Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MotoGP-pomo haluaa Iittiin ratamoottoripyörien MM-kisan – rahoituksesta puuttuu 3,5 miljoonaa

Urheilu
 
Juha Metso
Ratamoottoripyörien tv-oikeudet omistavan Dorna Sportin toimitusjohtaja Javier Alonso (vas.) ja Kansainvälisen moottoiliiton turvallisuusjohtaja Franco Uncini tutustuivat Iitin ratahankkeeseen.
Ratamoottoripyörien tv-oikeudet omistavan Dorna Sportin toimitusjohtaja Javier Alonso (vas.) ja Kansainvälisen moottoiliiton turvallisuusjohtaja Franco Uncini tutustuivat Iitin ratahankkeeseen. Kuva: Juha Metso
Tausta

Imatranajon perillinen

Ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruuskiertueen kilpailuja ajettiin Suomessa viimeksi vuonna 1982. Imatranajona tunnettu kisa ajetaan 30 ensi elokuussa 30 vuoden jälkeen. Radalla nähdään eurooppalaisen IRRC-sarjan katuratojen kisa.

Kymi Ringiä on suunniteltu Iitin Tillolaan vuodesta 2007.

Hankkeeseen sisältyy kilparadan lisäksi ajokoulutuskeskus ja myöhemmin rakennettava yrityspuisto.

Kymi Ring -yhtiön omistavat AKK Motorsports, Suomen moottoriliitto, A. Ahlström ja Iitin kunta.

Iitti

Kouvolan seudulla Iitissä ajetaan ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruussarjaa MotoGP:tä vuonna 2017, jos alueelle suunniteltu moottoriurheilukeskus Kymi Ring on silloin valmis. Niin sanoo MotoGP:n kaupallisten oikeuksien haltijan Dorna Sportsin tapahtumista vastaava johtaja Javier Alonso.

Hän kävi viime torstaina Iitissä katsastamassa maastoon raivatun ratareitin.

Alonson mukaan Kymi Ringin taustayhtiön kanssa on tehty aiesopimus kilpailujen ajamisesta vuosina 2017–2021. Tämä tarkoittaa, että Dorna Sports on varannut suomalaiselle osakilpailulle paikan kilpailukalenterissa.

Tällä hetkellä kilpailuja järjestetään 18 radalla, mutta vuodesta 2017 eteenpäin määrää voidaan kasvattaa enimmillään 20:een.

”Olen käynyt keskusteluja tästä hankkeesta jo seitsemästä kahdeksaan vuotta, joten kyllä me olemme ihan tosissamme. Jos hanke viivästyy, voimme neuvotella siitäkin, että Kymi Ring tulisi mukaan sarjaan myöhemmin kuin kaudella 2017”, Alonso sanoo.

Kisakiertueelle on myös muita pyrkijöitä. Dorna Sportsin delegaatio on viime viikkoina vieraillut muun muassa Kazakstanin Almatyssa ja Brasilian Belo Horizontessa.

Artikkeliin liittyvät

”Hankkeet eivät ole tällä tasolla kuin Kymi Ring. Teemme tietenkin bisnestä, mutta kunnioitamme pitkäjänteisyyttä. Yksikään hanke ei yhtäkkiä kiilaa Kymi Ringin eteen”, Alonso sanoo.

Kauden 2015 osakilpailupaikkoihin verrattuna Iitti tuntuu pieneltä paikalta.

Listalta löytyy moottoriurheilun ystäville tuttuja ratoja, kuten Silverstone ja Mugello. Lisäksi kisoja ajetaan Austinin ja Valencian tapaisissa suurissa kaupungeissa.

Alonson mukaan suurkaupunkien etuja ovat logistiikka ja majoituspalvelut, mutta Iitinkin sijainnilla on hyvät puolensa.

”Aragonian Grand Prix’ssä Espanjassa on samanlainen tilanne kuin täällä Iitissä, sillä lähin suuri kaupunki Zaragoza on yli 100 kilometrin päässä. Tällaisissa tapauksissa MotoGP:stä tulee varmasti alueen ykköstapahtuma. Isoissa kaupungeissa on paljon muitakin tapahtumia, jotka kilpailevat näkyvyydestä.”

MotoGP-viikonloppujen katsojakeskiarvo on viime kausina ollut yli 100 000. Iitin läheisissä kaupungeissa Lahdessa ja Kouvolassa ei riitä hotellikapasiteetti niin suureen katsojaryntäykseen. Aragoniassa ongelma on ratkaistu siten, että paikalliset ihmiset vuokraavat asuntojaan kisaturisteille.

”Olen ymmärtänyt, että täällä on paljon kesämökkejä järvien rannoilla. Siinä voisi olla yksi mahdollisuus, jos kisajärjestäjä hoitaisi vuokrauksen kootusti.”

Tapahtuman tulo Iittiin on kuitenkin vielä epävarmaa. Moottoriurheilukeskuksen 22 miljoonan euron rahoitus on suunniteltu siten, että yhtiö maksaa kustannuksista noin yhden kolmasosan, ulkopuoliset sijoittajat toisen ja valtio kolmannen osuuden.

Kymi Ringin hankepäällikön Timo Pohjolan mukaan rahoitusraami on muuten kasassa, mutta julkisesta rahoituksesta puuttuu puolet eli 3,5 miljoonaa euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on jo myöntänyt hankkeelle liikuntapaikka-avustusta 3 miljoonaa ja Hämeen Ely-keskus kokonaisuuteen kuuluvalle kuljettajakoulutusalueelle 500 000 euron kehittämistuen.

”Digitalisaatio on yksi hallituksen kärkihankkeista. Odotamme ja toivomme, että saisimme liikenne- ja viestintäministeriöltä rahoitusta koulutuskeskukseen ja siihen liittyvään ajoneuvojen testausympäristön luontiin”, Pohjola sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeriön liikenneneuvos Risto Murto suhtautui epäilevästi Kymi Ringin mahdollisuuksiin saada heidän ministeriöltään tukirahaa. Työmatkalla ollut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) ei vastannut HS:n yhteydenottopyyntöön.

Rahoituksen epävarmuudesta huolimatta Kymi Ring ja Destia tekivät jo elokuussa sopimuksen rakennusurakoinnista. Alueen asemakaavaehdotus on saanut Iitin kunnanhallituksen hyväksynnän ja on julkisesti nähtävillä 5. marraskuuta saakka.

Juha Metso
Kymi Ringin hankepäällikkö Timo Pohjola esittelee rataa.
Kymi Ringin hankepäällikkö Timo Pohjola esittelee rataa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!