Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valon raati pohti urheilun moraalia: Sopupelit pahempia kuin doping

Urheilu
 
SIEGFRIED MODOLA / Reuters
Kenialaiset juoksijat harjoittelivat Itenin kaupungin lähistöllä Keniassa viime viikon lopulla. Dopingkohu Kenian yleisurheilun ympärillä on vahvistunut viime päivinä.
Kenialaiset juoksijat harjoittelivat Itenin kaupungin lähistöllä Keniassa viime viikon lopulla. Dopingkohu Kenian yleisurheilun ympärillä on vahvistunut viime päivinä. Kuva: SIEGFRIED MODOLA / Reuters
Fakta

Moraali koetuksella

Reilu Peili -raadin listaamat pahimmat rikkeet urheilussa.

 1. Ottelutuloksen manipulointi

 2. Aikuisen valmentajan ja nuoren urheilijan välinen seksuaalinen suhde

 3. Laajempaa joukkoa esim. lajin valmennusryhmää koskeva dopingin käyttö tai valmennuksesta vastaavan henkilön dopingrikkomus

 4. Syrjivä tai rasistinen kielenkäyttö tai muu syrjivä tai rasistinen teko

 5. Vastustajan/kilpakumppanin tarkoituksellinen vahingoittaminen

 6. Yksittäisen urheilijan dopingin käyttö

 7. Urheilijan sponsorisopimusta rikkova käytös

 8. Urheilijoiden alkoholin käyttö tai humalassa esiintyminen voitonjuhlinnan yhteydessä

 9. Yhteistyö sellaisen rahapeliyhtiön kanssa jolla ei ole oikeutta markkinoida tuotteitaan Suomessa

 10. Urheilijan julkinen tupakointi tai nuuskan käyttö

Urheiluvaikuttajille suunnatun kyselyn perusteella ottelutulosten manipulointi on vakavampi rike kuin doping.

Valtakunnallisen liikunta- ja urheiluorganisaation Valon 47-henkinen Reilu Peili -raati vastasi kysymyksiin koskien urheilun moraalikysymyksiä.

Kymmenestä esille nostetusta teemasta kaikkein vakavimpana rikkeenä pidettiin sopupelejä. Sitä pidettiin jopa vakavampana kuin aikuisen valmentajan ja nuoren urheilijan välistä seksuaalista suhdetta.

Kolmanneksi vakavimmaksi rikkeeksi vastaajat katsoivat laajamittaisen dopingin. Seuraavaksi tuomittavimpana vastaajat pitivät rasismia ja kilpakumppanin tahallista vahingoittamista.

Aikuisen valmentajan ja nuoren urheilijan välistä seksuaalista suhdetta pitivät tuomittavimpana muun muassa Suomen voimisteluliiton vs. pääsihteeri Olli-Pekka Lintula, Koululiikuntaliiton toiminnanjohtaja Kristiina Jakobsson ja Nuorisotutkimusverkoston vastaava tutkija Mikko Salasuo.

”Urheilun pitää olla houkutteleva paikka lapsille ja nuorille. Sen sisällöllinen integriteetti, lasten ja nuorten hyvinvointi, on kaikkein tärkeintä”, Olli-Pekka Lintula totesi.

"Lapsen ja aikuisen välinen valmennus perustuu luottamukseen ja valtaan, jossa aikuisen tulee voida olla luotettava, eikä suhdetta saa väärällä tavalla käyttää hyväksi”, Kristiina Jakobsson puolestaan painotti.

Mikko Salasuon mukaan urheilu on nostanut vihollisekseen sopupelien ja dopingin kaltaiset ulkoiset uhat samalla kun se on vaiennut sisäisistä ja laajoista ongelmista.

”Erityisesti vähemmistöjen syrjintä, rasismi ja kiusaaminen ovat edelleen yleisiä ongelmia liikunnan ja urheilun parissa”, Salasuo sivaltaa.

Suomen antidopingkomitean pääsihteerin Pirjo Ruudun mukaan kaikkien toimijoiden pitäisi korostaa urheilun myönteistä kasvatuksellista vaikutusta.

”Urheilulla olisi erinomainen mahdollisuus olla vahva tekijä kaikessa mikä vie eteenpäin toisten ihmisten kunnioittamista, yhteiskunnallista vastuuntuntoa, eettisen toiminnan periaatteiden noudattamista.”

Aitajuoksija Noora Toivo pitää dopingin käyttöä, toisten vahingoittamista, rasismia ja lain rikkomista aina tuomittavana.

”Urheilukisoissa sekä edustustehtävissä täytyy toimia asiallisesti, mutta esimerkiksi voiton railakastakin juhlimista en koe missään määrin tuomittavana tekona”, hän toteaa.

Kyselyyn pystyivät vastaamana myös tavalliset kansalaiset sport.fi-sivujen lomakkeen kautta.

Kansalaisten mielestä vakavin rike oli syrjintä ja rasismi, joka sijoittui Reilu Peili -raadin vastauksessa neljänneksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!