Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Painin junioritähti tähtää Rioon ja haluaa kestomenestyjäksi: ”Jokaiseen arvokisaan mitalisuosikkina”

Vantaalainen juniorien maailmanmestari Elias Kuosmanen on paininut viime aikoina enemmän terveysongelmien kuin vastustajien kanssa.

Urheilu
 
Painijan niska lämpenee hurjalla verryttelyliikkeellä
Painijan niska lämpenee hurjalla verryttelyliikkeellä
Juniorien maailmanmestari Elias Kuosmanen näyttää, miten niskaa vahvistetaan juniorista lähtien ja kertoo mikä on hänen ennätyksensä leuanvedossa.
Kuka?

Elias Kuosmanen

 Syntynyt 2.9.1995.

 190 cm, 98 kg

 Asuu Vantaan Rekolassa

 Seura: Järvenpään Voimailijat

 Saavutuksia: alle 17-vuotiaissa MM-kultaa, EM-kultaa ja MM-pronssia alle 85-kiloisten sarjassa, miehissä SM-kultaa ja PM-pronssia 96-kiloisten sarjassa.

 Vahvuudet: aktiivinen pystypaini ja henkinen lujuus.

 Valmentaja Aki Tarino.

 Esikuva Marko Yli-Hannuksela.

 Abiturientti Sotungin lukiossa.

Paini on palloilulajien dominoimassa pääkaupunkiseudun urheiluvalikoimassa melko eksoottinen laji – päinvastoin kuin vaikkapa Etelä-Pohjanmaalla.

Vantaalainen painin tulevaisuuden lupaus Elias Kuosmanen ei ole kuitenkaan saanut kuulla kuittailua painimisestaan, eikä kukaan ole tosissaan uskaltanut haastaa häntä maton ulkopuolella.

”Koulussa ei ole tarvinnut painia. Oikeastaan olen saanut kunnioitusta siitä, että olen painija”, 20-vuotias Kuosmanen sanoo.

Asialla saattaa olla jotain tekemistä Kuosmasen habituksen kanssa: hän on 190-senttinen ja satakiloinen lihaskimppu, joka on aina ollut ikäisekseen isokokoinen.

Sen Kuosmanen myöntää, että pientä leikkimielistä härnäämistä on tapahtunut.

”Olen sanonut, että saa tulla kokeilemaan. Se leikki on loppunut yleensä siihen, kun vastustaja ei enää tiedä, miten päin on. Harjoitusvastustajia tarvitaan aina lisää, treeninukkeja, jotka nousevat itse pystyyn”, Kuosmanen virnistää.

Muutama vuosi sitten Kuosmanen voitti alle 17-vuotiaissa sekä maailman- että Euroopan mestaruuden.

Sen jälkeen hän on paininut enemmän loukkaantumisten ja sairastelujen kuin vastustajien kanssa. Takana on muun muassa kaksi polvioperaatiota ja katkennut sormi.

Alle 20-vuotiaitten arvokisat jäivät käytännössä väliin, mutta Kuosmaselle ne olisivat olleet vain välietappeja.

Vaikka Rion ensi kesän olympialaiset ovat Kuosmaselle tärkeä tavoite, hänen urasuunnitelmassaan ei ole yhtä suurta kiintopistettä.

”Haluan luoda pitkän ja menestyksekkään uran niin, että kuulun ehdottomaan maailman kärkeen. Rutiinitason haluan sellaiseksi, että lähden jokaiseen arvokisaan mitalisuosikkina. Rion jälkeen minulla on iän puolesta mahdollisuus osallistua 2–3 kertaa olympialaisiin. Painissa harvoin pärjää 20-vuotiaana olympialaisissa”, Kuosmanen toteaa realiteetin.

Rioon Kuosmanen haluaa silti tosissaan. Sitä ennen hän tähtää alle 23-vuotiaitten EM-kisoihin, jotka ovat maaliskuussa.

”Sinne yritetään rakentaa kuntoa. Rioa varten pitäisi tehdä lyhyessä ajassa järjettömän kova tason nosto, mutta on se mahdollista. Yhtenä tavoitteena on se, ettei tulisi isompia loukkaantumisia vuoden jaksolla.”

Lauantaina Kuosmanen astuu kilpamolskille ensimmäisen kerran sitten kesäkuun alun, jolloin hän voitti Saksassa kovatasoisen junioriturnauksen.

Jo siellä hän tunsi olevansa fyysisesti ihan rikki ja joutui makoilemaan matsien välillä. Matolla hän onnistui silti teknisesti ja taktisesti ihan hyvin.

Pian turnauksen jälkeen alkoi ilmetä ylikunnon oireita, jotka näkyivät muun muassa kohonneena leposykkeenä, huonona nukkumisena ja kuumeiluna.

Vähitellen ilmeni, että kyse oli astmasta ja sen seurauksista.

Kun diagnoosin jälkeen oli saatu lääkitys käyntiin, asiat ovat menneet koko ajan parempaan suuntaan.

”Avaavalla lääkkeellä saatiin pieniin keuhkoputkiin lähes 30 prosentin parannus. Voi ajatella, mikä parannus siitä tulee suorituskykyyn.”

Kuosmanen alkoi jauhaa peruskuntoa ja rakentaa pohjia. Nyt hän on siinä tilanteessa, että uskaltaa lähteä kisaan Vantaan Painicupissa.

”Ennen kaikkea odotan ehjää suoritusta ja sitä, että pysyn terveenä. Joka kisaan lähden voitto silmissä, mutta pitää olla realisti. Tällaisella harjoitusjaksolla ei voi lähteä ennakkosuosikkina. Matsi kerrallaan haen hyvää suoritusta. Siellä on tarjolla hyvä harjoitustilanne, josta täytyy ottaa kaikki hyöty ja oppi irti.”

Mika Ranta / HS
Elias Kuosmanen matkustaa usein Vantaalta Seinäjoelle, missä on tarjolla kovempaa harjoitusvastusta.
Elias Kuosmanen matkustaa usein Vantaalta Seinäjoelle, missä on tarjolla kovempaa harjoitusvastusta.
Mika Ranta / HS
Elias Kuosmasen vahvuus on painitekniikka. Voimapuolella hän arvioi olevansa vielä selvästi jäljessä kovimpia kilpakumppaneitaan.
Elias Kuosmasen vahvuus on painitekniikka. Voimapuolella hän arvioi olevansa vielä selvästi jäljessä kovimpia kilpakumppaneitaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!