Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jupe lensi Hassen siivillä Töölöön

Urheilu
 
Ari Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Valinnat jalkapallomaajoukkueen apuvalmentajiksi herättivät poikkeuksellista huomiota syksyn jalkapallotyhjiössä. Se kertoo suomalaisen jalkapallokulttuurin kehittymisestä, Hans ”Hasse” Backen monikansallisesta valmennusryhmästä ja valintaprosessin venymisen aiheuttamasta odotuksesta.

Päävalmentaja Backen, 63, valmennusryhmään päätyivät Suomesta lopulta sopivimmat, ei pätevimmät apuvalmentajat. Backe valitsi Suomesta apuvalmentajakseen entisen maajoukkueen päävalmentajan Jukka ”Jupe” Ikäläisen, 58, ja Palloliiton ehdottaman Markku Kanervan, 51. Heitä täydentää maalivahtivalmentajana Antti Niemi. Suomalaisvalinnat olivat kompromisseja.

Valintoja määritti rajallinen budjetti, siksi Palloliiton vt. koulutuspäällikkö Kanerva oli luonnollinen valinta ryhmään. HS:n tietojen mukaan Palloliitto toivoi Kanervaa ryhmään.

Suomesta olisi löytynyt pätevämpiäkin valmentajia kuin Ikäläinen, mutta ei ehkä sopivampia. Backe ja Ikäläinen tuntevat toisensa 70-luvun lopulta, kun Ikäläinen pelasi Sundsvallissa. Ikäläisen mukaan Backe soitti hänelle lähes heti, kun päävalmentajapesti oli sinetöity kesällä.

”Voin kutsua häntä ystäväkseni”, Ikäläinen sanoi HS:lle.

Backe kertoi taannoin Helsingin Sanomien haastattelussa, että parasta olisi, jos hän tuntisi apuvalmentajansa entuudestaan. Backe tarvitsi positiivisia persoonia, joilla olisi kokemusta. Eri asia on sitten, miten tuoretta kokemuksen pitäisi olla.

Ikäläinen on valmentanut miesten joukkuetta viimeksi vuonna 2009, kun hän valmensi Ykkösessä PS Kemiä. Ennen Kemiä hän valmensi vuonna 2006 RoPSia Ykkösessä. Kemin jälkeen hän on valmentanut Kemin B-junioreita ja myös nelosdivisioonassa pelannutta reservijoukkuetta, jossa pelasi seuran A-junioreita. Ikäläinen on viimeisen kymmenen vuoden aikana valmentanut kahden vuoden ajan miesten sarjajoukkuetta. Voi sanoa, että Jupe lensi Hassen siivillä Palloliiton toimistolle Töölöön – ystävyytensä ansiosta.

Backe valitsi tutuistaan ruotsalaiset apurinsa. Backe oli muutama vuosi sitten perustamassa ruotsalaista jalkapallosivustoa, jonka tarkoituksena oli kehittää ruotsalaista valmennusosaamista. Sekä Thomas Lyth että John Wall lukeutuivat sivuston kirjoittajiin. Molemmat ovat vaikuttaneet myös Backen vanhassa seurassa AIK:ssa, Lyth pelaajana ja johtokunnan jäsenenä ja Wall videoanalyytikkona.

Kanerva oli Backen tärkein rekrytointi liiton valmentajakoulutuksen näkökulmasta. Kanervan tehtävänä on siirtää opit eteenpäin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!