Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailu urheilufaneista kiristyy – jotkut lajit voivat kadota suomalaiskanavilta kokonaan

Urheilu
 
© Dylan Martinez / Reuters
Jamaikalainen pikajuoksija Usain Bolt naureskeli kameramiehelle, joka taklasi hänet kumoon renkailla liikkuvalla Segway-laudallaan yleisurheilun MM-kisojen 200 metrin finaalin jälkeen Pekingissä elokuussa. Bolt voitti maailmanmestaruuden sekä 100:lla että 200 metrillä.
Jamaikalainen pikajuoksija Usain Bolt naureskeli kameramiehelle, joka taklasi hänet kumoon renkailla liikkuvalla Segway-laudallaan yleisurheilun MM-kisojen 200 metrin finaalin jälkeen Pekingissä elokuussa. Bolt voitti maailmanmestaruuden sekä 100:lla että 200 metrillä. Kuva: © Dylan Martinez / Reuters
Tästä on kyse

Suurta bisnestä

 Maksutv:n päästyä vauhtiin isojen urheilukilpailujen ja palloilusarjojen tv-oikeudet ovat olleet haluttua kauppatavaraa.

 Amerikkalainen Discovery maksoi olympialaisten Euroopan mediaoikeuksista 1,3 miljardia euroa. Hinta nousi kymmeniä prosentteja aiemmasta.

 Mediajätti BSkyB maksoi Englannin Valioliigan Britannian tv-oikeuksista yli 7 miljardia euroa kausille 2016–2019. Hinta nousi aiempaan verrattuna 70 prosenttia.

 Mediaoikeuksien myynti rikastuttaa tv-yhtiöiden lisäksi muun muassa suuria seurajoukkueita ja urheilujärjestöjä, kuten kansainväistä jalkapalloliittoa Fifaa ja olympiakomiteaa KOK:ta sekä joukkuepelien kansallisia liigoja.

Tv-yhtiöiden kilpailu suomalaisista urheilufaneista kiristyy. Tv-urheilua tarjoavat yhtiöt ovat kertoneet viimeisen vuoden aikana useista merkittävistä Suomea koskevista urheiluoikeuskaupoista.

Aktiivisin on ollut ruotsalaisen MTG-konsernin omistama Viasat, joka hankki täksi kaudeksi jalkapallon Mestarien liigan, Espanjan liigan ja Italian Serie A:n esitysoikeudet.

Lisäksi ensi kaudella Viasatin tarjontaan kuuluu Englannin Valioliiga. Kaikki neljä liigaa ovat olleet aiemmin MTV:n ja Canal+:n ohjelmistossa.

Viasatin lisäksi uusia katsojia myös Suomessa tavoittelee amerikkalainen mediajätti Discovery, joka tiedotti kesäkuun lopulla hankkineensa olympialaisten Euroopan mediaoikeudet vuosille 2018–2024. Tämä tarkoittaa sitä, että ensi kesän Rion kisat ovat toistaiseksi viimeiset Ylen kanavilla varmuudella nähtävät olympialaiset.

”Urheiluoikeudet vaihtavat omistajaa säännöllisesti, mutta olympialaisten meno Discoverylle ja Eurosportille oli kieltämättä yllätys”, jääkiekon Liigaa näyttävän Nelonen Median tv-toiminnasta vastaava johtaja Jani Hartikainen sanoo.

Suomi seuraa kehityksessä Ruotsia, jossa olympialaisten tv-oikeudet ovat olleet yleisradioyhtiö SVT:n sijaan yksityisellä Viasatilla vuodesta 2014.

MTV:n urheiluoikeussalkusta vastaava Jukka Raatikainen arvioi kilpailun kiristyvän entisestään, sillä Suomen markkinoille tulee vielä uusia toimijoita.

”Niitä me odotamme”, hän sanoo.

”Aiemmin Suomen markkinat oli kuin hiekkalaatikko, jossa toimijat tunsivat toisensa. Uusilla pelaajilla on ihan erilaiset lähtötilanteet, kuten vaikka markkinanvaltausstrategia.”

Myös Viasat Finlandin toimitusjohtaja Johannes Leppänen uskoo kilpailun kovenevan.

”Isoja muutoksia tv-oikeuksien omistuksiin tulee varmasti”, hän toteaa.

Ylen esimerkki osoittaa, että kansallisista lähtökohdista toimivat yritykset ovat urheiluoikeusmarkkinoilla tiukilla.

”Globaali kilpailu ulottuu myös Suomeen, ja vastassa on isoja kansainvälisiä toimijoita. Onneksi meillä on pohjoismainen mittakaava urheiluoikeuksien hankinnassa ja hallinnassa”, Leppänen sanoo.

Viasatin laajeneminen muistuttaa ruotsalaisomisteisen MTV:n viiden vuoden takaista toimintaa. MTV hankki isolla rahalla aiemmin Ylellä olleita tapahtumia, kuten MM-jääkiekon ja hiihtolajien maailmancupien tv-oikeudet.

Parin viime vuoden aikana MTV on taas kaventanut tarjontaansa. Valioliigan poistumisen jälkeen sille jää kuitenkin muun muassa jääkiekon MM-kisat ja formula 1, josta yhtiö teki lokakuussa vuoteen 2018 ulottuvan sopimuksen.

MTV:n johto on myöntänyt, että yhtiö pani liikaa rahaa urheiluoikeuksiin. Viasatin Leppänen uskoo, että heillä tilanne on hallinnassa.

Leppäsen mukaan yhtiön viimeksi raportoitu tilinpäätös oli plussalla, asiakasmäärä on kasvanut tasaisesti, ja kasvun odotetaan uusien hankintojen myötä kiihtyvän.

”Urheiluoikeuksiemme hinta on liikesalaisuus”, hän toteaa.

”Kyllähän ne maksavat, mutta olemme tehneet kotiläksymme uskoakseni sen verran hyvin, että saamme paketistamme tuottavan ja kannattavan.”

Suomen vinkkelistä bisneksen tekee vaikeaksi se, että kiinnostavien urheiluoikeuksien hinnat nousevat koko ajan. Omilla lihaksilla menestyminen on vaikeaa.

Discovery maksoi olympialaisten Euroopan mediaoikeuksista 1,3 miljardia euroa. Nousu aiemmasta hintatasosta oli kymmeniä prosenttteja.

Englannin Valioliigan Britannian tv-oikeuksista maksettu hinta nousi puolestaan kausille 2016–2019 noin 70 prosenttia liki seitsemään miljardiin euroon. Skandinavian ja Suomen oikeuksien hinnat ovat nousseet samassa suhteessa.

MTV:n Raatikainen muistuttaa, että merkittävien urheiluoikeuksien omistajat ovat jääkiekon Liigaa lukuun ottamatta ulkomailla. Myös hinta määritellään siellä.

”Oikeuksien omistajat ajattelevat aina niin, että heidän oikeutensa arvo globaalina oikeutena kasvaa. Ei heitä kiinnosta suomalaisten taloustilanne, sen avaaminen on heille turhaa.”

”Onko riski, että suomalaisten töllöistä häipyy tietyt lajit kokonaan, kun kuluttajat eivät pysty kantamaan nousevia kuluja?”, hän pohtii.

Varsinainen mullistus voi kuitenkin olla edessä, jos esimerkiksi Apple-tv:n ja Netflixin kaltaiset toimijat kiinnostuvat eurooppalaisten urheiluoikeuksista. ”Tämä tulee vastaan seuraavan kymmen vuoden aikana. Voi olla, että tulevaisuudessa urheilun avainoikeudet ovat globaaleilla toimijoilla pleijereissä.”

Seuraavat pari vuotta ovat todennäköisesti kuitenkin rauhallisia. ”Tällä hetkellä isot ja kiinnostavat urheiluoikeudet ovat varattuja”, Nelonen Median Jani Hartikainen muistuttaa.

Sitten voi alkaa uusi isojako.

”Voi syntyä myös kaikenlaisia alliansseja, jos esimerkiksi teleoperaattorit ja kanavat lähentyvät toisiaan. Se on kuitenkin tässä vaiheessa spekulointia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!