Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Mattssonilla yksinkertainen tavoite: Riosta uintikultaa

Urheilu
 
Sami Kero / HS
Matti Mattssonin päämatka on 200 metrin rintauinti. ”Kyllä lyhyempiäkin matkoja koko ajan herätellään, jos ne lähtisivät jossain vaiheessa kulkemaan.”
Matti Mattssonin päämatka on 200 metrin rintauinti. ”Kyllä lyhyempiäkin matkoja koko ajan herätellään, jos ne lähtisivät jossain vaiheessa kulkemaan.” Kuva: Sami Kero / HS

Uimari Matti Mattsson selventää lempilajinsa 200 metrin rintauinnin perustaktiikan. Se on yksiselitteinen.

”Pitää uida koko ajan täysillä, missään vaiheessa ei voi keventää vauhtia”, 22-vuotias Mattsson kertoo Espoonlahden uimahallissa.

Se on raaka vaatimus, tehdä jotain runsaat kaksi minuuttia maksiminopeudella. Sitä varten Mattsson on muuttanut harjoitteluaan aiempaa kovemmaksi.

Nyt meneillään on lyhyen radan SM-kisat. Niiden painoarvo on vähäinen huippu-uimareille. Esimerkiksi 18-kertainen olympiakultamitalisti Michael Phelps ei ole yliopistovuosiensa jälkeen kilpaillut kertaakaan lyhyellä radalla.

Kaikki huippu-uimarit tähtäävät pitkän radan arvokisoihin ja aivan erityisesti olympialaisiin.

Porilainen Mattsson nousi suuren yleisön tietoisuuteen kaksi vuotta sitten, kun hän ui hurmostilassa MM-pronssia 200 metrin rintauinnissa pitkällä radalla. Jo vuotta aikaisemmin Lontoon olympialaisten jälkeen Mattsson oli tehnyt selväksi, että hän haluaa olympiakullan Riosta 2016.

”Tässä on tehty niin kovaa töitä, etten halua lähteä sinne mitään pistesijoja tavoittelemaan”, Mattsson sanoo.

Hänen Suomen ennätyksensä on MM-pronssiuinnista 2.08,95.

”Olympiakisoissa finaaliin pääsee sellaisella 2.09–2.09,5-ajalla”, Mattsson sanoo.

Hänen valmentajansa, Tomi Pystynen, kiristää vierestä.

”Voi olla, että finaaliin pitää uida alle 2.09.”

Mattssonin maailmassa noilla ajoilla ei ole merkitystä.

”Mitaliin täytyy uida 2.07:n pintaan ja kultaan vaaditaan 2.06 ja osia. Olen valmis siihen”, Mattsson sanoo.

Voittoaika tarkoittaisi maailmanennätystä. Tällä hetkellä se on pitkällä radalla 2.07,01, japanilaisen Akihiro Yamaguchin nimissä.

Mistä Mattsson aikoo lohkaista kaksi sekuntia pois SE-ajastaan?

”Ensimmäistä sataa metriä ei voi paljoa enää parantaa. Kolmas viisikymmenmetrinen on kaikista tärkein.”

Kolmas altaanmitta on tärkein siksi, että siellä maitohappoastia alkaa täyttyä kovaa vauhtia. Mutta se ei saa tulvia yli äyräidensä, jotta vauhti ei hyydy viimeisellä neljänneksellä. Sen takia Mattsson on valmentajansa johdolla muuttanut harjoitteluaan.

”Sellaista kevyen alueen kelaamista on vähennetty ja tehoja lisätty. Korkealta ja kovaa”, Mattsson tiivistää.

Myös Mattssonin käännöstekniikkaa on pyritty parantamaan. Pitkävetoiselle uimarille ”askelmerkit” eivät aina tahdo osua kohdalleen.

”Sieltä voisi löytyä parannusta useita kymmenyksiä”, Pystynen sanoo.

Uintiennätysten paraneminen on ollut vuosikymmenien ajan hengästyttävää seurattavaa. Esimerkiksi 1976 Montrealin olympialaisissa David Wilkie voitti 200 metrin rintauinnin ME-ajalla 2.15,11. Samoissa kisoissa Alberto Juantorena oli kestoltaan samanpituisessa lajissa eli 800 metrin juoksussa paras ME-ajalla 1.43,50.

Juantorena olisi 40 vuoden takaisessa kunnossaan edelleen yksi lajin huippuja, Wilkie ei selviäisi MM-kisoissa edes välieriin.

Kehityksen taustalla on monia seikkoja. Pystynen luettelee syiksi muun muassa kehittyneemmät uintipuvut ja uintitekniikan parantumisen.

”Nykyään myös harjoitellaan enemmän ja monipuolisemmin altaan ulkopuolella. Matin harjoituksiin kuuluvat uinnin lisäksi esimerkiksi paini ja fustra”, Pystynen kertoo.

Fustra-metodin avulla kehitetään lihaksistoa ja kehonhallintaa sekä parannetaan ryhtiä ja liikkuvuutta.

”Haen altaan ulkopuolisesta harjoittelusta ketteryyttä, kestävyyttä ja nopeutta. Se harjoittelu on erilaista kiusaa keholle uintiin verrattuna”, Mattsson sanoo.

Meneillään olevissa SM-uinneissa Mattsson voitti 200 metrin rintauinnin ja oli 100 metrillä neljäs. Joulukuun 2. päivänä alkavat lyhyen radan EM-kisat Israelissa, mutta kaikki tähtää Rion olympialaisiin.

Sen takia EM-uinnit toimivat Mattssonille vain pienenä välipalana, ennen kuin harjoitusruuvia aletaan kiristää kohti Rioa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?