Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luistelija Mika Poutala on kovassa vedossa

Urheilu
 
© Grigory Dukor / Reuters
Mika Poutala luisteli kovia aikoja Calgaryn hallijäällä.
Mika Poutala luisteli kovia aikoja Calgaryn hallijäällä. Kuva: © Grigory Dukor / Reuters
Kuka?

Mika Poutala

 Syntynyt 20. kesäkuuta 1983 Helsingissä.

 Asuu Espoossa perheensä kanssa, puoliso ja 2 poikaa.

 Pikaluistelija, jonka paraatimatka on 500 metriä.

 Aloitti luistelun 7-vuotiaana.

 Sijoittui Vancouverin olympiakisoissa 500 metrillä viidenneksi.

 Kilpaillut olympialaisissa myös 2006 ja 2014.

 Ennätys 500 metrillä 34,28 (2015).

 Harrastanut rap-musiikkia ja käy luennoimassa yrityksissä.

 Kirjoittanut kirjan Mitä menestyminen vaatii?

Pikaluistelija Mika Poutalalla oli keskiviikkona mediapäivä. Poutala käytti osan viikon ainoasta vapaastaan antamalla pari haastattelua Suomeen.

Muuten Poutala keskittyi jo täyttä häkää tänä viikonloppuna Salt Lake Cityssä jatkuvaan maailmancupiin, jossa ohjelmassa on kaksi 500 metrin ja yksi tuhannen metrin kilpailu.

”Mediapäivä on joka päivä, jos niin on tarvetta”, nauraa Poutala puhelimitse.

Pitkähkön hiljaiselon jälkeen Poutalalla kulkee jälleen lujaa. Maailmancupin avauksessa viime viikonloppuna Poutala nousi ensi kertaa viiteen vuoteen palkintokorokkeelle.

Poutala kiisi 500 metrillä kakkoseksi huippuajalla 34,28 sekuntia, joka on Suomen ennätys. Lauantain vastaisena yönä Poutala luisteli Salt Lake Cityn olympiahallissa kahdeksanneksi ajalla 34,50.

Venäjän Pavel Kulizhnikov luisteli vastaavasti hurjan ME:n 33,98. Kukaan ei ollut tätä ennen alittanut 34 sekuntia.

Poutala ei ollut yhtä tyytyväinen toiseen maailmancupiinsa kuin ensimmäiseen. Viime yönä hän luisteli Salt Laken Cityn olympiahallissa tuhat metriä.

Mukana ollut perhe – aviopuoliso ja kaksi pientä poikaa – palasi Suomeen, kun Poutala siirtyi Calgarysta Salt Lake Cityyn. ”Perheen mukanaolo oli pelastus. Muuten en olisi jaksanut”, sanoo Poutala.

Poutala lentää Suomen alkavaan talveen ensi tiistaina. Takana on kolme kuukautta kovaa harjoittelua Kanadassa. Harjoittelu jatkuu osin Suomessa ja osin Keski-Euroopan hyvissä hallioloissa.

Poutala aikoo panna kaiken peliin tällä kaudella. Uusi kanadalainen valmentaja Kevin Crockett on muuttanut ja tuonut lisää terää Poutalan harjoitteluun.

Nyt Poutalalla on kaksi kovaa harjoitusta päivässä, kun aiemmin päivän tahtina oli löysä ja tiukka treeni. Vastaavasti viikkoon on tullut keskiviikon lisäksi toinen vapaapäivä, sunnuntai.

”Alussa uusi harjoitustahti oli vaikeaa ja väsytti. Ennen ollut tottunut kahteen kovaan treeniin päivässä. Se oli erilaista, mitä olin tehnyt”, kertoo Poutala, joka on halunnut ja etsinyt harjoitteluunsa jotain uutta.

Sotšin olympiakisojen jälkeen keväällä 2014 Poutala mietti pitkään tulevaisuuttaan. Jatkaako vai ei? Motivaatiota ei ollut.

Tai sitä oli, muttei paloa aloittaa uudestaan harjoittelua.

”Se oli toinen vakava tuumauksen paikka. Vuosi oli haastava. Onneksi jatkoin. Tiesin, että pystyn parempaan kuin mihin ylsin.”

Poutala kilpaili Sotšissa kolmansissa olympialaisissaan. Hyvää kesää seurasi vaikea talvi. Silloinen valmentaja Mika Saari oli omalla tavallaan tuonut uutta Poutalan harjoitteluun.

”Saaren kanssa tuli opittua paljon. Voimatasoni nousi 15 prosenttia, mutta muutos tuli liian nopeasti. Hermotus ei pysynyt mukana.”

Sotšissa Poutala oli 500 metrillä vasta 29:s. Poutalan lihaksistossa havaittiin kisojen jälkeen tulehdus.

Poutala arveli silloin, ettei hän enää luistele olympialaisissa.

Oletko yhä samaa mieltä? ”Jaahas, 2018 kisat eivät ole vielä tavoitteena, mutta kyllä ne ovat takaraivossa.

Vuoden 2018 talvikisat pidetään Pyeongchangissa, jota varsinkin eteläkorealaiset luistelijat odottavat vesi kielellä.

Vancouverissa 2010 Poutala oli ensimmäisen luistelun jälkeen kiinni 500 metrin olympiamitalissa, mutta horjahdus toisessa pudotti hänet viidenneksi. Torinossa 2006 hän oli 22-vuotiaana kokemusta hankkimassa.

Torinon jälkeen Poutala mietti ensi kerran vakavasti uransa jatkamista. Sijat 22. ja 26. olivat isoja pettymyksiä. Hän piti kolmen kuukauden tauon. Sotšin jälkeen tauko venähti vielä pitemmäksi.

Tauon aikana Poutala kirjoitti kirjan ja kiersi suosittuna luennoitsijana. ”Ne toivat elannon. Viime talvi oli talouden kannalta katastrofi.”

Kolmen kuukauden Kanadan-matkaa varten Poutala sai tukea Suomen Luisteluliitolta ja Suomen olympiakomitealta.

Poutala on tavallaan yritysvalmentaja. Hän puhuu tavoitteiden asettamisen voimasta ja motivoinnista. Niistä hän on käynyt kertomassa myös nuorten olympialeirillä. Luentojen sanoma tulee Poutalalta kuin itsestään.

”Olen positiivinen ihminen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!