Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmiskoe hyvässä vauhdissa – Dan McLaughlin aikoo nousta 10 000 tunnissa golfin ammattilaiseksi

Urheilu
 
Dan McLaughlin pelasi Hill Siden kentällä Vihdissä.
Dan McLaughlin pelasi Hill Siden kentällä Vihdissä.
Tästä on kyse

Neljän vuoden kuluttua nähdään

 Yhdysvaltalainen Dan McLaughlin haluaa golfammattilaiseksi harjoittelemalla 10 000 tunnin teorian mukaan.

 Hän ei ole aiemmin harrastanut kilpaurheilua.

 Toistaiseksi McLaughlin on harjoitellut 6 000 tuntia, valmista pitäisi tulla 3-4 vuoden kuluttua.

 McLaughlin rahoittaa harjoittelunsa aikanaan opiskeluun varatuilla säästöillään.

Kaksi vuotta sitten Helsingin Sanomat kertoi Yhdysvaltain Oregonissa meneillään olevasta kokeesta. Dan McLaughlin päätti 2010 lopettaa valokuvaajan ammattinsa ja yrittää golfammattilaiseksi. Hän oli tuolloin 30-vuotias.

McLaughlin ei ollut aiemmin pelannut golfia laisinkaan, eikä harrastanut muutenkaan juurikaan urheilua, mutta hän halusi osoittaa melkein minkä tahansa olevan ihmiselle mahdollista.

Ohjenuorakseen McLaughlin otti 10 000 tunnin säännön. Ruotsalaisen psykologin K. Anders Ericssonin 1990-luvulla tunnetuksia tekemän teorian mukaan ihminen kuin ihminen pääsee valitsemallaan alalla huipulle, jos hän harjoittelee 10 000 tuntia keskittyneesti siten, että harjoittelu myös vaikeutuu koko ajan. Sääntö koskee yhtä hyvin vaikkapa pianistia kuin golfinpelaajaa.

Viime viikolla McLaughlin kävi Suomessa kertomassa kokemuksistaan Lohjan Kisakallion urheiluopistolla järjestetyssä Liikuntataito-konferenssissa. Takana yhdysvaltalaisella oli 6 000 tuntia harjoittelua.

”Jos nyt aloittaisin uudelleen, tekisin asioita monipuolisemmin. Ottaisin harjoitteluun heti alusta mukaan kaikki eri golfmailat putterista puumailaan”, McLaughlin kertoi Helsingin Sanomille.

Yhdysvaltalaisen alku oli tyystin erilainen. Hän harjoitteli pelkkää puttaamista ensimmäiset viisi kuukautta. Vaikka McLaughlin tekisi nyt asioita eri tavalla, hän myöntää hurjasta viiden kuukauden puttikuurista olleen jotain hyötyäkin.

”Puttipeli on vahvuuteni.”

McLaughlin uskoo kokemuksensa perusteella nuorelle golfin pelaajalle olevan tärkeätä harrastaa muutakin urheilua, kuten lumilautailua ja lajeja, joihin kuuluu heitto- ja potkuliikkeitä.

”Ne kehittävät taitoa monipuolisesti ja ehkäisevät vammoja sekä kyllästymistä lajiin.”

McLaughlin on joutunut kärsimään keväästä lähtien selkävammasta, joka on estänyt käytännöllisesti katsoen kaiken harjoittelun. Nyt tilanne on selän suhteen jo hieman valoisampi.

Kaksi vuotta sitten McLaughlinin golftasoitus oli 5,9. Nyt tasoitus on laskenut lukuun 3,0. Ammattilaiseksi haluavan olisi hyvä hilata tasoituksensa vielä viitisen pykälää paremmaksi.

Sitä varten McLaughlin on päivittänyt harjoitteluaan. Hän uskoo nyt esimerkiksi erityyppiseen lyöntitekniikan harjoitteluun, kuin mitä hän harrasti alkutaipaleellaan.

”Keskityin liikaa ulkoaopitun svingin tekniseen suorittamiseen. Jos olisin kokeillut itse erilaisia asioita, olisin oppinut nopeammin.”

Onko McLaughlinin tehnyt missään vaiheessa mieli lopettaa koko kokeilu?

”Ei ole. On kyllä ollut hyvin vaikeita hetkiä, koska kaikessa oppimisessa törmää aika ajoin vaiheisiin, joiden aikana ei kehity laisinkaan.”

McLaughlin haluaa saada 10 000 tuntiansa täyteen 2018 tai viimeistään 2019. Sen jälkeen olisi aika siirtyä golfammattilaiseksi. Lopullisena tavoitteena on USA:n PGA-kiertue, jossa pelaa lajin kerma.

”Sinne päästäkseni kaikkien pelini osa-alueiden täytyy parantua. Koska draivaamiseni on suhteellisesti heikkoa, sen hiomiseen täytyy käyttää enemmän aikaa kuin johonkin vahvuuteeni kuten puttaamiseen.”

McLaughlinin edistymistä voi seurata verkko-osoitteessa thedanplan.com.

Handout
Dan McLaughlin Hill Siden kentällä Vihdissä.
Dan McLaughlin Hill Siden kentällä Vihdissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!