Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fifa haluaa jalkapallopomo Platinille elinikäisen pannan korruptiosta

Urheilu
 
RUBEN SPRICH / reuters
Michel Platini ja Sepp Blatter.
Michel Platini ja Sepp Blatter. Kuva: RUBEN SPRICH / reuters
Tästä on kyse

Platinin nousu ja tuho

 2. kesäkuuta 2015: Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter ilmoitti eroavansa vain päiviä uudelleenvalintansa jälkeen.

 29. heinäkuuta: Platini kertoi hakevansa Blatterin seuraajaksi. Häntä pidettiin yhtenä vahvimpana ehdokkaana seuraavaksi puheenjohtajaksi.

 17. elokuuta: Fifan eettinen komitea kertoo tutkivansa asiakirjoja, joissa on Platinin kannalta raskauttavaa materiaalia.

 25. syyskuuta: Sveitsin syyttäjänviranomaiset aloittavat tutkimukset kahden miljoonan Sveitsin frangin siirrosta Sepp Blatterilta Michel Platinille. Platinin mukaan raha oli palkkio hänen aikaisemmasta työstään Fifassa.

 8. lokakuuta: Fifa hyllyttää Michel Platinin ja Sepp Blatterin 90 päivän ajaksi korruptiotutkimuksen vuoksi.

 28. lokakuuta: Fifa julkaisee virallisen listan puheenjohtajaehdokkaista. Platini ei ole listalla.

 18. marraskuuta: Platinin ja Blatterin vetoomus toimitsijakiellon kumoamiseksi hylätään.

 24. marraskuuta: Fifa ilmoittaa hakevansa Platinille elinikäistä toimitsijakieltoa. Ennen vapauttavaa päätöstä tai toimitsijakiellon päättymistä Platini ei voi hakea mukaan puheenjohtajakisaan.

Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtajaa Michel Platinia uhkaa elinikäinen toimitsijakielto. Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan eettinen komitea haluaa Platinin kokonaan ulos kansainvälisestä jalkapallosta korruptioepäilyn takia, kertoi Platinin asianajaja uutistoimisto AFP:lle tiistaina.

Platini, Fifan varapuheenjohtaja, kärsii parhaillaan 90 päivän toimitsijakieltoa, joka määrättiin korruptiotutkimusten ajaksi. Platinin epäillään ottaneen vastaan kaksi miljoonaa Sveitsin frangia lahjuksena Fifan puheenjohtajalta Sepp Blatterilta, joka on myös hyllytettynä 90 päivän ajaksi.

Platinin asianajajan Thibaud d'Alesin mukaan elinikäinen panna on ”skandaali” ja ”liioiteltu” rangaistus.

”Panna vaatii todisteita korruptiosta. Rangaistus on selvästi liioiteltu”, d'Ales kommentoi. ”Se ei perustu mihinkään tässä tutkinnassa.”

Tutkinnan kohteena on ollut Fifan Platinille vuonna 2011 Blatterin valtuuttamana suorittama kahden miljoonan frangin palkkio. Platinin mukaan maksu oli pätevä korvaus työstä, jonka hän oli tehnyt Fifalle yhdeksän vuotta aiemmin.

Blatter ja Platini ovat kiistäneet väärinkäytökset. Heidän mukaansa työsuorituksesta oli tehty suullinen sopimus.

Fifan eettisen komitean tuomarineuvosto ilmoitti maanantaina, että se on ottanut Blatterin ja Platinin tapaukset käsittelyyn. Päätöksistä ja mahdollisista rangaistuksista on tarkoitus ilmoittaa joulukuussa.

Ennen vapauttavaa päätöstä Platini ei voi osallistua Fifan puheenjohtajuudesta käytävään kilpailuun. Blatterin seuraaja valitaan 26. helmikuuta.

D'Alesin mukaan Fifan sisällä on tahoja, jotka yrittävät estää Platinia pääsemästä seuraavaksi puheenjohtajaksi. 60-vuotias ranskalainen entinen jalkapallotähti oli vahvin suosikki Blatterin seuraajaksi ennen viime aikaisia korruptioväitteitä.

”Pitäisiköhän tutkimuksen johtajaa kutsua ’henkilöksi, joka johtaa Michel Platinin Fifa-puheenjohtajuuden eliminointia”, D’Ales totesi.

”Tämä on skandaali, ja tekemällä kaikesta julkista, selvästi myös vahingoittamisyritys.”

Lauantaina Fifan ilmoitti, ettei se julkaise rangaistusvaatimuksia ja tyytyi toteamaan, että kaksikkoa pitää rangaista.

Lähteet: AFP, Reuters

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!