Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virolaisen olympiavoittajan käry iskisi myös Norjaan – hänen valmentajansa oli Norjan hiihdon suuruuden luoja

Urheilu
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Kristiina Smigun voi menettää Torinon 2006 kultamitalinsa dopingin takia. Virolainen oli lahjakas hiihtäjä jo nuorten arvokisoissa.
Kristiina Smigun voi menettää Torinon 2006 kultamitalinsa dopingin takia. Virolainen oli lahjakas hiihtäjä jo nuorten arvokisoissa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Virolainen olympiavoittaja Kristina Šmigun voi menettää kaksi kultamitaliaan, jos hänen hiihtonsa Torinon talvikisoissa 2006 hylätään. Niin todennäköisesti myös käy.

Asiaa käsitellään parasta aikaa urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa CAS:ssa Sveitsin Lausannessa. Viron olympiakomitean puheenjohtaja Neinar Seli on vahvistanut tapauksen virolaisissa tiedotusvälineissä.

Artikkeliin liittyvät

Kuinkas sattuikaan, asiasta kertoi ensin juuri Norjan TV2. Jos Šmigun menettää 10 kilometrin perinteisen kisan voittonsa, norjalaiset ottavat matkalta Marit Bjørgenin johdolla kolmoisvoiton.

Käryn vahvistaminen olisi kuitenkin samalla isku norjalaisten omaan nilkkaan – Torinossa 2006 Šmigunin valmentajana oli norjalainen Inge Bråten.

Sinänsä Šmigunin käry yhdeksän vuotta sitten ei yllätä. Hän jäi kiinni 19-noradrosteronin käytöstä maailmancupissa 2001. Hän kuitenkin välttyi uhkaavalta kahden vuoden kilpailukiellolta, kun testin B-näytteessä anobolista steroidia oli alle kielletyn 5 nanogramman rajan.

Tulos oli outo, mutta selitettävissä. Käytännössä A- ja B-näyte ovat samaa virtsaa, eikä testitulosten pitäisi erota toisistaan.

Vuonna 2001 näytteet otettiin eri tavalla kuin nykyään. Ensin urheilija antoi väkevämmän A-näytteen ja vähän myöhemmin B-näytteen, jolloin virtsa oli ehtinyt laimentua.

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä ei usko, että kyse olisi ollut laboratorion virheestä tai tahallisuudesta. Testausmenetelmä vaan oli eri. ”Tänä päivänä näytteet otetaan samaan aikaan, ja A-näytteen tuloksesta vähennetään vähän pitoisuutta”, sanoo Seppälä.

Lahjakkaan Smigunin valmentajana on virallisesti pidetty hänen isäänsä Anatolia. Torinon 2006 -projektin vetäjänä oli kuitenkin Bråten, joka oli ollut norjalaisten huippuhiihtäjien Björn Dählien ja Vegard Ulvangin luoja.

Virolaisten tietojen mukaan isä Anatoli oli tuolloin täysin sivussa valmennuksesta. Bråten ja Anatoli eivät voineet sietää toisiaan. Vasta Torinon jälkeen valmennusvastuu siirtyi Bråtenilta isälle.

Bråten oli Norjan hiihdon kukoistuksen merkittävä taustavaikuttaja, joka kuoli lyhyen sairauden jälkeen 63-vuotiaana 2012. Kaikkiaan norjalaiset voittivat Bråtenin päävalmennuskaudella 1990–1994 viisitoista olympia- ja MM-kultaa. Torinossa 2006 Bråten valmensi olympiakultaan myös kolme ruotsalaista.

Norjalaiset näyttävät siis mielellään uhraavan yhden valmentajistaan saadakseen jälkikäteen himoitun kolmoisvoiton.

Dopingaineiden käytön villi jakso kesti lähes 20 vuotta 1980-luvun puolivälistä 2000-luvun ensimmäisiin vuosiin.

Jäävuoren huippuna olivat Lahden MM-hiihdot 2001, mutta isot käryt jatkuivat vielä siitä eteenpäin.

Kansainvälinen olympiakomitea on pakastanut olympiamitalistien dopingnäytteitä Ateenan kesäkisoista 2004 asti. Käytännössä näyte ei muutu, kun se pakastetaan.

Näytteen pakastamisesta on tullut iso pelote urheilijalle, kuten on ollut tarkoitus. Kun testausmenetelmät paranevat, huijaajat voivat jäädä kiinni vielä vuosien jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!