Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sofia Ruusila-Nousiaisen pitää näyttää bikinimallilta, jolla on urheilijan vartalo

Urheilu
 
Bikinifitnessin maailmanmestari kertoo: "Näin harjoittelen"
Bikinifitnessin maailmanmestari kertoo: "Näin harjoittelen"
Sofia Ruusila-Nousiainen voitti bikinifitnessin amatöörien maailmanmestaruuden kaksi viikkoa sitten Unkarissa. Voitto nosti helsinkiläisen kerralla ammattilaisten sarjaan, joka avaa uusia ovia maailmalla, kuten Yhdysvalloissa. Lomaa maailmanmestari pitää vain kaksi viikkoa vuodessa. Muun ajan hän harjoittelee vähintään kaksi kertaa päivässä. Toimittaja: Ari Pusa, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Ylös, alas, ylös, alas.

Kymmenen kilon painoinen kahvakuula on kevyttä tavaraa Sofia Ruusila-Nousiaisen käsissä. Yleensä hänellä on harjoituksissa 24 kilon kahvakuula, jota hän nostaa kolme kertaa 20 noston sarjoissa.

Tällä kertaa käsiin riittää pienempikin paino – bikinifitnessin tuore maailmanmestari pitää kahden viikon lomaa. Muut vuoden 50 viikoista hän harjoittelee vähintään kaksi kertaa päivässä ilman lepopäiviä.

Fitness on kovaa urheilua. Urheilijan on pidettävä tarkkaa huolta fyysisestä ulkomuodostaan. Kropan pitää olla hyvin treenattu.

Nälässä Ruusila-Nousiaisen ei tarvitse olla edes tiukimpana kilpailukautena, mutta ruokavalio on tarkka.

Bikinifitness eroaa lajin perusmuodosta siten, että urheilijan pitää näyttää bikinimallilta, jolla on urheilijan vartalo.

Tässä mielessä Ruusila-Nousiainen on malliurheilija.

”Lihasmassaa ei saa olla liikaa. Emme ole kehonrakentajia”, sanoo 25-vuotias Ruusila-Nousiainen, josta tuli amatöörien maailmanmestaruuden myötä automaattisesti lajin ammattilainen. Ammattilaisten kilpakentät ovat Yhdysvalloissa, jonne pääsy on myös helsinkiläisen haaveena.

Fitness ei ole olympialaji, mutta kilpailijat tavoittelevat kerran vuodessa Olympia-titteliä. Se on lajin isoin kilpailu, jossa pääpalkintona on 25 000 dollaria ja pääsy arvostetun yhdysvaltaisen fitness-lehden Oxygenin kanteen.

Se avaa uusia ovia ja markkinoita sekä tuo kansainvälisiä sponsoreita. Sinne on vielä matkaa. ”Haluan, että on suunnitelmia. Jos pääsen sinne ensi vuonna, se on iso juttu. Tässä lajissa ei ole ikinä valmis. Pitää saada muheutta lisää – pyöreyttä lihaksiin”, sanoo Ruusila-Nousiainen kotisalillaan Helsingin Arabianrannassa.

Suomessa on vain neljä bikinifitnessin ammattilaisnaista. ”Maailmalla on kova kilpailu, ja Suomeenkin tulee koko ajan lisää harrastajia.” Monen muun elimistöä äärirajoille vievän lajin tapaan fitness on kuluttavaa ja raskasta, kun kilpaillaan.

Seurallinen, sanavalmis ja energinen Ruusila-Nousiainen arvelee kilpailevansa maailman huipulla enintään seuraavat viisi vuotta. ”Unelmana on, etten enää kilpailisi yli 30-vuotiaana. Sen jälkeen haluan valmentaa. Tämä on kasvava laji.”

Tulevia vuosia varten Ruusila-Nousiainen kouluttautuu personal traineriksi, henkilökohtaiseksi kuntovalmentajaksi. Hänen oma valmentajansa Kim Odda asuu Yhdysvalloissa.

Fitness-urheilu jakaa yhä ihmisten mielipiteitä. Ollaan puolesta ja vastaan. Arvostelijat pitävät lajia pinnallisena hyvinvointina. Syömishäiriöt eivät kuulu lajiin, mutta dieetti voi johtaa ylirasitukseen. Harjoittelussa pitää muistaa järki ja terve itsetunto.

”Monet ovat yllättyneet, että olen niin kova urheilija, enkä vain missi. Olen saanut paljon palautetta ja tuntemattomat ihmiset onnittelevat kaupassa”, sanoo Ruusila-Nousiainen, joka halua kokeilla pikajuoksua.

”Ei kilpailla, mutta treenata. Olen ollut nuorena nopea. Minun pitää kehittää alavartaloa. Pakara on tärkein lihas.”

Perinteissä kehonrakennuksessa ainakin miesten epäillään käyttävän lihaksi kasvattavia dopingaineita.

”Itse olen saanut hyvät tulokset muutenkin, eikä minulle ole koskaan niitä tarjottu. Joku on voinut käyttää rasvanpolttaja-aineita, mutta se ei ole luonnollista. Vaan hyvä, jos jäävät kiinni.”

Kansainvälinen bikinifitnessliitto IFBB noudattaa kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan sääntöjä. Kotimaassa lajin puhtautta valvoo Suomen antidopingtoimikunta. ”Minutkin on testattu kerran, kun Lahdessa oli kisat.”

Uusi harjoituskausi alkaa joulukuun alussa. Silloin alkaa myös tiukka ruokavalio ja harjoittelu. ”Nyt saa vielä syödä pitsaa ja karkkia.”

Katso miten maailmanmestari harjoittelee. HS.fi/hstv
Janne Järvinen / HS
Sofia Ruusila- Nousiainen on noussut nopeasti bikinifitnessin huipulle. Hän aloitti lajin kaksi vuotta sitten, mutta on aina harrastanut muuta urheilua.
Sofia Ruusila- Nousiainen on noussut nopeasti bikinifitnessin huipulle. Hän aloitti lajin kaksi vuotta sitten, mutta on aina harrastanut muuta urheilua.
Janne Järvinen / HS
Sofia Ruusila-Nousiainen kilpaili amatöörinä alle 163-senttisten sarjassa. Vain milli erotti hänet ylemmästä sarjasta. Ammattilaiset kilpailevat pituudesta riippumatta kaikki samassa sarjassa.
Sofia Ruusila-Nousiainen kilpaili amatöörinä alle 163-senttisten sarjassa. Vain milli erotti hänet ylemmästä sarjasta. Ammattilaiset kilpailevat pituudesta riippumatta kaikki samassa sarjassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!