Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mc-voittaja Sundby kehui Iivo Niskasta: ”Hänestä tulee yksi maailman parhaista”

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Martin Johnsrud Sundby on voittanut hiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun kahdesti peräkkäin.
Martin Johnsrud Sundby on voittanut hiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun kahdesti peräkkäin. Kuva: Vesa Koivunen

Jo vuosi sitten Norjan Martin Johnsrud Sundby puhui arvostavaan sävyyn Iivo Niskasesta, jonka perässä hän joutui taipumaan kakkoseksi Rukan maailmancup-avauksen 15 km:llä (p).

Vaikka Niskasen mc-kausi sujui sen jälkeen pääosin alavireisesti, ja MM-kisat menivät pieleen influenssan takia, Sundbyn kuva Niskasen tulevaisuudesta ei muuttunut.

”Odotan Iivolta suuria asioita. En vain tänä vuonna vaan kymmenen vuotta eteenpäin. Hänestä tulee yksi maailman parhaista hiihtäjistä”, Sundby sanoi torstaina Rukalla HS:lle.

Viime kaudella Sundby voitti sekä Tour de Skin että maailmancupin kokonaiskilpailun. Muutenkin hän tietää, mitä on olla yksi maailman parhaista hiihtäjistä.

”Iivon täytyy tehdä asiat täydellisesti jokaisella harjoituskaudella. Silloin hän kehittyy ja tulee paremmaksi. Luultavasti parin vuoden päästä häntä on lähes mahdotonta voittaa”, Sundby sanoi.

Sundbyn mielestä Niskasella on ominaisuuksia, joita löytyy vain harvalta.

”Hänellä on fyysinen kapasiteetti, mutta ennen kaikkea hänellä äärimmäisen hyvä pää. Hän pystyy taistelemaan ja ottamaan itsestään irti enemmän kuin useimmat muut. Se on äärimmäisen hyvä ominaisuus, jonka olen nähnyt hänessä pari kertaa. Olen vaikuttunut siitä kyvystä panna kaikki peliin.”

Sundbyn mukaan kaksikko morjenstaa ja vaihtaa tavatessaan muutaman sanan.

”Olen muuten seurannut, miten hän tekee asioita. Hänestä tulee valtava menestyjä.”

Niskanen oli luonnollisesti mielissään kuullessaan HS:ltä Sundbyn kehuista.

”Ihan hauskaa, että on potentiaali huomattu. Ehkä hän tuntee väsyvänsä tai iän tulevan vastaan, kun on näin sanonut”, Niskanen sanoi pilke silmäkulmassa.

Niskasen mielestä Sundby on suhtautunut häneen avoimesti ja rennosti.

”Hän on aika tasainen persoosna verrattuna joihinkin muihin. Jonkin verran on juteltu. Ei häneltä paljon kannata harjoittelusta kysellä, kun imago on tuo, että treenaa 1 250 tuntia vuodessa. Eihän siinä muualla kerkiä olla kuin ladulla.”

Yksi paikka, jossa Sundby pääsi läheltä tarkkailemaan Niskasen ominaisuuksia, oli viime kevättalven maratonhiihto Birkebeinerrennet Norjassa.

Siinä Sundby sijoittui toiseksi ja Niskanen neljänneksi. Sitä suoritustaan Niskanen piti yhtenä viime talven parhaistaan.

Sundbyn urakehitys tarjoaa Niskaselle kannustavan esimerkin.

”Hän on pystynyt kehittymään profiloituneesta perinteisen hiihtäjästä hyväksi vapaan menijäksi. Hän on löytänyt jopa aika myöhäisellä iällä nopeuden sprinttejä varten. Hän on esimerkki siitä, että mahdollista nostaa heikkoudet sille tasolle, että pystyy menestymään maailman huipulla, kunhan fyysinen kapasiteetti on tarpeeksi hyvä”, sanoi Niskanen, joka nyt haluaa kehittyä entistä kovemmaksi vapaan hiihtäjäksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?