Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nautinnon aika – Luis Suárez pelaa uransa parasta jalkapalloa

Urheilu
 
Sergio Perez / Reuters
Luis Suárez suutelee maalin jälkeen kolmea sormeaan vaimonsa ja kahden lapsensa kunniaksi.
Luis Suárez suutelee maalin jälkeen kolmea sormeaan vaimonsa ja kahden lapsensa kunniaksi. Kuva: Sergio Perez / Reuters

Huimat tehot

 Barcelonassa 42 maalia ja 32 syöttöä 62 ottelussa.

 Liverpoolissa 82 maalia ja 53 syöttöä 133 ottelussa.

 Ajaxissa 111 maalia ja 68 maalisyöttöä 158 ottelussa.

 Groningenissa 11 maalia ja 6 syöttöä 31 ottelussa.

 Maajoukkueessa 44 maalia 82 ottelussa.

Peräti 26 ottelua pelikieltoja kolmesta eri puremistapauksesta. Kahdeksan ottelun panna rasistisista solvauksista. 246 maalia ja 160 maalisyöttöä 384 ottelussa. Yli sata miljoonaa euroa siirtokorvauksia.

Uruguaylainen jalkapalloilija Luis Suárez ei jätä ketään kylmäksi. Huipputaitavan, työteliään ja mainiosti peliä lukevan hyökkääjän uraa ovat varjostaneet poikkeukselliset sekoamiset kentällä. Viime aikoina mies on kuitenkin antanut peliesitysten hoitaa vastustajien ja kriitikoiden suiden tukkimisen.

Suárez, 28, on purrut vastustajaa Hollannin liigassa, Englannin Valioliigassa ja Uruguayn maajoukkuepaidassa. Ei siis ihme, että FC Barcelonan kannattajat suhtautuivat kohuhyökkääjän saapumiseen vuosi sitten vähintäänkin epäluuloisesti.

Monen mielestä imagostaan tarkka ja akatemiastaan ylpeä seura myi sielunsa hankkimalla kohuissa ryvettyneen kärjen täydentämään Lionel Messin ja Neymarin muodostamaa hyökkäystä.

Pelot ovat kuitenkin olleet turhia, ja Suárez on käyttäytynyt sekä kentällä että sen ulkopuolella mallikelpoisesti. Näyttää siltä, että hän todellakin tarkoitti mitä sanoi kommentoidessaan siirtoaan viime vuoden kesänä.

”Älkää huolehtiko, en tee sitä enää”, hyökkääjä lupasi viitaten MM-kisoissa nähtyyn välikohtaukseen, jossa hän puri Italian Giorgio Chielliniä olkapäähän.

Suárezin aggressioille on yritetty tarjota selitykseksi muun muassa köyhän lapsuuden ja nykyisen leveän leivän välistä kuilua. Hän on hakenut apua tilanteeseen, muttei ole kommentoinut asiantuntijoiden antamia neuvoja julkisuudessa. Selkosanaista selitystä tempauksille ei myöskään ole kuultu.

”Sanon aina, että kentällä oleva Luis ei ole lainkaan samanlainen kuin kentän ulkopuolinen Luis”, Suárez kommentoi The Guardianin haastattelussa viime vuonna.

Suurin syy rauhoittumiseen kentällä saattaakin piillä sen ulkopuolella. Suárez on naimisissa nuoruuden rakastettunsa Sofia Balbin kanssa, ja parilla on kaksi lasta. Balbin perhe on asunut Barcelonassa jo vuodesta 2003, ja muutto Kataloniaan viime kesänä on tuonut suvun yhteen.

”En tiedä olisinko onnistunut ilman Sofiaa. Tiedän, että henkilö kentällä olen minä, mutta kentän ulkopuolella oikealla tavalla elävään henkilöön vaikuttaa se, joka on vierelläsi”, Suarez totesi The Guardianille.

”Kaiken tapahtuneen jälkeen minun pitää nyt nauttia. Nyt olen siellä, mihin halusin.”

Nauttinut on niin Suárez, joukkuetoverit kuin kannattajatkin.

Huomiota herättävää on ollut, kuinka Su árez Barcelonan paidassa monesti poistuu kuumenevista tilanteista ennen kuin tunteet alkavat toden teolla läikkyä yli. Varoituksia hän on saanut 62 ottelussa yhteensä kymmenen, eli selvästi harvemmin kuin Liverpoolissa ja Ajaxissa. Ulosajoja ei ole yhtään.

Liverpoolissa peliä ajoittain leimannut rangaistus- ja vapaapotkujen kalastelukin on vähentynyt.

Myös miehen mediaesiintyminen on hillittyä, nöyrää ja joukkuetovereille kunniaa antavaa. Peliäkin leimasi etenkin viime kaudella ennennäkemätön epäitsekkyys, josta pääsivät nauttimaan niin Messi kuin Neymarkin.

Suárez on huimista maalimääristään huolimatta aina osannut myös luopua pallosta oikeaan aikaan, mutta Barçassa syöttötahti on vain kiihtynyt. Hän on syöttänyt peräti 32 maalia 62 ottelussa, mikä vetää vertoja jo Messin lukemille.

”Luis Suárezin panos on mittaamattoman arvokas. Hän on korvaamaton”, päävalmentaja Luis Enrique ylisti Eibar-ottelun hattutempun jälkeen lokakuussa.

Suárezin arvo on ajoittaisista törttöilyistä huolimatta noussut rakettimaisesti vuosien aikana.

Hän siirtyi kotimaansa suurseurasta Nacionalista Hollannin liigan Groningeniin vuonna 2006 noin 800 000 eurolla. Vuotta myöhemmin Ajax katsoi 11 maalia tehneen kärkimiehen jo 7,5 miljoonan arvoiseksi.

Matka jatkui kolmen täyden Ajax-kauden jälkeen Liverpooliin tammikuussa 2011, ja hinta oli noussut yli 26 miljoonaan euroon.

Viime kesäisen siirron hinnaksi Barcelona ilmoitti 81 miljoonaa euroa, mutta brittimedia arvioi summan kohonneen yli sadan miljoonan. Triplaan päättynyt kausi ja kulunut syksy ovat osoittaneet, että huikea siirtosumma kannatti pulittaa.

Lähteet: Transfermarkt.co.uk, The Guardian

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!