Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haastaja Katri Lylynperä selvisi ”paniikista”, päihitti olympiavoittajan ja nappasi uransa ensimmäiset mc-pisteet

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Katri Lylynperä ei halua profiloitua sprintteriksi.
Katri Lylynperä ei halua profiloitua sprintteriksi. Kuva: Vesa Koivunen

Kuusamo. Maajoukkueen haastajaryhmän hiihtäjä Katri Lylynperä nappasi komeasti uransa ensimmäiset maailmancupin pisteet Rukalla, vaikka tunsi aamulla olevansa ”paniikissa”.

Lylynperä, 21, sijoittui sprintin (p) karsinnassa toiseksi parhaana suomalaisena 20:nneksi ja puolivälierässään viidenneksi. Se toi sijan 21 ja täyden kympin verran mc-pisteitä.

Hän oli mc-avauksen ainoa yläkanttiin onnistunut suomalainen miehissä sijalle 29 päässeen 20-vuotiaan Lauri Vuorisen ohella.

”Totta kai olen tyytyväinen, että pääsin pisteille. Olin aika paniikissa aamulla. Viime vuonna ei mennyt karsinta ihan putkeen. Kaaduin tuohon mäen päälle, kun pito tarrasi aika pahasti lumeen kiinni. Nyt oli vähän samankaltainen keli, ja ajattelin, että käyköhän samalla tavalla. Onneksi ei ollut ihan samanlainen, ja pystyin vetämään jopa vähän omaa tasoani paremmin”, sanoi puhelias Lylynperä, jonka sukunimessä on hauskaa lajiklangia.

Erässään Lylynperä jätti taakseen parhaina vuosinaan juuri perinteisen sprinteissäkin pärjänneen Puolan olympiavoittajan Justyna Kowalczykin.

”Kerran olin hänet nähnyt kilpailupaikalla, ihan ensimmäisessä maailmancupissani [2013] Lahdessa. Silloin hän tuli ja meni. Siinä ei perässä pysynyt.”

Silloin Kowalczyk voitti mc-kympin (p), ja 18-vuotias Lylynperä sijoittui 58:nneksi.

”Nyt erässä oli tavoitteena taistella mahdollisimman pitkään jatkoon pääsystä ja ainakin mahdollisimman hyvistä sijoituksista. Hiihto tuntui tänään hyvälle.”

Tämä oli Lylynperälle uran kymmenes mc-startti. Ne kaikki ovat olleet kotimaassa.

Suomen cupin avauksessa Vuokatissa hän antoi jo merkkejä tason noususta sijoittumalla sprintissä (p) toiseksi.

”Olen mukana tässä muoti-ilmiössä, jossa nostetaan määriä. Tosin olen pyörinyt aika paljon alhaisemmissa määrissä kuin maajoukkueen naiset.”

Viime vuonna hän treenasi noin 600 tuntia, ja tälle kaudelle tavoitteena on 750 tuntia.

”Se on prosentuaalisesti aika jäätävä nosto. Olen jäljessä siitä tavoitteesta. Kuvittelisin, että pääsen 700 tunnin kieppeille”, sanoi Lylynperä, jonka henkilökohtaisena valmentajana toimii Eero Hietanen, Hiihtoliiton valmennuspäällikkö.

Toistaiseksi Lylynperä on menestynyt parhaiten sprintissä, vaikka nuorten sarjoista hänellä on kymmenkunta SM-titteliä eri matkoilta.

”Olen vahvasti pyrkimässä yleishiihtäjäksi. Itse asiassa on aika yllättävää, että menestyn sprinteissä. Jos testejä katsoo, voimantuotoltani en ole välttämättä niitä nopeimpia. Jotenkin saan sen voiman ja nopeuden kuitenkin välitettyä välineisiin. Se tulee hiihdossa ulos. Juoksussa en ole ollenkaan niin hyvä. Oikean lajin olen valinnut.”

Sastamalalainen Lylynperä on kahdesti pyrkinyt opiskelemaan lääketiedettä, onnistumatta. Viime kesänä hän pääsi kuitenkin Tampereen teknilliseen yliopistoon ympäristö- ja energiatekniikan linjalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!