Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ampumahiihdon maailmantähti tuli Rukalle pitämään hauskaa ja kokemaan extremeä

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Olympiavoittaja Martin Fourcade sijoittui kympillä ilman asetta sijalle 22.
Olympiavoittaja Martin Fourcade sijoittui kympillä ilman asetta sijalle 22. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kuusamo. Melkein voittajia enemmän Rukan hiihtoyleisössä sai lauantaina kuhinaa aikaan urheilija, joka on maailmantähti ihan toisessa lajissa.

Ampumahiihdon kaksinkertainen olympiavoittaja ja moninkertainen maailmanmestari Martin Fourcade sai poseerata monissa kuvissa suorituksensa jälkeen.

Ranskalainen Fourcade tuli Rukalle omien sanojensa mukaan pitämään hauskaa ladulla ilman asetta.

Hän starttasi kympin (v) kilpaan viimeisten joukossa ja sijoittui 22:nneksi toiseksi parhaana ranskalaisena. Tappiota odotetulle voittajalle, norjalaiselle kaimalle Martin Johnsrud Sundbylle kertyi 43 sekuntia.

Fourcade teki itse aloitteen Ranskan hiihtomaajoukkueen johdolle ja kertoi kiinnostuksensa kilpailla Rukalla.

Norjan kovatasoisessa kauden avauksessa Beitostølenissä kaksi viikkoa sitten hän sijoittui 12:nneksi 15 km:n (v) kilpailussa, jonka voitti Sundby.

”Eihän tämä ollut samanlaista hiihtoa kuin ampumahiihdossa, mutta minulla oli kivaa ja sitä tulin hakemaan. Olen tyytyväinen, vaikka tulos ei ollut ihan niin hyvä kuin odotin. Oli kovat olot, starttasin yksin peräpäässä ja pehmeää lunta ladulla. Minun täytyy tulla uudelleen, jotta voin näyttää, että pystyn parempaan”, 27-vuotias Fourcade sanoi lauantaina.

Päälajinsa huippumiesten keskuudessa kovimpiin hiihtäjiin kuuluva Fourcade kertoi laskeneensa, että sijoitus kymmenen parhaan joukossa olisi mahdollinen.

”Nyt jäin siitä kymmenen sekuntia. Se on ok.”

Rukan ladut kuuluvat monien mielestä hiihdon maailmancupin vaativimpiin, eikä vähiten sen takia, että vitosen lenkillä rankinta, lähes kilometrin mittaista nousua seuraa yli puolen kilometrin tasainen osuus eikä helpottava alamäki.

Ampumahiihdossa lenkit ovat lyhyempiä ja korkeuserot pienempiä.

”Rata täällä on todella kova. En ole tottunut tuollaisiin. Mutta se on ok. Olen tyytyväinen.”

Aiemmin Fourcade oli kilpaillut hiihdon maailmancupissa vain kerran. Se tapahtui kolme vuotta sitten Jällivaarassa 15 km:n (v) kisassa. Fourcade oli 48:s ja hävisi yli minuutin edellisen kesän harjoituskaverilleen Matti Heikkiselle, joka sijoittui neljänneksi.

Voidakseen kilpailla Rukan kympillä Fourcaden oli pakko osallistua myös perjantain sprinttiin, joka hiihdettiin perinteisellä. Se kisa oli hänelle jopa pientä extremeä.

”En harjoittele koskaan perinteisellä. Ehkä sen takia jalkani olivat kipeät tänään. Sprintti oli osa matkaani tänne, se oli hauskaa.”

Sunnuntaina Fourcade ei enää kilpaile Rukan minitourin takaa-ajossa (p) vaan matkustaa Ruotsin Östersundiin, jossa alkaa ampumahiihdon maailmancup.

”Toivottavasti pääsen viiden parhaan joukkoon siellä.”

Viime kesänä Fourcade asui ja harjoitteli kolme kuukautta Oslossa, jossa ampumahiihdon MM-kisat ovat tänä talvena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!