Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syöpää sairastava entinen F1-lääkäri Aki Hintsa on taistelutahdon ilmentymä

Urheilu
 
Sirpa Räihä / HS
Aki Hintsa on formulakuljettajien luottomies.
Aki Hintsa on formulakuljettajien luottomies. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Abu Dhabi

Joka kerta kun F1-kuski pujottaa kypärän päähänsä, alkaa kamppailu, jossa kaikki sijoitukset ovat arvossaan. Tällä samalla asenteella kesästä asti on taistellut useimpien formulatähtien lähipiiriin kuuluva suomalaistohtori Aki Hintsa.

Artikkeliin liittyvät

Heinäkuun alussa Hintsan havaittiin sairastuneen syöpään. Tämän vakavan sairautensa myötä hänestä on tullut taistelutahdon ilmentymä, jota kuljettajatkin ylistävät avoimesti.

”On lämmittänyt mieltä saada heiltä viestejä, että olet sinä älyttömän inspiroiva esimerkki meille, ja olet aivan uskomaton mies”, Hintsa myhäilee.

Viikonloppuna Hintsa on Abu Dhabin varikolla tapaamassa tuttujaan – joita todella riittää koko radan täydeltä.

”Tämä on ollut minulle hyvin mielenkiintoinen viikonloppu. Kun tulin torstaina, minua jännitti enemmän kuin aikoinaan ensimmäisessä F1-kisassani Australiassa kauan sitten. Hienointa on kokea tuo posiitivinen henkinen vireys, mitä tulee joka puolelta.”

Hintsa vetäytyi F1-kehistä kaksi vuotta sitten. Hänen asiakaskuntansa varikoilla on kuitenkin kasvanut vain entisestään.

Hintsan firmalla on asiakkaina peräti 13 nykyistä F1-kuljettajaa, ja lisäksi neljä tallia.

”Oma roolini on erilainen, kun toiset lääkärit ovat nyt paikalla Hintsa Performance AG:ltä. He hoitavat lääketieteelliset jutut ja sitten meillä on valmentajat, jotka hoitavat muut jutut. Minulla ei ole sellaista päivystysvelvollisuutta. Olen paremminkin vain yliohjaajana käymässä täällä.”

”Soitinkin vaimolleni Sveitsiin, että olen varmaan onnellisin ihminen tällä varikolla ihan vaan sen takia, että sairaudesta huolimatta voi tehdä omaa missiotani eli kannustaa ja auttaa ihmisiä vielä enemmän kuin aikaisemmin”, Hintsa hehkuttaa.

Ennen syövän paljastumista Hintsa pelasi alkukesästä taas kerran squashia läheisimpiin F1-ystäviinsä kuuluvan Lewis Hamiltonin kanssa.

Kuten yleensäkin suomalaistohtori voitti.

Taudin selvittyä Hamilton kiirehti taas Hintsaa tapaamaan.

”Minulla oli silloin menossa sytostaattipumppu ja tipat kotona. Vitsailin vaan Lewisille, että ajattele nyt vähän, kun häviät tällaiselle kuolemansairaalle miehelle.”

”Hän surkutteli kohtaloani, mutta sanoin, että älä Lewis ole ollenkaan huolissasi. En aio sentään lähteä ajamaan F1:tä. Siellä sinä saat voittaa rauhassa.”

Aloitettuaan taistelun tautia vastaan Hintsa antoi Hamiltonille lupauksen.

”Lupasin hänelle kesällä pitää itseni hengissä marraskuulle, ja pyysin häntä voittamaan mestaruuden, niin että tapaisimme sitten täällä Abu Dhabissa juhliaksemme menestystä yhdessä.”

Keväällä ilmestyi Hintsan filosofiaa kartoittanut Oskari Saaren kirjoittama teos Voittamisen anatomia. Nyt tohtori on joutunut soveltamaan sitä käytäntöön omakohtaisesti.

”Olen aina lähtenyt siitä, että vain hyökkäämällä vaikeudet voitetaan. Syöpähoidoissa olen nähnyt monien kohtalotoverieni antaneen periksi ja luopuneen toivosta. Niin ei pitäisi tehdä. Yhteiskunnassa järjestelmän tulisi olla sellainen, että se kannustaisi positiivisesti jaksamaan ja taistelemaan antamatta periksi.”

Hintsa tuli uskoon opiskeluaikanaan, ja kasvoi henkisesti rankkoihin lähetystehtäviin. Usko on ollut myös se peruskallio, joka on auttanut tohtoria taistelussa tätä ankarinta vastustajaa vastaan.

”Tällä hetkellä ei ole kipuja, käyn joka päivä kuntosalilla. Henkisen ja fyysisen energiamäärä on nyt parempi kuin viimeisinä F1-vuosina ja viime vuonna”, Hintsa kiitteli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!