Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Blues pyysi anteeksi ”Blues-perheeltä” – viestinnän asiantuntijat analysoivat, miten seura onnistui viestissään

Urheilu
 
Espoo Bluesin ilmoitus Helsingin Sanomissa 29. marraskuuta 2015.
Espoo Bluesin ilmoitus Helsingin Sanomissa 29. marraskuuta 2015.

Talousvaikeuksista kärsivä Espoo Blues vetosi sunnuntaina 29. marraskuuta Helsingin Sanomissa koko sivun ilmoituksella kannattajiinsa ja koko ”Blues-perheeseen”. Blues oli otsikoinut viestinsä: Kiitos Espoo ja anteeksi. Viestin oli allekirjoittanut Espoo Bluesin puheenjohtaja Mika Rautio.

Espoo Blues on ollut viime viikkoina jatkuvasti julkisuudessa talousvaikeuksiensa takia. Verohallinto ja työeläkevakuutusyhtiö ovat hakeneet Bluesin taustayhtiötä Jääkiekko Espoo Oy:tä konkurssiin ja pelaajien palkanmaksu on ollut myöhässä.

Espoo Bluesin ilmoituksen mukaan he ovat epäonnistuneet, ja syksyllä syntynyt kansanliike on saanut seurajohdon heräämään ja toimimaan.

HS pyysi viestinnän asiantuntijaa Katleena Kortesuota ja Kriittisen korkeakoulun puhujakoulun vastuuopettajaa Severi Hämäriä analysoimaan Bluesin viestin sisältöä ja vakuuttavuutta.

Bluesin puheenjohtaja Mika Rautio: Kiitos Espoo ja anteeksi. Me, Espoo Bluesin johto, olemme epäonnistuneet. Tänä syksynä syntynyt kansanliike on saanut meidät heräämään ja toimimaan. Tärkein voimavaramme olette Te, laaja Blues-perheemme.

Perheemme koostuu junioreista, heidän vanhemmistaan, suuresta joukosta faneja ja seuratyössä pyyteettömästi toimivista vapaaehtoisista. Tällaista tukea ei rahalla saa. Se pitää ansaita. Olemme laiminlyöneet teitä.

Kortesuo: ”Sanallisesti tästä näkyy, että tämä olisi kohdistettu Blues-perheelle. Oikeastihan tämä on koko Suomen puhuttelu, kun viesti on valtakunnallisessa lehdessä. Tässähän ei pyydetä anteeksi rahavaikeuksia ja huonoa talousjohtamista. Nyt tässä pyydetään anteeksi sitä, että vapaaehtoistyötä on laiminlyöty.”

Hämäri: ”Tämän viestin rakenne on mea culpa -rakenne. Tässä pyydetään anteeksi, ja sanotaan, että tämä on meidän syytä. Tavallaan puhdistetaan ilmaa sanomalla, että tämä on vain meidän syytä. Freukkarit- bändin [Freud Marx Engels & Jung] kappale Kiitos ja anteeksi kertoo vastaavanlaisesta tilanteesta. Rupesin heti vertaamaan tätä viestiä niihin viesteihin, joita amerikkalaiset joukkueet lähettävät kaupungeilleen ja asukkailleen. Bluesin viesti on huomattavan nöyrä.”

Rautio: Perheemme koostuu junioreista, heidän vanhemmistaan, suuresta joukosta faneja ja seuratyössä pyyteettömästi toimivista vapaaehtoisista. Tällaista tukea ei rahalla saa. Se pitää ansaita. Olemme laiminlyöneet teitä.

Emme ole aiemmin ymmärtäneet, kuinka tärkeitä olette seuran toiminnalle. Liigapelit ovat vain jäävuoren huippu. Nöyrimmät anteeksipyyntömme rakkaat kannattajamme. Pyydämme teidät nyt kaikki rakentamaan kanssamme yhdessä uutta, kaikkien pelaajien ja kannattajien Bluesia!

Hämäri: ”Tässä annetaan arvoa kannattajille. Teknisesti erittäin fiksua tässä kohtaa. Viestissä ei sanota, mitä on tapahtunut. He pyytävät anteeksi kannattajien laiminlyöntiä. Vaikutelma on se, että tässä ollaan suurella sydämellä liikkeellä. Näyttää siltä, että seura yrittää käyttää viimeisetkin oljenkorret.”

Kortesuo: ”Pitäisikö tämä nyt tulkita niin, että tehkää lisää ilmaista työtä, koska rahat ovat loppu. En tiedä, onko tämä hyvä viesti ja miten tämä puree kohderyhmäänsä? Saako tämä vapaaehtoisvoimat liikkeelle?”

Rautio: Blues on maankuulu hyvänä junioriseurana. Myös perheemme nuorimmat ovat lähteneet tukemaan yhteistä kansanliikettämme. Yhdessä vanhempien, pelaajien ja vapaaehtoisten voimien kanssa saamme Espoo Bluesin uuteen, vahvaan nousuun!

Hämäri: ”Tässä on tunteisiin vetoavia kohtia ja paikallisuuteen vetoamista. Viestissä halutaan palauttaa mieleen, mistä on lähdetty liikkeelle. Tässä viestissä ei pysty vetoamaan oikein mihinkään muuhun kuin paatokseen. Urheilu on ladattu tunteella. Asia-argumentointi voisi kääntää viestin itseään vastaan, koska kannattajat eivät halua kuulla selittelyitä tässä tilanteessa.”

Kortesuo: ”Vaikuttamisen keinoina ovat me ja te -puhuttelu, lyhyet virkkeet ja ilmituotu nöyryys. Tässä luodaan vahvaa me-henkeä luova retoriikka. Ehkä viesti puree niihin, jotka kokevat olevansa Blues-perhettä.”

Rautio: Pelaamme suurella sydämellä ja sykkeellä. Vastoinkäymiset eivät lannista meitä. Menemme eteenpäin ja pelaamme nyt yhteen. Tule siis tueksemme kaukaloon, katsomoon ja kaukalon laidalle. Tarvitsemme teitä kaikkia. Kiitos tuestanne. Hallilla nähdään!

Kortesuo: ”Kielikuvat ovat suuria kliseitä. Tässä ei ole ollut ehkä mikään superammattilainen kirjoittamassa tätä viestiä. Eetosta eli uskottavuutta ei ole varaa ottaa esille, koska Espoo Bluesin uskottavuus on murentunut. Viestistä voidaan löytää järkeen vetoamista eli tukea ei saa rahalla. Tunne edellä mennään. Toisaalta se on tärkeätä, koska yleisön kannalta jääkiekko on tunnevetoinen laji, ja rahat tulevat tunnevyörystä. Ymmärrän, että vedotaan tunteisiin, mutta se on tehty vähän kömpelösti. Minuun tämä viesti ei purisi, koska talousvaikeudet ohitetaan täysin.”

Hämäri: ”Viesti päättyy optimistisesti, ja pyyntöön tulla tueksi. Kontekstiin nähden tämä on mielestäni hyvä reaktio tilanteeseen ja siihen, että kannattajat ovat ruvenneet keräämään nimiä Bluesin puolesta. Sanoisin, että Blues on tosissaan, mutta samaan aikaan tämä on viimeinen oljenkorsi. Herää kysymys, onko tämä liian vähän liian myöhään. Se kysymys jää auki.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?