Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lahden MM-hiihdoissa ei voi laskea pöljän päivän varaan

Urheilu
 
Jussi-Pekka Reponen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien urheilutoimituksen toimittaja.
Vesa Koivunen
Kerttu Niskanen on tällä hetkellä Suomen vahvin mitalitoivo vuoden 2017 MM-hiihdoissa.
Kerttu Niskanen on tällä hetkellä Suomen vahvin mitalitoivo vuoden 2017 MM-hiihdoissa. Kuva: Vesa Koivunen

Kun Kaisa Mäkäräinen aloittaa myöhemmin tällä viikolla urakointinsa ampumahiihdon maailmancupissa, häneltä on realistista odottaa joka kilpailussa sijoitusta kolmen parhaan joukkoon. Myös kevättalvella Oslon MM-kisoissa.

Edellisillä kausilla, viimeksi viime talven kokonaiskilpailun kakkossijalla ja MM-mitalilla, Mäkäräinen on osoittanut, että sijoittuminen kolmen parhaan joukkoon on kiistatta hänen tasonsa. Siis ihan normaalilla suorituksella eikä millään itsensä ylittämisellä. Hän ei tarvitse sitä paljon puhuttua pöljää päivää menestyäkseen.

Lahden MM-hiihtoihin on nyt aikaa vuosi ja kolme kuukautta.

Sieltä Suomen urheilijoilta tietysti toivotaan mitaleja, mutta siihen vaaditaan selvä tason nosto mahdollisimman pian.

Viime vuosina parhaitten suomalaisten hiihtäjien taso on ollut sijoilla 4–10, minkä esimerkiksi Kerttu Niskanen tietää ehkä liiankin hyvin.

Mäkihyppääjät ja yhdistetyn miehet ovat olleet kauempana kärjestä.

Jotta suomalainen hiihtäjä voisi realistiselta pohjalta tavoitella MM-mitalia Lahdessa, hänen pitäisi mielellään jo tällä kaudella yltää useamman kerran kolmen parhaan joukkoon maailmancupissa.

Nykyisellä tasolla mitaliin vaadittaisiin itseltä ja suksihuollolta täydellistä onnistumista tai jopa itsensä ylittämistä ja kovimmilta kilpakumppaneita epäonnistumista.

Näin tapahtui Matti Heikkiselle Oslon MM-kisoissa 2011. Silloin oli pöljä päivä.

Joskus toki kelilottokin voi auttaa, kuten kävi kahdelle amerikkalaiselle naishiihtäjälle Falunin MM-kympillä viime talvena.

Vähintään muutaman suomalaisen hiihtäjän tason nosto antaisi potkua myös kisojen markkinointiin, mikä olisi erityisesti kisajärjestäjien mieleen.

Isoissa kisoissa puhutaan usein, kuinka tärkeää on kisatunnelman ja joukkueen hengen kannalta se, miten kisat lähtevät käyntiin.

Jo nyt näyttää valitettavasti siltä, että suomalaisittain Lahden kisat käynnistyvät laimeasti.

Kisojen ensimmäinen finaalilaji on vapaan hiihtotavan sprintti, joka pitkän ajan tulosten perusteella on suomalaisille se huonoin laji.

Kisaohjelma perustuu muutamissa edellisissä MM-kisoissa käytettyyn sapluunaan, johon kisajärjestäjät eivät käytännössä voi vaikuttaa.

Huomattavasti otollisempi avauslaji suomalaisille olisi naisten kymppi tai miesten 15 kilometriä perinteisellä. Lahdessa ne ovat vuorossa vasta kisojen puolivälissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!