Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen Leijona-tähti Ville Peltonen mietti uransa alkuvuosista: Hyvä duuni pitäisi löytää, että voisi pelata kiekkoa

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Ville Peltonen saa maajoukkuepaitansa hallin kattoon. Hän kuuluu nykyisen A-maajoukkueen valmennusjohtoon.
Ville Peltonen saa maajoukkuepaitansa hallin kattoon. Hän kuuluu nykyisen A-maajoukkueen valmennusjohtoon. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomen menestyneimmän maajoukkueketjun pelipaidat jäädytetään tapaninpäivänä, kun nuorten MM-kiekko käynnistyy Helsingissä.

Saku Koivu (#11) sai hienon kunnianosoitustilaisuutensa Montrealissa viime marraskuussa, Jere Lehtisen paitaa (#26) ei ole kukaan käyttänyt Dallasissa, kun NHL-ura päättyi. Lisäksi Lehtisen paita roikkuu Espoon Metro-areenan katossa. Ville Peltonen (#16) on sielultaan Helsingin IFK:n pelaaja, mutta mahtaako IFK jäädyttää melko lyhyen uran seurassa pelanneen suosikin paidan.

Peltonen saa erinomaisen tilaisuuden juhlia paitansa jäädyttämistä.

”Kyllä se on suuri kunnia. Leijonat on merkannut minulle tosi paljon, ja olen pikkupojasta asti seurannut. Aika spesiaali fiilis”, Peltonen sanoi.

Tunnelmaa Peltosen perheessä lisää, että Villen isä Esa Peltonen pelasi yli 200 A-maaottelua silloin, kun vanha kansa puhui pelaajista pelkillä etu- tai lempinimillä. Oli Esaa, Vellua ( Veli-Pekka Ketola ), Tamia ( Juhani Tamminen ), Hexiä ( Heikki Riihiranta ) ja monia muita.

”Kyllä hän on ollut tosi iloinen, että olemme päässeet menestymään. He olivat monta kertaa niin lähellä”, Ville sanoi Esan suhtautumisesta jälkikasvun paidan jäädyttämiseen.

Esa Peltosen aikakaudella Suomi kohtasi Neuvostoliiton, Tšekkoslovakian, Itä-Saksan ja maailma oli erilainen, eikä mitalista voinut kuin haaveilla.

Jääkiekkoliitto valitsi kolmikon paidan jäädyttämiseen nuorten MM-turnauksen avauspäivän, juuri Suomen ottelun kynnykselle. Hartwall-areena on silloin loppuunmyyty, joten tunnelmasta ei tilaisuus jää kiinni.

”Jotenkin tuntuu, että on oikea paikka. Hieno turnaus ja nuorissa on tulevaisuus”, Peltonen sanoi. ”Tuntuu, että uraa ovat arvostaneet muutkin kuin minä itse.”

Kaikki kolmikon pelaajat ovat vähän yli 40-vuotiaita, Koivu heistä nurin. Hän täytti marraskuun lopulla 41.

Peltonen muisteli, että 18-vuotiaiden EM-turnauksen jälkeen alkoi tuntua siltä, kun jääkiekossa voisi päästä eteenpäin.

”Ajatus oli silloin sellainen, että hyvä duuni [työpaikka] pitäisi löytää, että voisi pelata samaan aikaan kiekkoa. NHL oli aika kaukainen vielä silloin”, Peltonen sanoi.

Globenin MM-finaalissa 1995 Peltonen teki kolme maalia Ruotsia vastaan. NHL:ssä hän pelasi loukkaantumisten sävyttämällä urallaan 383 ottelua. Lehtinen jäi niukasti tonnista, 983, mutta voitti Stanley Cupin Dallasissa 1999. Koivu ylsi kovaan ottelulukemaan Montrealissa ja Anaheimissa, 1204.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!