Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ladulla häikäisevä Mäkäräinen haluaa parantaa heikkoa ampumistaan: ”Ei pidä odottaa itseltään liikaa”

Urheilu
 
Tiesitkö nämä asiat ampumahiihdosta – videografiikka näyttää avainkohdat huippuhiihtäjän mallisuorituksesta
Tiesitkö nämä asiat ampumahiihdosta – videografiikka näyttää avainkohdat huippuhiihtäjän mallisuorituksesta
Ampumahiihdossa puhdas ja nopea ampumasuoritus on menestymisen edellytys. Suomen MM-joukkueen varaurheilija Laura Toivanen näyttää, millainen on hyvä ja laadukas suoritus pystyammuntapaikalla. Toimittaja: Ari Virtanen, kuvaus: Janne Elkki, grafiikka: Boris Stefanov.
Fakta

Uutta ampumahiihdossa

 Pienoiskiväärin lukkoon ei saa enää koskea hiihdon aikana. Lukon saa avata vasta ampumapaikalla. Mäkäräinen: ”Tulee yksi liike lisää.”

 MM-kisoissa Suomella on naisten henkilökohtaisilla matkoilla kolme paikkaa entisten neljän sijasta. Mäkäräinen: ”Toivottavasti ei vaikuta minuun.”

 Osallistumisoikeus maailmancupin kisoihin on rajattu 150 urheilijaan. Mäkäräinen: ”En ole niin hirveästi kiinnostunut tästä.”

Kontiolahti/Östersund

Kaisa Mäkäräisen mottona on ”ole huomenna parempi kuin tänään”.

Mäkäräinen on pärjännyt ampumahiihtäjänä niin hyvin, että mottoon on vaikea yltää joka kerta.

Siksi 32-vuotias Mäkäräinen ei ole asettanut erityisiä tavoitteita tämän kauden kisoille. Viime kaudella hän sijoittui maailmancupissa toiseksi.

”En tykkää asettaa niitä, joten tavoitteista ei sen enempää”, sanoo Mäkäräinen, joka aloittaa henkilökohtaisen maailmancupin torstaina Östersundissa.

Ohjelmassa on 15 km:n normaalimatka. Virallisesti maailmancup käynnistyi parikisalla sunnuntaina. Mäkäräinen sijoittui parinsa Olli Hiidensalon kanssa kuudenneksi.

Vuosi sitten Mäkäräisen kausi alkoi Ruotsissa erinomaisesti. Östersundista heltisi voitto 10 km:n takaa-ajossa, kakkossija normaalimatkalta (15 km) ja kolmostila pikakisasta (7,5 km).

Palkintorahaa cupin avaus toi 27 000 euroa. ”Kympin arvosanasta oli turha puhua. Eiköhän se liikkunut ysin paikkeilla”, sanoo Mäkäräinen.

Mäkäräinen on aina ollut hyvä hiihtäjä. Hänen keskimääräinen hiihtonopeutensa on ollut kilpailuissa 23,49 km/h. Viime kaudella hän oli nopeudessa naisten ykkönen.

Heikkoudet ovat olleet ampumisessa. Tarkkuudessa hän oli sijalla 44 ja ampumisnopeudessa lähes häntäpäässä, 104:s. Mäkäräiseltä kului aikaa ampumapenkalla keskimäärin 34,9 sekuntia.

Mäkäräisen osumatarkkuus oli 83,37 prosenttia, kun se oli saksalaisella Laura Dahlmeierilla 92,65 prosenttia.

Viime vuonna maailmancupin kokonaiskilpailun voittaneella Darja Domratševalla tarkkuus oli 85,06 prosenttia. Valkovenäläinen ampui 1,6 sekuntia nopeammin kuin Mäkäräinen.

Domratševa päätti pitää välivuoden sairastettuaan kesällä pitkään rauhaskuumetta.

Alkavalla kaudella Mäkäräisellä on kirkas tavoite: osumatarkkuutta on parannettava.

”Ei pidä odottaa itseltään liikaa. Ampumisessa riittää 85–87 prosentin tarkkuus. Normaalimatkan kisassa se tietää kolmea sakkoa”, Mäkäräinen laskee.

Hyvä hiihto turvaa Mäkäräistä ampumapaikalla. Ohilaukaus ei ole kaikki kaikessa, kun tietää, että pärjää hiihdossa.

”Hiihtovauhti on Kaisan selkätuki”, sanoo Mäkäräisen valmentaja Jarmo Punkkinen, jonka mukaan parempaan ampumiseen ei ole olemassa valmista reseptiä.

Ampumahiihto on paljolti itseluottamuslaji. Kun kausi alkaa hyvin, hiihto ja ampuminen sujuvat ja tuovat tulosta, kuten Mäkäräiselle kävi vuosi sitten.

”Kauden aloitus on tärkeä. Hyvä vire kestää silloin joulutaukoon asti, jolloin harjoitellaan paljon. Tauon jälkeen seuraava kilpailu voi sitten taas olla vaikea”, sanoo Punkkinen.

Toiset kilpailijat ottavat isoja riskejä, kun he ampuvat nopeasti. Ampuuko Mäkäräinen tarkoituksella hitaammin kuin muut?

”Ei kannata ottaa turhaan riskiä. Suhteellisuudentaju on tärkeä”, sanoo Punkkinen.

Sprinttikisassa yksi huti maksaa sakkorinkinä noin 25 sekuntia. Normaalimatkalla jokainen ohilaukaus lisää loppuaikaan yhden minuutin.

Uutta kautta varten Mäkäräinen on tehnyt varusteisiinsa pieniä muutoksia. Aseen perään on lisätty puuta, jotta pienoiskivääri tukeutuu paremmin olkapäähän.

Hanskat ja aseen remmit ovat uudet. Viime vuonna Mäkäräinen tunsi olonsa epävarmaksi, kun hanska antoi periksi. ”Se vähän sotki ja toi epävakautta.”

Makuuammunnassa Mäkäräinen irrottaa vasemman käden remmin. Muutos on tekninen.

Mäkäräisen suu menee visusti suppuun, kun puhe kääntyy uran jatkamiseen. Sitä joensuulainen ei ole halunnut ennenkään paljastaa.

Mari Lampinen on yhä parhaiten menestynyt suomalaisnainen olympialaisten ampumahiihdossa. Lampinen oli Naganossa pikamatkalla kahdeksas.

Mäkäräisellä oli mahdollisuudet tulla paremmaksi Sotšissa 2014, mutta sairastelu pilasi kisat.

Onko yksi tavoitteistasi lyödä laudalta Lampisen sijoitus vuoden 2018 olympiakisoissa? ”En ole miettinyt todellakaan.”

Kaisa Rautaheimo / HS
Kaisa Mäkäräinen kilpailee kauden kerrallaan. ”Nyt tähtäin on tämän kauden maailmancupissa.”
Kaisa Mäkäräinen kilpailee kauden kerrallaan. ”Nyt tähtäin on tämän kauden maailmancupissa.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!