Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanadalaishiihtäjällä sukujuuria Helsingissä

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Michael Somppi aloitti kilpailukautensa vasta Rukalla.
Michael Somppi aloitti kilpailukautensa vasta Rukalla. Kuva: Vesa Koivunen

Kun Kanadan suurimpiin suomalaissiirtolaisten keskuksiin lukeutuvassa Thunder Bayssa käytiin MM-hiihdot vuonna 1995, paikallinen 6-vuotias pikkupoika Michael Somppi seurasi innokkaasti kisatapahtumia paikalla vanhempiensa seurassa.

Kahdeksan vuotta myöhemmin Sompista tuli kanadalaisen mittapuun mukaan erilainen nuori. Siihen asti hän oli pelannut jääkiekkoa, mutta sitten laji vaihtui hiihtoon.

Nyt 27-vuotias Somppi on Kanadan mestari ja maajoukkuehiihtäjä eikä kadu lajinvaihtoaan.

Kyllä, kuten sukunimestä voi päätellä, Sompilla on suomalaiset sukujuuret. Samoin on yli 10 000 ihmisellä Thunder Bayn alueella.

”Isäni äiti on lähtöisin Helsingistä. En puhu suomea kuin muutaman sanan, mutta tyttöystäväni Tarja Kiviranta puhuu ihan hyvin”, Somppi kertoi HS:lle Rukan maailmancupissa.

Teini-ikäisenä kiekkoilijana Somppi tajusi realiteetit. Luistelunopeus ja pelitaidot olivat hyvällä tasolla, mutta kokoa oli liian vähän.

”En ollut riittävän isokokoinen voidakseni hyödyntää taitojani. Lisäksi halusin kokeilla yksilöurheilua.”

Thunder Baysta on edennyt NHL:ään useita pelaajia, joitten kanssa Somppi on suunnilleen samaa ikäluokkaa.

”Staalin veljekset ja Patrick Sharp ovat ainakin meiltä päin lähtöisin. Olen pelannut Jordan Staalin kanssa”, Somppi sanoi viitaten Stanley Cup -voittajaan (Pittsburgh) ja vuoden 2007 maailmanmestariin.

Veljeksistä Eric Staal on olympiavoittaja kotikisoista Vancouverista 2010, Stanley Cup -voittaja ja niin ikään vuoden 2007 maailmanmestari.

Ennen lajinvaihtoaan Somppi oli hiihtänyt vain viikonloppuisin vanhempiensa kanssa.

”Rakastan jääkiekkoa, mutta hiihto on antanut minulle paljon. Olen päässyt matkustamaan ympäri maailmaa. Tuskin olisin päässyt niin usein Eurooppaan ilman hiihtoa.”

Viime keväänä hän voitti Kanadan mestaruuden 50 km:llä (v) kotiladuillaan, suomalaistaustaisen Reijo Puiraksen perustamassa ja omistamassa Lappe Nordic Ski Centressä.

”Valmentajani on nyt Reijon poika Timo Puiras.”

Euroopassa Sompin on tarkoitus kilpailla jouluun asti. ”Davosin maailmancup on tärkein tavoitteeni. Tour de Skille pääsen vain, jos menestyn hyvin.”

Somppi arvioi olevansa Kanadan hiihtäjistä nyt viidenneksi tai kuudenneksi paras normaalimatkoilla.

Kauden avaus lykkääntyi Rukalle edellisen viikon sairastelun takia. Se näkyi tuloksissa.

Rukan kokonaiskilpailussa Somppi oli vasta 81:s, kun lopputuloksen sai 84 miestä. Vapaan kymppi sujui paremmin, ja taakse jäi kolme suomalaistakin.

Aiemmin hän on maailmancupissa yltänyt parhaimmillaan viidesti sijoille 41–48.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!