Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Qatar kiisti Amnestyn väitteet MM-kisatyöläisten olosuhteista – ”Qatar on sitoutunut suojelemaan työntekijöitä”

Urheilu
 
Naseem Zeitoon / Reuters
Khalifa-stadionia kunnostetaan Qatarin pääkaupungissa Dohassa.
Khalifa-stadionia kunnostetaan Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Kuva: Naseem Zeitoon / Reuters

Qatar kiisti keskiviikkona ihmisoikeusjärjestö Amnestyn väitteet siitä, ettei maa ole tehnyt käytännössä mitään puuttuakseen siirtolaisten surkeisiin työoloihin jalkapallon MM-kisapaikkojen rakentamisessa.

Vuoden 2022 MM-kisat myönnettiin Qatarille tasan viisi vuotta sitten, ja stadioneiden rakentamista on varjostanut ihmisoikeuksia polkevat työskentelyolosuhteet. MM-kisojen rakennustöissä on Amnestyn mukaan kuollut jo yli tuhat ihmistä.

Qatarin mukaan väitteet olosuhteiden ja siirtolaisten työturvallisuuden laiminlyöntien katsomisesta läpi sormien eivät pidä paikkaansa, vaan ovat vailla sisältä ja yksinkertaisesti valheita. Maan virallisen linjan mukaan yhdeksän uuden stadionin rakennustöissä ei ole kuollut yhtään ihmistä.

”Meidän mielestämme väitteet siitä, että Qatar on epäonnistunut parantamaan siirtolaistyöntekijöiden ihmisoikeuksia, eivät yksikertaisesti pidä paikkaansa”, Qatarin hallituksen lausunnossa todetaan.

”Merkittäviä uudistuksia on tehty, ja lisää on tulossa. Qatar on sitoutunut suojelemaan työntekijöitä, jotka auttavat rakentamaan kansakuntaamme.”

Amnesty julkaisi raporttinsa tiistaina. Raportin mukaan työntekijöiden hyväksikäyttö oli edelleen laajaa, ja vähäiset parannukset olivat häpeäksi rikkaalle öljyvaltiolle.

Qatar vastasi, että maa on tehnyt töitä varmistaakseen sen, että työntekijät saavat palkan ajallaan. Lisäksi yhtiöiden yleinen käytäntö työntekijöiden passien takavarikoinnista on tehty laittomaksi. Majoitusoloja ja turvallisuusmääräyksiä on myös Qatarin mukaan parannettu.

Qatar haalii työvoimaa köyhistä maista kuten Intiasta ja Nepalista, eikä työntekijöitä ole päästetty liikkumaan vapaasti tai käymään esimerkiksi kotonaan. Maasta poistumista helpottavien muutosten piti tulla voimaan jo elokuussa.

Amnesty kritisoi Qatarin lisäksi Kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa siitä, ettei se ole tehnyt tarpeeksi pakottaakseen Qataria uudistamaan tapojaan.

Fifa vastasi, että jalkapallon MM-kisat ovat vahva katalysaattori uudistukselle.

Lähde: AFP

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!