Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkinen puoli kuntoon ja kultaa – Jenna Laukkaselle ”järkyttävän iso yllätys!”

Urheilu
 
Antti Aimo-Koivisto
Uimari Jenna Laukkanen uintimaajoukkueen harjoituksissa Turussa 15. lokakuuta 2015.
Uimari Jenna Laukkanen uintimaajoukkueen harjoituksissa Turussa 15. lokakuuta 2015. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

”Järkyttävän iso yllätys! Sekä aika että sijoitus. Että pystyy tällä tavalla venymään ja jättämään muut taakseen”, iloitsi uimari Jenna Laukkanen HS:lle tuoreena 50 metrin rintauinnin EM-kultamitalistina.

Laukkanen paransi Suomen ennätystään lyhyen radan EM-uinneissa tiistaina kahteen otteeseen. Heti aamun alkuerässä kello pysähtyi lukemiin 28,93. Iltapäivän välierässä aika oli tismalleen sama, ja sillä mentiin finaaliin toiseksi nopeimpana.

Ennen finaalia Laukkanen aavisteli, että viereisiltä radoilta tultaisiin lopussa ohi, mutta toisin kävi. Laukkanen jätti Belgian Fanny Lecluysen (29,84) ja Venäjän Natalia Ivaneevan (29,99) taakseen ja nappasi kultaa uudella SE-ajalla 29,71.

”On tämä ehdottomasti urani huippuhetki. Edelliset arvokisamitalini ovat nuorten EM-kisoista vuodelta 2011. Tästä saa lisämotivaatiota ja itseluottamusta. Olen tehnyt asioita oikein”, Laukkanen tuumi puhelimitse Israelin Netanyasta mitaliseremonian ja dopingtestin jälkeen.

Laukkanen, 20, on tänä vuonna kehittynyt urallaan vauhdikkaasti. Hän on rikkonut Rion olympialaisten A-rajan 100 ja 200 metrin rintauinnissa ja tehnyt useampia Suomen ennätyksiä.

Uimari itse löysi vauhdin kiristymiseen kaksi selvää syytä: lukio on käyty ja henkinen puoli kisatilanteessa saatu kuntoon.

”Se [lukion päättyminen] on ollut avainasia. Nyt pystyn keskittymään vain uintiin, ja sitä kautta on otettu harppauksia eteenpäin. Toinen syy on henkinen puoli. Enää ei pyydellä anteeksi vaan kisoihin lähdetään menestymään.”

Oletko aiemmin antanut henkisellä puolella tasoitusta?

”Kyllä sen takia on joskus jääty finaaleista ulos tai finaalissa kakkoseksi. Olen työstänyt asiaa psykologin ja valmentajani kanssa. Sillä on ollut iso merkitys”, Laukkanen kertoi. Laukkasen valmentaja on Toni Piirainen.

Vaikka EM-kulta on Laukkasen uran tähtihetki ja samalla Suomen ensimmäinen lyhyen radan arvokisamitali sitten vuoden 2008, tähtäävät kaikki maailman huippu-uimarit pitkän radan arvokisoihin.

”Rioa ajatellen pitäisi 100 metrin rintauinnissa tiputtaa omasta ennätyksestä sekunnin verran, 200 metrillä parikin sekuntia. En pidä sitä mahdottomana. Päämatkaa Rioon ei ole päätetty. Katsotaan, kummassa on parempi mahdollisuus menestyä.”

Swimming Club Vuokattia edustava Laukkanen asuu ja harjoittelee Sotkamossa. Siellä rata on 25-metrinen.

”Mutta leireilen paljon ulkomailla, tehoharjoittelua tehdään siellä. Vuokatissa on oikein hyvät harjoitteluolosuhteet.”

Pitkän radan EM-kisat ovat vuorossa toukokuussa Lontoossa. Sinne Laukkanen ei erikseen rakenna kuntohuippua. ”Mutta toivottavasti siellä on Euroopan huippuja paikalla. Toivon niistä hyviä esikisoja Rioon.”

Lyhyen radan EM-uinnit Israelissa jatkuvat sunnuntaihin. Laukkanen ui jo tänään 100 metrin sekauinnissa.

Olet nuori yksilölajin urheilija. Tuleeko mitalista rahapalkintoa?

”En tiedä, ei sellaista ainakaan puhuttu. Ehkä vain mainetta kunniaa, ja sitä kautta sitten jotakin”, Laukkanen tuumi ennen lähtöä hotellille.

Antti Aimo-Koivisto
Jenna Laukkanen
Jenna Laukkanen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!