Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ampumahiihdon kuningas tuli takaisin: ”Paras kisani pitkään aikaan”

Urheilu
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Tarkka ammunta toi Ole Einar Bjørndalenille ampumahiihdon maailmancupissa 95. voiton Östersundissa.
Tarkka ammunta toi Ole Einar Bjørndalenille ampumahiihdon maailmancupissa 95. voiton Östersundissa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Östersund

Ole Einar Bjørndalenin luultiin jo olevan mennyttä miestä ampumahiihdossa, mutta kaikkea muuta. Kuningas tuli sittenkin takaisin.

”Fantastinen kisa, fantastinen voitto”, hehkutti norjalainen maailmancupin 95. voittoaan keskiviikkoiltana Ruotsin Östersundissa.

Bjørndalen otti kahdeksannen ykköstilansa normaalimatkalla. Pikakilpailusta hänellä on 36 voittoa, takaa-ajosta 37 ja loput 14 voittoa ovat yhteislähtökisoista.

Lisäksi Bjørndalen on voittanut yhden osakilpailun maastohiihdossa Jällivaarassa 2006.

Mitalien määrässä mitattuna Bjørndalen on maailman menestynein talviurheilija. Hänellä on 13 olympiamitalia, ja MM-mitaleitakin on kertynyt 40.

Nälkä kasvaa syödessä, ja niin voi käydä myös Bjørndalenille. Hänen haaveenaan on rikkoa sadan voiton raja maailmancupissa.

Nykytahdilla se voi osoittautua liian haastavaksi. Bjørndalenin edellisestä maailmancupin voitosta ehti kulua kolme vuotta yhdeksän kuukautta ja 20 päivää. Silloin hän voitti takaa-ajon Kontiolahdella.

Edellinen normaalimatkan (20 km) voitto oli niinkin kaukaa kuin vuoden 2009 helmikuulta. Ei siis ihme, että Bjørndalen hämmästeli itsekin hienosti sujunutta paluutaan maailman kärkeen.

Suksilajien maailmancupin osakilpailujen voittojen lukumäärässä Bjørndalen on omassa luokassaan. Ruotsalainen alppitähti Ingemar Stenmark saavutti aikanaan 86 voittoa pujottelussa ja suurpujottelussa.

Bjørndalen täyttää ensi vuoden tammikuussa 42 vuotta – hän on yli kymmenen vuotta vanhempi kuin muut kärkipään ampumahiihtäjät.

Östersundin normaalimatkalla toiseksi tullut Simon Schempp on 14 vuotta nuorempi kuin Bjørndalen. ”Kuinkas vanha sinä nyt oletkaan, 41? Ei voi olla totta”, sanoi saksalainen Bjørndalenille lehdistötilaisuudessa.

Sadan voiton raja voi jäädä haaveeksi myös siksi, että tämä kausi saattaa jäädä Bjørndalenin viimeiseksi. Varmaa se ei ole. ”Olen ilmoittanut, että tämä jää viimeiseksi kaudeksi”, sanoi Bjørndalen Östersundissa.

”Tiesin, että olen hyvässä kunnossa. Tämä oli paras kisani pitkään aikaan. Hiihto maistui, ja ammuntakin sujui, kun otin sen rauhallisesti”, sanoi Bjørndalen, joka joutui vielä syksyllä pitämään taukoa sairastelun ja antibioottikuurien takia.

Kauden ykköstavoitteensa Bjørndalen on asettanut maaliskuulle, jolloin Oslo isännöi ampumahiihdon MM-kisoja. Kotikisat olivat yksi syy, miksi Bjørndalen halusi jatkaa uraansa.

Bjørndalen on ollut julkisuudessa myös muun kuin kisamenestyksensä takia.

Kaksi vuotta sitten hän sai varoituksen, kun häntä ei tavoitettu kotoaan dopingtestiin. Bjørndalenin mukaan kyseessä oli väärinkäsitys.

Bjørndalen seurustelee valkovenäläisen ampumahiihtäjän Darja Domratševan kanssa.

Pari alkoi tapailla kaksi vuotta sitten, kun Bjørndalen oli sitä ennen ollut kuusi vuotta naimisissa italialaisen ampumahiihtäjän Nathalie Santerin kanssa.

Miksi Bjørndalen sitten on niin hyvä kilpailija vielä 41-vuotiaana?

”Hän harjoittelee paljon ja kovaa. Hänellä on kova motivaatio, ja hänellä on enemmän kuin hitunen lahjakkuutta”, sanoo Suomen maajoukkueen päävalmentaja Marko Laaksonen.

Bjørndalen ei ole enää yhtä nopea hiihtäjä kuin ennen. Östersundin normaalimatkalla hän oli vasta kahdeksanneksi nopein ladulla. Seitsemän miestä alitti 20 kilometrillä 50 minuuttia – Bjørndalenin aika oli 50 minuuttia ja 14 sekuntia.

Mutta se ammunta. Se oli tarkkaa, rauhallista ja vakuuttavaa ilman yhtään hutia, vaikka Östersundin hienolla ampumahiihtostadionilla kävi jäätävä tuuli.

Paras suomalainen, Olli Hiidensalo, hävisi hänelle hiihdossa 3 minuuttia ja 41 sekuntia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!