Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen hiihtäjien kohutun kaasumaskin keksijä on ruotsalainen – ja se on kehitetty Ruotsin valtion rahoilla

Urheilu
 
Aapo Laiho
Maajoukkuehiihtäjä Martti Jylhä ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun asiantuntija Ville Vesterinen testasivat hiihtomaskia Val Senalsein leirillä lokakuussa.
Maajoukkuehiihtäjä Martti Jylhä ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun asiantuntija Ville Vesterinen testasivat hiihtomaskia Val Senalsein leirillä lokakuussa. Kuva: Aapo Laiho

Suomen maajoukkuehiihtäjien Italiassa korkeanpaikan leirillä käyttämät kaasunaamarit ovat herättäneet Ruotsissa ja Norjassa laajaa huomiota.

Suomen maajoukkuehiihtäjät harjoittelivat lokakuussa Italiassa Val Senalesin jäätiköllä eräänlaiset kaasunaamarit kasvoillaan. Maskien avulla hiihtäjät saivat lisähappea ylirasituksen välttämiseksi harjoitusten alussa.

”Alkuleiristä jalat ovat yleensä korkealla raskaat. Tämä auttaa paljon. Hiihtämistä se häiritsee hyvin vähän”, maajoukkuehiihtäjä Martti Jylhä sanoi Ilta-Sanomien jutussa lokakuun puolivälissä.

Nyt ruotsalainen Expressen-lehti kertoo, että maskit ovat itseasiassa ruotsalainen keksintö. Ne on kehittänyt Karoliinisen instituutin tutkija Peter Lindholm vieläpä Ruotsin valtion tukirahoilla.

”Olemme myyneet niitä vasta pienen määrän muun muassa Suomen hiihtomaajoukkueelle”, Lindholm sanoi Expressenille.

”Suomalaiset ovat taitavia. He ymmärsivät, mistä tässä on kyse”, hän kehuu.

Lindholmin mukaan maskin ja lisähapen avulla voi harjoitella noin viisi prosenttia kovempaa kuin ilman niitä.

”Se antaa pienen parannuksen suoritukseen.”

Lindholm on tarjonnut maskeja myös Ruotsin maajoukkueelle, mutta he sanoivat kiitos ei.

Ruotsin hiihtomaajoukkueen päällikön Rikard Grepin mukaan heillä ei ole tarpeeksi tietoa maskin mahdollisista vaikutuksista. Lisäksi Grip pitää maskin käyttöä osittain epäeettisenä.

Norjalainen hiihtovalmentaja Fredrik Aukland puolestaan sanoi suomalaishiihtäjien menneen liian pitkälle.

Lindholmin mukaan maskin käytössä ei ole kuitenkaan mitään epäilyttävää lääketieteellisesti, eikä Maailman antidopingtoimisto Wada ole myöskään luokitellut sitä dopingiksi.

”Toiset ajattelevat, että pitäisi harjoitella omissa sortseissa ja syödä kaurapuuroa ja kaiken tekniikan ja kehityksen käyttö on dopingia. Mutta on kai parempi käyttää maskia, kuin ajaa autolla mäkeä ylös ja alas. Se on parempaa luonnolle ja heidän omalle terveydelle.”

Aapo Laiho
Suomalaishiihtäjien käyttämä kaasumaski on kehitetty Ruotsin Karoliinisessa instituutissa.
Suomalaishiihtäjien käyttämä kaasumaski on kehitetty Ruotsin Karoliinisessa instituutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!