Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rockettes sai tv:stä tutun koreografin: ”Olen aivan lapsellisen innostunut”

Urheilu
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Rockettes-luistelijat Katarina Tötterman, Tilda Tuominen, Emilia Rinne ja Emma Mäkinen harjoittelevat noston alastuloa Reija Wäreen kanssa.
Rockettes-luistelijat Katarina Tötterman, Tilda Tuominen, Emilia Rinne ja Emma Mäkinen harjoittelevat noston alastuloa Reija Wäreen kanssa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Kuka?

Reija Wäre

 Koulutukseltaan tanssija.

 Tehnyt koreografiaa yli viiteenkymmeneen musiikkiteatteriesitykseen ja työskennellyt kaikissa Suomen suurimmissa teattereissa, Kansallioopperassa sekä vierailevana koreografina ulkomailla.

 Muodostelmaluistelujoukkue Rockettesin vapaaohjelma ”Matka kuuhun” on Wäreen ensimmäinen luistelukoreografia.

Ohjelmaan ilmestyy piparkakkukuvio. Se sama, jonka osaavat mutkitella polvenkorkuiset luistelukoululaisetkin.

Ohjelman harjoituksissa monen idean kohdalla valmentaja kysyy: ”Oletko tästä nyt aivan varma?”

Mutta ohjelmasta tulee myös niin oivaltava, että sen koreografia napsii tuomareilta ensimmäisessä kilvassa täysiä kymppejä.

Koreografi Reija Wärettä hymyilyttää. Tällaista voi tapahtua, kun kehnoksi luistelijaksi tunnustautuva koreografi saa tehdäkseen muodostelmahuippujen vapaaohjelman.

”Siinä, että tulee lajin ulkopuolelta, on sekä hyvät että huonot puolet. Kun ei tiedä lajin konventioita, sääntöjä ja käytäntöjä, ehdottaa asioita, jotka eivät toimi. Mutta samalla tulee myös ehdottaneeksi jotain ihan uudenlaista”, muodostelmaluistelujoukkue Rockettesille ohjelman tehnyt Wäre toteaa.

”Olen ollut tästä aivan lapsellisen innostunut.”

Reija Wäre on koreografi, jonka työt ovat monelle tuttuja. Nyt näpeissä ovat UIT:n revyyn ohjaaminen ja koreografiat Ylen järjestämän Uuden musiikin kilpailun tv-lähetyksiin, Kansallisoopperan Indigo-oopperaan ja Tukholman kaupunginteatteriin. Olarin Voimistelijoilla on Wäreen koreografia kilpaohjelmassaan neljättä kertaa peräkkäin.

Muodostelmaluistelun pariin Wäre ajautui sattumalta: hän osallistui pari vuotta sitten samaan, urheilua ja taidetta käsittelevään paneelikeskusteluun kuin Rockettesin päävalmentaja Kaisa Arrateig.

Puolen vuoden päästä tapaamisesta puhelin soi ja Wäre sai tehtävän: vapaaohjelman koreografia yhdelle maailman parhaista muodostelmaluistelujoukkueista.

Wäre korostaa, että ohjelman tekeminen on ollut yhteistyötä. Siihen, miten tulkata tanssi luisteluksi, hän on saanut apua sekä Kaisa Arrateigilta että Rockettes-luistelijoilta.

”Kaisalla oli musa ja perusidea valmiina. Minä aloitin oman työni katsomalla muodostelmaluisteluohjelmia netistä noin viikon putkeen. Olen yrittänyt tehdä jotain, mitä en niissä nähnyt.”

Ihan yksinkertaista tanssielementtien siirtäminen jäälle ei ole ollut, Wäre tunnustaa.

”Jo perusliike, vartalon joustaminen, on jäällä erilainen. Se ei lähde nilkasta. Jos nouset päkiälle, seisot luistimen piikeillä.”

Myös vauhti erottaa luistelukoreografian tanssista.

”Luistelijoiden vauhti on älyttömän kova. On pitänyt miettiä hirveästi sitä, mikä on tai mikä ei ole mahdollista tällaisessa vauhdissa. Tanssijan vahinkopotku toiseen ei välttämättä satuta, mutta luistelijan jalka ei kerta kaikkiaan saa osua toiseen luistelijaan.”

Rockettesin ohjelman teemana on ”Matka kuuhun”. Se kertoo kaukokaipuusta uuteen ja tuntemattomaan, tarpeesta seikkailuun.

Ohjelma alkaa näyttävällä kuviolla, jossa kuuraketti laukaistaan. Ohjelman muoto ei ole elokuvallista tarinankerrontaa, vaan se kuvastaa vapaammin matkanteon tunnetiloja ja vaiheita.

”Olen laittanut paljon huomiota liikekombinaatioihin ja siirtymiin sekä keskivartalon ja käsien käyttöön”, Reija Wäre toteaa kädenjäljestään.

Katsojan silmään Wäreen työ näkyy eniten eräänlaisena lisääntyneenä kolmiulotteisuutena: kuviosta toiseen siirtyessään luistelijat eivät vain vaihda paikkaa, vaan liikkeisiin sisältyy kiinnostavia yksityiskohtia, esimerkiksi pyörähdyksiä.

Yksittäisistä kuvioista Wäreen idea on myös luistelijan liu’uttaminen kahden muun luistelijan alta. Se kuuluu vaikeimpiin kohtiin koko ohjelmassa.

Ja onhan siellä edelleen se piparkakkukin, avoblokin eli neliömäisenä kuviona luistellun askelsarjan keskellä.

”Kyllähän luistelijat sille aluksi nauroivat, mutta siitä avoblokista on tullut hyvät pisteet”, Wäre lisää.

Tapahtuma alkaa lauantaina klo 15.

Kaisa Rautaheimo / HS
Rockettesin ohjelman teemana on ”Matka kuuhun”. Se kertoo kaukokaipuusta uuteen ja tuntemattomaan, tarpeesta seikkailuun.
Rockettesin ohjelman teemana on ”Matka kuuhun”. Se kertoo kaukokaipuusta uuteen ja tuntemattomaan, tarpeesta seikkailuun.
Kaisa Rautaheimo / HS
Reija Wäre
Reija Wäre
Kaisa Rautaheimo / HS
Koreografi Reija Wäre kiittelee Rockettes-luistelijoita sinnikkyydestä. ”He ovat valmiita yrittämään uusia asioita kunnes onnistuvat.”
Koreografi Reija Wäre kiittelee Rockettes-luistelijoita sinnikkyydestä. ”He ovat valmiita yrittämään uusia asioita kunnes onnistuvat.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!