Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen fysiikkavalmentaja kertoo millainen on yksi NBA:n viimeisistä suurista tähdistä

Urheilu
 
Menestys tuottaa mielihyvää. Kobe Bryant ja Marko Yrjövuori voitonhuumassa.
Menestys tuottaa mielihyvää. Kobe Bryant ja Marko Yrjövuori voitonhuumassa.
Kuka?

Kobe Bryant

 Viisi NBA:n mestaruutta

  Kaksi olympiakultaa

  NBA:n arvokkain pelaaja kaudella 2007-08

  Pudotuspelien arvokkain pelaaja 2009, 2010

 17 kertaa NBA:n All-Star

  NBA:n kaikkien aikojen korintekijätilaston 3..

  NBA:n tämän kauden palkkakuningas: 25 miljoonaa dollaria

  Maailman 10. eniten ansaitseva urheilija 2015 (Forbes)

  Ansainnut uransa aikana noin 360 miljoonaa dollaria

Washington

Yksi koripallokenttien suurimmista on ilmoittanut lopettavansa uransa. Los Angeles Lakersin 37-vuotias supertähti Kobe Bryant julkaisi seuransa kotisivulla runon, jossa julisti rakkauttaan koripalloon, mutta sanoi kuluvan kauden jäävän hänen viimeisekseen.

”Sydämeni kestäisi vielä lyönnit/ mieleni kestäisi vielä paineet/ mutta kehoni tietää, että on jäähyväisten aika”, Kobe runoili.

Suomalainen Marko Yrjövuori tietää, mistä Kobe runossaan puhuu, sillä Yrjövuori on taistellut 12 viime vuotta pitääkseen supertähden kehon pelikunnossa.

”Perkeleesti hän on töitä tehnyt”, Yrjövuori huokaa.

”Ikävähän sitä miestä tulee, mutta kyllä meikäläisellä työt vähenee aika lailla, kun hän lopettaa.”

Yrjövuori on Los Angels Lakersin treenari eli fysiikkavalmentaja. Hän aloitti seurassa syksyllä 2004. Edelliskesänä seuran vanhempi supertähti Shaquille O’Neal oli siirtynyt Miamiin, ja Lakersista oli tullut ”Koben joukkue”.

NBA-seuroissa on tapana, että joukkueen peli ja julkisuus rakennetaan yhden tähden ympärille. Los Angelesissa se pelaaja on 11 viime vuotta ollut Kobe Bryant.

”Koben pitäminen pelikunnossa on ollut valtava haaste. Se ei johdu pelkästään siitä, kuinka monta minuuttia hän on pelannut vaan myös siitä, miten hän on ne pelannut. Moni vanhempi tähtipelaaja säästelee itseään, mutta Kobe pelaa aina täysillä”, Yrjövuori sanoo.

”Koben kropasta on vaikea löytää yhtään paikkaa, joka ei olisi ollut jossain vaiheessa rikki.”

Yrjövuoren mielestä Kobe on NBA:n viimeisiä todellisia supertähtiä.

”Supertähti on sellainen, että kun hän tulee huoneeseen, se on hänen huoneensa. Liigassa on paljon tähtiä, mutta Koben jälkeen sinne ei jää muita supertähtiä kuin LeBron James.”

Yrjövuoren mukaan Kobe on Kobe kaikissa tilanteissa.

”Hän on joukkueen kanssa hyvin samanlainen kuin julkisuudessakin. Hän kehuu, jos on syytä, mutta antaa kyllä tarvittaessa tullakin. Kyllähän Kobe on aika straigth shooter [suora tykittäjä].”

Treenari on oppinut 12 vuodessa tuntemaan suurimman tähtensä mielenliikkeet.

”Joka päivä lokakuun alusta huhtikuulle tullaan hallille, ja joka päivä tehdään yhdessä hommia. Aina ei voi olla paras päivä, mutta silloinkin pitää tehdä työtä.”

Yrjövuoren aikana Lakersin paidassa ovat Koben ohella esiintyneet esimerkiksi sellaiset huippupelaajat kuin Pau Gasol, Lamar Odon ja Derek Fisher.

Treenari on pärjännyt tähtipelaajien kanssa pitämällä omat jalkansa tiukasti maan pinnalla.

”En tule itse koripallomaailmasta, eikä minulla ole siksi faniasennetta tähän työhön. Minä kunnioitan sitä, mitä he tekevät ja lähden siitä, että he kunnioittavat sitä, mitä minä teen. Sillä tavalla on kaikkien kanssa pärjätty.”

Yrjövuori kuvaa 12 yhteistä vuottaan Lakersissa aikamoiseksi seikkailuksi.

”Paras hetki oli, kun pääsi Orlandossa joukkueen kanssa palkintokorokkeelle”, Yrjövuori muistelee mestaruuteen päättynyttä kautta 2008–2009.

Paras hetki mestaruus oli epäilemättä myös Kobe Bryantille. Vaikka mestaruus oli tähtipelaajalle jo neljäs, kolme edellistä olivat tulleet Shaq O’Nealin johdolla.

Kun Kobe voitti seuraavana keväänä viidennen mestaruussormuksensa, hän oli kiistatta lajin kirkkain tähti.

Sen jälkeen vaikeudet ovatkin sitten seuranneet toistaan.

”Viime vuodet ovat olleet vaikeita, kun joukkueelle on tullut takapakkeja, ja valmentajat ovat saaneet potkuja. Ennen me kuljimme voitosta voittoon, mutta viime aikoina jokainen voitto on tuntunut mahtavalta”, Yrjövuori kertoo.

Raskaita tappiovuodet ovat olleet varsinkin Kobelle, joka on yrittänyt johtaa murenevaa joukkuettaan samalla, kun on taistellut omien loukkaantumistensa ja vääjäämättä tikittävän kellon kanssa.

Kun menestystä ei ole tullut, fanien suosio on kääntynyt katkeruudeksi.

Koripallobloggari Brew Magary ei heltynyt edes Koben lopetusilmoituksesta.

”Kobe Bryant ansaitsee lopettaa uransa jossain Siperian viimeisessä kyläpahasessa raahaten lepraisia jäseniään perässään juuri sopivasti peittääkseen joukkuetoveriltaan korintekomahdollisuuden”, Magary pilkkasi.

Vihamiehet pitävät Kobea omahyväisenä ja itsekkäänä pelaajana, joka välittää omista pisteistään, muttei joukkuetovereistaan. Siinä mielessä Kobe on menneen ajan dinosaurus joukkuepelin nimiin nykyään vannovassa NBA:ssa.

Boston Globe -lehden kaikkein aikojen parhaiden pelaajien listalla Kobe oli kymmenes eli nykypelaajista kakkonen LeBron Jamesin (7.) jälkeen. Sen sijaan NBA-fanien suosioindeksissä hän sijoittui vasta sijalle 348.

”Vihaajat tykkäävät vihata”, Yrjövuori kuittaa Koben ja Lakersin arvostelun.

”Moni on varmaan tyytyväinen, kun Lakersilla menee huonosti, sillä me olemme voittaneet niin paljon. Vain meillä ja [Boston] Celticsillä on katossa kunnon rivi mestaruusviirejä.”

Koben taidot ovat suuret, mutta hänen itseluottamuksensa on luultavasti vielä suurempi.

Hyvänä päivänä Kobe heittää todella hyvin, mutta hän heittää paljon, vaikkei osuisikaan. Siksi Kobe on liittänyt muiden ennätystensä joukkoon myös NBA:n kaikkien aikojen ohiheittoennätyksen.

Koben ristiriitainen maine saattaa liittyä siihen, että häntä on ollut vaikea sovittaa mihinkään lokeroon. Hän vietti nuoruusvuotensa Italiassa, jossa hänen isänsä pelasi. Se jätti Kobeen italiankielen taidon ja viileän tyylin, josta monien on ollut vaikea saada otetta. Hän ei ole mikään rento veikkonen.

Koben olisi vaikea kuvitella tekevän samaa kuin LeBron James, joka rakensi mahtavan näytelmän paluustaan Clevelandin kotikulmille. Toisaalta LeBron olisi tuskin nimennyt nimikkotossujaan Beethoveniksi niin kuin Kobe.

Rakastetut urheilijat saavat lempinimet yleisöltään, mutta Kobe on joutunut keksimään omansa itse. Hän on kutsunut itseään mustaksi mambaksi ja loppuvuosinaan Vinoksi, koska viinikin paranee vanhetessaan.

Jatkossa Kobe pyrkii epäilemättä viihdeteollisuudessa samanlaiseksi tekijäksi kuin suuri esikuvansa Michael Jordan, joka on ansainnut peliuransa jälkeen paljon enemmän rahaa kuin pelaajana.

Kobe on kertonut haastatteluissa, että hänellä on samanhenkisiä tuttavia, kuten näyttelijöitä, taiteilijoita ja yrittäjiä, mutta ei läheisiä ystäviä. Yrjövuoren mukaan Kobe ei raahaa perässään samanlaista kymmenen kaverin laahusta kuin moni muu NBA-tähti. Ei hän kuitenkaan ihan erakkokaan ole.

”Pitää muistaa, ettei Kobe voi kulkea missään maailmassa ilman, että hänen kimppuunsa tunkee nimikirjoituksen pyytäjiä ja selfien ottajia. Siihen nähden Kobe on yllättävän normaali ihminen. Hän päästää lähelleen ihmiset, joihin hän luottaa.”

Yrjövuoren mukaan koripallotähden elämän keskipiste ovat hänen 12- ja 9-vuotiaat tyttärensä. Treenarin omat lapset ovat samanikäisiä, joten lapset ovat usein leikkineet yhdessä.

”Sanoo media mitä tahansa, ne tytöt ovat Kobelle kaikki kaikessa. Aina, kun me jutellaan, ensimmäinen puheenaihe lähtee lapsista, vaikka siitä, miten Halloween meni.”

Lopettamisilmoituksen jälkeen ikävät puheet ovat jääneet sivuosaan, kun lehdet ovat täyttyneet Koben pitkän uran huippuhetkistä: viidestä mestaruudesta, parhaan pelaajan palkinnosta ja vuoden 2006 ikimuistettavasta Toronto-ottelusta, jossa Kobe heitti 81 pistettä.

Lakersien vieraspelit Koben kotikaupungissa Philadelphiassa, Washingtonissa ja Atlantassa muuttuivat tällä viikolla suuriksi kansanjuhliksi, kun koripallon ystävät kerääntyivät hyvästelemään lajin legendaa.

Washingtonissa keskiviikkoiltana Kobe sai heiton päälle ja hankki Lakersille seuran kolmannen voiton tällä kaudella.

Kun kolmen pisteen heitot suhahtelivat sukkaan kerran toisena jälkeen, katsomo ulvoi vuoroin epäuskosta, vuoroin riemusta. Päähenkilö itse hymyili onnellisen näköisenä kuin riemastunut pikkupoika.

”Kaikki eivät ehkä Kobesta tykkää, mutta koko koripallomaailma arvostaa häntä”, Yrjövuori muistuttaa.

”On minulla ollut melkoinen etuoikeus päästä näin läheltä seuraamaan niin erikoista persoonaa.”

ARKISTO AARTEET:

Kobe Bryant kehuu Marko Yrjövuorta Petteri Ala-Kivimäen haastattelussa vuonna 2011

Noah K. Murray
Kobe Bryantin yhden ottelun piste-ennätys on huimat 81.
Kobe Bryantin yhden ottelun piste-ennätys on huimat 81.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!