Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palloliitto kikkailee liigaseurojen kustannuksella

Urheilu
 
Ari Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.
Jyrki Johannes Tervo / Lehtikuva
Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja.
Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja. Kuva: Jyrki Johannes Tervo / Lehtikuva

Suomen Palloliitto jatkaa venkoiluaan Veikkausliigaseurojen kustannuksella, ja jännitetila osapuolten välillä vain jatkuu.

Liitto ja liiga pyyhkivät vastikään yhden ison riidan pöydältä, kun osapuolet pääsivät sopuun pääsarjan järjestämisoikeuksista. Kiistakapulana olivat tv- ja mediaoikeudet, jotka Veikkausliigaseurat halusivat pitää itsellään ja pitävätkin uudella viisivuotisella sopimuksella. Sen mukaan liigaseurojen yhdistys vastaa pääsarjan järjestämisestä. Sopimus on vielä seurojen allekirjoitettavana.

Samaan aikaan Palloliitto teki liigaseurojen mielestä halpamaisen tempun, kun liitto muutti kilpailusääntöjen Suomen cupin erillismääräyksiä. Pöydällä on nyt uusi riita ratkottavana.

Palloliitto kikkaili omaksi hyväkseen ja Veikkausliigaseurojen kustannuksella muuttaessaan ilmoittautumispykälää. Nyt määräyksissä lukee, että ilmoittautuessaan Suomen cupiin seura hyväksyy, että Suomen Palloliitto omistaa Respect Suomen cupin tv-oikeudet. ”Mikäli seura haluaa näyttää oman ottelunsa netissä, televisiossa tai vastaavassa mediassa, lupaa voi anoa Suomen Palloliitolta”, lukee säännöissä.

Veikkausliigaseurojen mukaan tv-oikeudet kuuluvat yksiselitteisesti seuroille, eikä niitä voi siirtää kilpailumääräyksillä liiton haltuun. Tästä asiasta Veikkausliigaseurat ovat yksimielisiä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan seuroista HJK, KuPS ja SJK ovat sopineet valittavansa asiasta oikeusturvalautakuntaan, koska oikeuksien siirto kilpailumääräyksillä on heidän mukaansa yhdistyslain vastaista.

HS:n tietojen mukaan Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande on ehdottanut vastauksena valitusuhkaan, että tv-oikeuksista sovittaisiin erillisessä sopimuksessa, jossa todettaisiin, että oikeudet kuuluvat yksiselitteisesti kotijoukkueelle.

Liigaseurat voisivat tietenkin jättäytyä pois Suomen cupista, sillä liigan ja liiton pääsarjasopimus ei velvoita osallistumaan cupin. Kilpailun voittajan suora reitti Eurooppa-liigan karsintaan on kuitenkin riittävä houkutin osallistumiselle.

Liiton viimeisin yllätys henkilöityy puheenjohtaja Pertti Alajaan, joka on ajanut kuin käärmettä pyssyyn Palloliiton mediakeskushanketta.

Palloliiton tempaus vain lisää vastakkainasettelua liiton ja liigaseurojen välillä. Huippuseurat haluavat Alajalle vastaehdokkaan ensi kevään puheenjohtajavaaliin.

HS:n tietojen mukaan huippuseurojen johtajista SJK:n puheenjohtajan Raimo Sarajärven ja HJK:n toimitusjohtajan Aki Riihilahden halukkuutta asettua ehdolle puheenjohtajavaaliin olisi tiedusteltu, mutta tiettävästi kumpaakaan ei ehdokkuus kiinnosta.

Edellisessä puheenjohtajavaalissa ehdolla ollut KuPS:n puheenjohtaja Ari Lahti ei ole HS:n tietojen mukaan tehnyt vielä päätöstä ehdolle asettumisestaan.

Samaan aikaan istuva puheenjohtaja Pertti Alaja panttaa omaa ehdokkuuttaan, pysyy hiljaa kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan korruptioskandaalista ja tekee siirtoja, jotka takaavat sympatiaa ja ehkä ääniäkin maakunnista. Alexei Eremenkon nimittämisen alle 18-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajaksi voi nähdä vaalisiirtona.

Fifan luottomies Alaja toivonee, että skandaali vaimenee keväällä. Silloin hän voi julkistaa ehdokkuutensa. Äänestäjien muisti on lyhyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!