Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyra Kyrklund palkittiin Pro Urheilu -tunnustuksella – 20 000 euroa myös kolmelle muulle ansioituneelle

Urheilu
 
Rio Gandara HS
Kyra Kyrklund kuvattuna vuonna 2013 Ruskeasuolla.
Kyra Kyrklund kuvattuna vuonna 2013 Ruskeasuolla. Kuva: Rio Gandara HS

Tämänvuotiset Pro Urheilu -tunnustukset ovat saaneet Suomen menestynein ratsastusurheilija, kouluratsastaja Kyra Kyrklund, maailmanmestari, painija Tapio Sipilä, lentopalloilija Jouni Parkkali ja maailmanmestari, ampuja Sirpa Vesanen (o.s. Ylönen). Palkinnot jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen maanantaina.

Pro Urheilu -tunnustuspalkinnot ovat suuruudeltaan 20 000 euroa. Tunnustuspalkintojen lähtökohtana on rahallinen palkinto urheilijoille, jotka ovat lajeissaan saavuttaneet kansainvälistä menestystä. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.

Kyra Kyrklund edusti Suomea kuudesti olympialaisissa ja neljä kertaa MM-kisoissa. Hän saavutti hopeaa vuoden 1990 MM-kisoista Tukholmasta hevosellaan Matador II. Pari voitti seuraavana vuonna Maailmancupin finaalin Pariisissa. Matador II valittiin viime kesänä maailman parhaaksi kouluhevoseksi.

Tapio Sipilä voitti uransa aikana yhdeksän arvokisamitalia, joista vuoden 1983 MM-kulta Kiovasta on kirkkain. Olympialaisista oli tuomisina hopeaa ja pronssia.

Jouni Parkkalia pidetään yhtenä Suomen kaikkien aikojen lentopalloilijoista. Hän pelasi urallaan ammattilaisena muun muassa Turkissa ja Italiassa. Parkkali pelasi maajoukkueessa 271 ottelua ja valittiin neljästi Suomen parhaaksi lentopalloilijaksi.

Sirpa Vesanen voitti 50 metrin pienoiskiväärin makuulta MM-kultaa Venezuelan Caracasissa vuonna 1982, ja oli mukana 10 metrin ilmakiväärijoukkueessa, joka juhli voittoa MM-kisoissa Saksan Suhlissa vuonna 1986.

Pro Urheilu -palkintojen lisäksi jaettiin viisi Pro Urheilu -mitalia tunnustuksena urheilun eri osa-alueiden hyväksi tehdystä työstä.

Mitalin saivat Helsingin Sanomissa urheilutoimittajana toiminut Pekka Aaltonen, jalkapallovalmentaja Martti Kuusela, hiihtovalmentaja Immo Kuutsa, fysioterapeutti, Kansainvälisen paralympiakomitean IPC:n yleisurheilun luokittelija Paula Leppänen ja urheilukirjailija Markku Siukonen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt vuodesta 2000 lähtien kertaluonteisen rahapalkinnon ja vuodesta 2001 alkaen myös numeroituja Pro Urheilu -mitaleita ansioituneille urheilijoille ja urheiluvaikuttajille.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Jouni Parkkali Istanbulissa vuonna 2009.
Jouni Parkkali Istanbulissa vuonna 2009.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?