Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten Leijonien kultajahdin alkutahdit

Nuorten MM-joukkueen leiriryhmä on valittu. Joukkue on harvinaisen isokokoinen, ja useat avainpelaajat ovat 190-senttisiä. HS esittelee kiekkoilijat pelipaikoittain.

Urheilu
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
HIFK:n Roope Hintz (vas.) ja Tapparan Patrik Laine ovat taistelupari Liigassa, mutta avainpelaajia nuorten MM-joukkueessa.
HIFK:n Roope Hintz (vas.) ja Tapparan Patrik Laine ovat taistelupari Liigassa, mutta avainpelaajia nuorten MM-joukkueessa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

MM-leiriryhmä Vierumäelle 13.–17.12.

MV: Kaapo Kähkönen (Blues), Emil Larmi (Peliitat), Veini Vehviläinen (JYP).

P: Olli Juolevi (London Knights), Miro Keskitalo (TPS), Jesper Mattila (Ilves), Niko Mikkola (KalPa), Sami Niku (JYP), Vili Saarijärvi (Flint Firebirds), Robin Salo (Sport), Eetu Sopanen (Peliitat), Joni Tuulola (HPK), Urho Vaakanainen (Blues).

H: Sebastian Aho (Kärpät), Kasper Björkqvist (Blues), Roope Hintz (HIFK), Antti Kalapudas (Kärpät), Patrik Laine (Tappara), Juho Lammikko (Kingston Frontenacs), Miro Mäkinen (Jukurit), Julius Nättinen (Barrie Colts), Jesse Puljujärvi (Kärpät), Sebastian Repo (Pelicans), Aleksi Saarela (Ässät), Miska Siikonen (Pelicans), Jonne Tammela (KalPa), Patrik Virta (TPS).

Päävalmentaja: Jukka Jalonen.

Nuorten Leijonien kultajahti sai lähtölaukauksensa. Joukkueen pitkä pelaajalista on julki, ja odotukset Helsingin MM-turnaukseen ovat nousussa.

”Jos pelaajilta kysytään, jokainen sanoo kullan tavoitteeksi”, Nuorten Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi.

Varsinaista kultatavoitetta joukkueella ei ole, mutta mistä muusta voisi kotikisoissa lähteä pelaamaan. Ja vieläpä tällä joukkueella.

Voisi tuntua liioittelulta sanoa tätä MM-joukkuetta kaikkien aikojen ryhmäksi, mutta hyvästä nipusta on kysymys.

Mukaan mahtui seitsemän pelaajaa, jotka olivat vuosi sitten ikäluokan MM-turnauksessa.

Kun vilkaisee Jalosen valitsemaa pelaajalistaa, huomaa yhden ongelman poistuneen. Enää joukkue ei ole pelkästään pienten ja vikkelien varassa. Laajaan MM-ryhmään kuuluu peräti 18 pelaajaa, jotka ovat vähintään 185 senttiä pitkiä. Yli 190-senttisiäkin on reilu kentällinen.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Kasperi Kapanen on pelannut alkukauden Toronto Marliesissa AHL:ssä. 15 ottelussa on syntynyt yhdeksän tehopistettä. Hän oli mukana myös viime vuonna.
Kasperi Kapanen on pelannut alkukauden Toronto Marliesissa AHL:ssä. 15 ottelussa on syntynyt yhdeksän tehopistettä. Hän oli mukana myös viime vuonna.

Jalonen valitsi kolme maalivahtia, kymmenen puolustajaa ja 16 hyökkääjää. Leirivaiheen jälkeen kolme pakkia ja kolme hyökkääjää joutuu hyppäämään sivuun.

HS käy pelipaikoittain läpi MM-ehdokkaat:

Maalivahdit

JYPin Veini Vehviläinen ja Bluesin Kaapo Kähkönen kisaavat ykkösvahdin paikasta. Peliittojen Emil Larmi jäänee varamieheksi.

Vehviläinen ja Kähkönen saavat melko hyvin vastuuta liigajoukkueissaan. Varsinkin Vehviläisellä jopa tilastot kuuluvat sarjaan huippukovat.

Maalivahtipeliin mahdollisen menestyksen ei pitäisi tyssätä.

Puolustajat

Alakerta vaikuttaa nimettömältä, mutta ei ole sitä ehkä enää turnauksen jälkeen.

JYPin Sami Niku on ainoa, joka pelasi vuosi sitten Kanadan MM-turnauksessa. Hyvin liikkuva Niku kuuluu kärkipakkeihin tässä turnauksessa.

Claus Andersen / Getty Images
Olli Juolevi saapuu joukkueeseen London Knightsista OHL:stä. Jokerikasvatti on tehnyt puolustajan paikalta 23 pistettä 27 otteluun.
Olli Juolevi saapuu joukkueeseen London Knightsista OHL:stä. Jokerikasvatti on tehnyt puolustajan paikalta 23 pistettä 27 otteluun.

HPK:n Joni Tuulola muistuttaa pelaajana isäänsä Markoa. Tuulolalla on hyvä liuku ja hän hallitsee kiekon. Vahvuudet tulevat esille kiekon kanssa ja ylivoimalla. Pelasi ykkösparissa marraskuun neljän maan turnauksessa.

KalPan Niko Mikkola on alakerran torni. 194-senttinen Mikkola on mennyt isoin harppauksin eteenpäin tällä kaudella. On kookas ja ottaa vähintään samankokoisen roolin ryhmässä.

Puolustuksen nuoret herrat ovat Olli Juolevi, 17, ja Urho Vaakanainen, 16. Juolevilla riittää vastuuta London Knightsissa Kanadassa. Vaakanainen tuli ohituskaistaa pitkin Nuoriin Leijoniin, kun Blues alkoi tarjota vastuuta.

Juolevi kuuluu myös niihin pelaajiin, joita Jalonen harkitsee ylivoimapeliin.

Vaakanaisen mahtuminen lopulliseen kokoonpanoon ratkeaa leirin ja harjoitusotteluiden aikana. Tosin moni muukin on samassa asemassa.

Hyökkääjät

Peräti kuusi hyökkääjää pelasi viime vuoden MM-turnauksessa.

Kärppien Sebastian Aho tekee hyökkääjistä ylivoimaisesti kovinta jälkeä Liigassa. Hän pelaa noin pisteen keskiarvolla ja pystyy ratkomaan otteluita. Ei Ahokaan ole kuin 18-vuotias, mutta tehot viittaavat ihan muuhun.

USA Today Sports
Hyökkääjä Mikko Rantanen ehti pelata syksyllä kuusi ottelua NHL:n puolella Colorado Avalanchessa. Kuva on harjoitusottelusta Calgarya vastaan.
Hyökkääjä Mikko Rantanen ehti pelata syksyllä kuusi ottelua NHL:n puolella Colorado Avalanchessa. Kuva on harjoitusottelusta Calgarya vastaan.

Roope Hintz (HIFK), Antti Kalapudas (Kärpät), Jesse Puljujärvi (Kärpät), Kasperi Kapanen (Toronto Marlies) ja Mikko Rantanen (Colorado Avalanche) pelasivat vuosi sitten kisoissa.

Kapanen liittynee MM-ryhmään mukaan viimeistään kesken sunnuntaina alkavan leirin. Rantanen (192 cm) ehtinee vasta otteluihin, mutta hänelle pidetään paikkaa avoinna ykkösketjun laidasta. Hintz on todennäköinen sentteri siihen troikkaan.

Kookas Hintz (190 cm) pystyy pelaamaan laidassa tai keskellä, samoin Aho. Hintz tuo leveyttä sentteriosastolle.

Barrie Coltsissa pelaava Julius Nättinen (188 cm) antaa vaihtoehdon keskellä. Nättinen on pelannut juniorisarjassa lähes puolentoista pisteen keskiarvolla.

Kalle Parkkinen
Jesse Puljujärvi on vasta 17-vuotias, mutta pelaa jo toisen kerran nuorten MM-turnauksessa.
Jesse Puljujärvi on vasta 17-vuotias, mutta pelaa jo toisen kerran nuorten MM-turnauksessa.

Ylivoimapelissä oikealta laukovat Patrik Laine (194 cm) ja Jesse Puljujärvi (190 cm) ovat pelotteita.

Molempien laukaus, varsinkin Laineen, kuuluu ylimmälle tasolle miesten sarjassa.

Valmennus

Jukka Jalonen valmensi Leijonille MM-kultaa Bratislavassa 2011. Sen jälkeen kahdet peräkkäiset kotikisat olivat enemmän tai vähemmän tuskaa, joka myös näkyi ja kuului Jalosen olemuksessa.

Jos Jalonen osaa pitää silloin tällöin pilkistävän kärsimättömyytensä kurissa ja luoda sopivan letkeän ilmapiirin, voi joukkue tehdä mitä vaan.

Jääkiekon alle 20-vuotiaitten MM-kisat pelataan Helsingissä 26.12.2015–5.1.2016

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!