Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teemu Suninen koki kauhunhetkiä Jokelassa 2009 – nyt ralliautoilun untuvikko kolkuttelee isojen tallien ovia

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
Hyvinkään rallicross-rata on Teemu Suniselle tuttu paikka. Hän aloitti siellä rallin ajamisen vasta kaksi vuotta sitten. Siihen asti hän oli ajanut kilpaa rata-autoilla.
Hyvinkään rallicross-rata on Teemu Suniselle tuttu paikka. Hän aloitti siellä rallin ajamisen vasta kaksi vuotta sitten. Siihen asti hän oli ajanut kilpaa rata-autoilla. Kuva: Rio Gandara / HS
Kuka?

Teemu Suninen

 Syntynyt 1. helmikuuta 1994 Järvenpäässä.

 Asuinpaikka Jokela.

 184 cm / 65 kg.

 Ralliautoilija.

 Ylioppilas.

 Kartingin KF2-sarjan EM-pronssia 2010.

 Suomen MM-ralli voitto WRC 3 -luokassa 2014.

 Walesin MM-rallin voitto WRC 2 -luokassa 2015.

Hyvinkää

Jos Teemu Sunisesta tulee joku päivä ralliautoilun maailmanmestari, hän joutuu kertomaan yhtä tarinaa nuoruudestaan vielä monta kertaa.

Suninen oli todistamassa Jokelan koulusurmia 7. marraskuuta 2007. Surmissa kuoli ampuja mukaan lukien yhdeksän ihmistä. Joukossa oli Suniselle tuttu koulun terveydenhoitaja.

”Ovet pantiin lukkoon ja teimme läksyjä pulpeteissa. Sitten tuli poliisin Karhu-ryhmä, jonka suojissa ryntäsimme ulos. En ole koskaan juossut kilometriä niin nopeasti kuin silloin”, muistaa Suninen, joka oli 7. luokalla.

Kaiken lisäksi Suniselta oli jäänyt kännykkä kotiin, ja vanhemmat huolestuivat, kun he eivät saaneet poikaansa yhteyttä. ”Tapahtumasta jäi pysyvä merkki mieleen”, sanoo Suninen hiljaa.

Nyt 21-vuotiaana Suninen on elämänsä seuraavassa taitekohdassa. Suninen on Mäkelänrinteen urheilulukion ja puolustusvoimien urheilukoulun käynyt lahjakas urheilija.

Suninen on ajanut kuusivuotiaasta asti kartingia sekä pelannut salibandyä ja jalkapalloa. Lähellä oli, ettei Suninen olisi tavoittelemassa seuraavana suomalaisena paikkaa F1:ssä.

F1-kuvio kaatui neljä vuotta sitten. Suninen kuului Red Bullin junioriohjelmaan kartingautoilussa. Formula ykkösissäkin mukana yhtiö lopetti ohjelman, kun menetys jäi ohueksi.

Sunisen oma ura kartingissa päättyi sarjan viimeisen osakilpailun voittoon Las Vegasissa. ”Voitto tuli liian myöhään. Junioriohjelman lopettaminen oli uran vaikein hetki ja iso pettymys.”

Yhden oven sulkeutuminen avasi kuitenkin uusia mahdollisuuksia. Suninen siirtyi ajamaan rallicrossia, josta hän vaihtoi kaksi vuotta sitten ralliin.

Vaihto kannatti, sillä Suninen voitti tämän kauden MM-sarjan päätösrallissa Walesissa WRC 2 -luokan.

Siitä seuraava porras on nousta ajamaan täysiveristä WRC1-luokan ralliautoa, jota suomalaisista ajaa tällä hetkellä ainoana Jari-Matti Latvala.

Ensi kaudella Sunista ei vielä nähdä WRC 1 -auton ratissa. Hänen pitää ensin näyttää taitonsa ja osaamisensa.

Sunisen tarkoituksena on ajaa vähintään seitsemän MM-rallia WRC 2 -autolla ranskalaisessa Orecan kilpatallissa, jonka perustaja Hugues de Chaunac on entinen AGS:n formula 1 -tallin päällikkö.

Tunnetut ranskalaiset F1-ajajat Jean Alesi, Alain Prost ja Jacques Laffite ovat voittaneet tallissa aikanaan yksitoista mestaruutta Ranskan F3-sarjassa.

Tallin autot ovat menestyneet hyvin myös Le Mansin 24 tunnin ajossa ja Daytonassa.

Ralliin Oreca laajensi toimintaansa vasta tänä vuonna, kun se perusti nuorille lahjakkuuksille oman erikoisohjelman Toyotan kanssa. Kuljettajikseen se valitsi Sunisen ja ranskalaisen Eric Camillin.

Molempien nimet ovat olleet esillä, kun nelinkertaisen maailmanmestarin Tommi Mäkisen johtama Toyota palaa MM-ralleihin kaudella 2017.

”Täytyy olla valmis ennen kuin pääsee sinne asti. Ei viitsi mennä pilaamaan mainettaan untuvikkona”, sanoo Suninen, joka ajoi tänä vuonna muutaman rallin myös suomalaisen Toni Gardemaisterin tallin Skodalla.

Päinvastoin kuin monen huipulle pyrkivän ralliautoilijan Sunisen ei tarvitse itse hankkia tukijoita. Sunisen tukena on suomalaisen ralliautoilun kummisetä Timo Jouhki, joka on ollut Juha Kankkusen, Tommi Mäkisen, Mikko Hirvosen ja Latvalan taustalla.

Suninen lähetti Jouhkille sähköpostia, jossa hän kertoi tuloksistaan ja toiveistaan.

”Jouhkilta ei kuulunut hetkeen vastausta. Hän halusi varmistaa faktat ja seurata minua enemmän”, sanoo Suninen.

”Tämä oli hänellekin iso päätös.”

Kun Hirvonen lopetti vuosi sitten ajamisen, myös Jouhki aikoi lopettaa.

”Olin ilmoittanut, etten ota enää uusia, mutta Sunisesta voidaan saada kuski”, sanoo Jouhki, jonka mielestä hyvällä ralliajajalla pitää olla paineensietokykyä, pitkäjänteisyyttä, voitontahtoa, impulsiivisuutta ja ymmärtää, ettei ulkoinen maailma merkitse liikaa.

Jouhkin toiveen mukaisesti kartanlukijaksi tuli kokenut Mikko Markkula, joka on ollut viimeksi norjalaisen Andreas Mikkelsenin kakkoskuskina.

”Antaa turvaa, että vierellä istuu kokenut kaveri.”

Juttua korjattu 10.12. kello 8.45: Jokelan koulusurmat tapahtuivat vuonna 2007, eivät 2009.

Rio Gandara / HS
Teemu Suninen, 21, pitää itseään vielä untuvikkona MM-ralleihin. ”Pitää saada paljon lisää kokemusta, ettei mene pilaamaan mainettaan.”
Teemu Suninen, 21, pitää itseään vielä untuvikkona MM-ralleihin. ”Pitää saada paljon lisää kokemusta, ettei mene pilaamaan mainettaan.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!