Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

RoPS-valmentaja Malinen tyynnyttelee rasismikohua: ”Hiljaisuus sammuttaa liekin parhaiten”

Urheilu
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Mostagh Yaghoubi on alle 21-vuotiaiden maajoukkueen kapteeni.
Mostagh Yaghoubi on alle 21-vuotiaiden maajoukkueen kapteeni. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Rovaniemen Palloseuran valmentaja Juha Malinen sanoo, että joukkueen viime kaudella hopeaan johdattaneen Moshtagh Yaghoubin kokema rasismi on osa isompaa yhteiskunnallista ja maailmanlaajuista ongelmaa.

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen kapteeni ”Mosa” Yaghoubi kertoi Ylen haastattelussa kohdanneensa viime kuukausina lisääntyvässä määrin rasismia. HS:lle hän ei enää halunnut aihetta kommentoida.

”Jos miettii viimeistä kymmentä vuotta, niin en ole kohdannut sitä juuri lainkaan. Mutta nyt parissa kuukaudessa olen joutunut useita kertoja rasismin kohteeksi. Sitä on ollut paljon”, Yaghoubi kertoi Yle Puheen Urheiluillassa.

Malinen uskoo, että afganistanilaissyntyinen Yaghoubi on hyvin sujuneen viime kauden jälkeen noussut aiempaa näkyvämmin esille, mikä on tehnyt hänestä helpon maalin.

”Kannattaa ottaa jäitä hattuun eikä tehdä liian isoja johtopäätöksiä. Tämä on mielestäni nähtävä isommassa mittakaavassa kuin vain jalkapalloon liittyvänä asiana. Mosa joutuu kärsimään siitä, mitä Suomessa on tapahtunut viime aikoina.”

Malisen mielestä paras tapa suhtautua rasistiseen huuteluun on olla vastaamatta siihen. Se ei kuitenkaan tarkoita keskustelun vaientamista tai siitä kieltäytymistä.

”Tuomitsen rasismin täysin, mutta olen oppinut, että ei kannata alkaa reagoimaan yliammuttuihin huuteluihin, se vain kylvää lisää. Paras ase on antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Hiljaisuus sammuttaa sen liekin parhaiten.”

”Toki asiassa on keskustelun paikka, sillä kyseessä on yhteiskunnallinen maailmanlaajuinen asia. Ymmärrän, että huutelu loukkaa, ja taustalla voi olla hyvinkin vaikeita asioita. Silti ainoastaan asialliset mielipiteenvaihdot vievät asioita eteenpäin.”

”Tähän sopii hyvin vanha sanonta, että rasisti on reppana.”

Malinen sanoo, ettei ole koskaan törmännyt rasismiin kentällä, mutta sen laidalla yksittäisiä ylilyöntejä on ollut muutamia. Nykyisen ryhmän joukkuehenkeä hän kehuu loistavaksi.

”RoPS on tehnyt ehkä huomaamattaan kansalaiskasvatustyötä hankkimalla joukkueeseen ulkomaalaisia, meillä on älyttömän hyvä ilmapiiri.”

Neljä maalia ja viisi maalisyöttöä viime kaudella koonneen Yaghoubin ensi kauden seura on vielä auki. Hän kertoo etsivänsä joukkuetta ensisijaisesti ulkomailta, ja Malinen antaa täyden tukensa.

”Meillä on hyvä suhde, ja toivon hänen löytävän ulkomailta töitä”, Malinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!