Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suupaltti mekaanikko auttoi Lotta Lepistöä ottamaan ratkaisevan askeleen pyöräilijänä

Urheilu
 
Paljonko maksaa ja painaa Suomen parhaan naispyöräilijän ajopeli?
Paljonko maksaa ja painaa Suomen parhaan naispyöräilijän ajopeli?
Kilpapyöräilijä Lotta Lepistö kertoo, kuinka monta pyörää hänellä on ja millä niistä hän käy kaupassa ja kahvilla. Entä millainen on Lepistön uran toistaiseksi pisin harjoitus? Toimittaja: Jussi-Pekka Reponen, kuvaus ja leikkaus: Jussi Partanen

Heinäkuussa 2012 nuori porilainen maajoukkuepyöräilijä Lotta Lepistö oli itku kurkussa.

Kilpaileminen Thüringenin ympäriajossa Saksassa oli päättynyt sääntöjen pakottamaan keskeytykseen, koska Lepistö oli jäänyt liian kauas kärjestä.

Viime kesänä samassa arvostetussa kansainvälisessä kilpailussa nykyinen ammattipyöräilijä Lepistö voitti yhden etapin ja taisteli kokonaiskilpailussa kolmannesta sijasta sijoittuen lopulta seitsemänneksi.

Kansainvälisen pyöräilyliiton maailmanrankingissa 26-vuotias Lepistö on 29:ntenä noustuaan viime vuodesta noin 30 sijaa, ja paikka Rion kisoihin on käytännössä varma.

”On tosi tunteellista ajatella, että kolme vuotta sitten en päässyt aikarajojen sisälle Saksassa ja tänä vuonna voitin. Tuntuu uskomattomalta, että ihminen voi kehittyä niinkin paljon muutamassa vuodessa”, Lepistö sanoo HS:n haastattelussa.

Jos heti Lontoon olympiakisojen jälkeen syksyllä 2012 olisi hahmoteltu, miltä voisi näyttää Suomen joukkue vuoden 2016 olympialaisissa Riossa, Lotta Lepistö olisi tuskin mahtunut kenenkään visioihin. Nyt kaikki on toisin.

Alkuviikolla Lepistö pakkasi pyöränsä kuljetuslaukkuun kotonaan Noormarkussa. Keskiviikkona hän lensi yli vuodenvaihteen ulottuvalle leirille Gran Canarialle. Välillä hän piipahtaa viikoksi kotimaahan, ja sitten on vuorossa työnantajan, sveitsiläisen Bigla-tallin kolmeviikkoinen leiri Fuerteventuran saarella.

Jo aiemmin syksyllä Lepistö leireili Gran Canarialla, jossa hän harjoitteli muun muassa triathlonisti Kaisa Lehtosen kanssa. Kaksikko tuntee toisensa niiltä ajoilta, kun Lepistö kilpaili 18-vuotiaaksi asti uinnissa ja triathlonissa.

Urheilijankin elämässä tärkeät asiat perustuvat joskus sattumiin. Lepistön ammattilaisuran alku oli sellainen. Hän oli vuonna 2013 Suomen maajoukkueen mukana Sveitsissä kilpailumatkalla.

Siellä Bigla-talli kiinnostui hänestä, kun kilpailu sujui hyvin.

”Meillä oli vähän suupaltti mekaanikko, joka meni ensin puhumaan tallin ihmisille, että hän voi myydä minut heille. He ottivat sen ihan tosissaan”, Lepistö naurahtaa.

Nyt Lepistöllä alkaa kolmas täysi kausi Bigla-tallissa.

”Olihan se aika vaikeaa päästä tähän, missä nyt ollaan. Ensi vuonna saattaa palkasta jäädä jopa jotain säästöön”, Lepistö sanoo ja viittaa esimerkiksi siihen, kuinka hän lähti 17-vuotiaana lukiolaisena Belgiaan, asui perhemajoituksessa ja ajoi pikkukisoja.

Tallissaan Lepistö on päässyt mieluisaan ja parhaiten ominaisuuksiaan vastaavaan rooliin. Hän on sprintteri, kiriajaja.

”Jos kilpailun ratkaisu menee loppukiriin, saan panna hanat auki. Tietysti ensi vuodelle pitää taas nostaa tasoa, että pystyy selviytymään vähän rankemmissakin kisoissa loppuun asti.”

Tarvittaessa Lepistö toimii myös apukuskina muille, jos tiimillä on sellainen taktiikka. Kilpailuissa Biglalla on tulessa 6–8 naista.

Juuri kirikykyä ja nopeutta Lepistö pitää vahvuutenaan.

”Joskus itsesuojeluvaisto jää kotiin ja jotenkin löydän porukan keskeltä sen paikan, josta kannattaa mennä. Toki siinäkin on parantamisen varaa.”

Eniten kehittämistä on pitkien ylämäkien ajamisessa.

”Mutta ei minusta koskaan tulee mitään mäkinaista, vaikka kuinka sitä jauhaisi. Sen takia pyöräily on siisti laji, että siinä voi erikoistua. Parhaani mukaan yritän erikoistua.”

Etappikilpailuihin kuuluvat aika-ajot ovat sujuneet Lepistöltä ihan lupaavasti.

”Esimerkiksi Thüringenissä olin viides ja hävisin silloiselle maailmanmestarille noin 20 sekuntia. Kyllä sitäkin puolta löytyy.”

Ensi kaudella Lepistön päätavoite ovat elokuun olympialaisten lisäksi MM-kisat Qatarissa lokakuussa.

”Tarkoitus on olla jo keväällä hyvässä kunnossa ja tehdä hyviä suorituksia. Riossa haluan olla huippuiskussa ja myös MM-kisoissa.”

Käytännössä Suomella on jo yksi, 90-prosenttisesti Lepistön hankkimilla pisteillä saatu paikka Rion 141 km:n maantieajoon (kiintiö 67), ja toinenkin paikka on mahdollinen.

Sen sijaan kelloa vastaan ajettavaan 30 km:n aika-ajoon (kiintiö 25) ei ole vielä paikkaa. ”Pieni tavoite on saada vielä aika-ajopaikka keräämällä pisteitä alkukaudesta.”

MM-kisoihin liittyy Lepistön pitkän aikavälin tavoite.

”Jonakin päivänä haluan ne sateenkaariraidat paitaani.”

Hän tarkoittaa merkkiä, joka on maailmanmestarin symboli. ”On siistiä, että maailmanmestaruus merkitään jollakin tavalla.”

Lotta Lepistö kertoo, millaisella pyörällä hän käy kaupassa ja kahvilla. HS.fi/hstv
Jussi Partanen
Lotta Lepistö pakkasi pyöränsä leirimatkalla alkuviikolla kotonaan Noormarkussa. Rion olympialaisisssa hänen tavoitteensa on yltää kymmenen parhaan joukkoon.
Lotta Lepistö pakkasi pyöränsä leirimatkalla alkuviikolla kotonaan Noormarkussa. Rion olympialaisisssa hänen tavoitteensa on yltää kymmenen parhaan joukkoon.
Sportfoto Photoagency
Viime heinäkuussa Lotta Lepistö voitti Saksassa Thüringenin ympäriajon viidennen etapin ja jätti toiseksi ruotsalaisen olympia- ja MM-mitalistin Emma Johanssonin (vas.)
Viime heinäkuussa Lotta Lepistö voitti Saksassa Thüringenin ympäriajon viidennen etapin ja jätti toiseksi ruotsalaisen olympia- ja MM-mitalistin Emma Johanssonin (vas.)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!