Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joni Pitkäsen NHL-ura päättyi yhteen kaatumiseen – unelmissa siintää paluu kaukaloon

Urheilu
 
Entinen NHL-tähti haaveilee paluusta jääkiekkokaukaloon
Entinen NHL-tähti haaveilee paluusta jääkiekkokaukaloon
Joni Pitkäsen, 32, ura, jääkiekkoilun ammattilaisliigassa päättyi kolme vuotta sitten traagisin seurauksin, kun kantapää hajosi pieniin osiin. Pitkänen kertoo, miten hän kamppailee takaisin jääkiekon huipulle.

Oulu

Kaksi ja puoli vuotta ovat tehneet tehtävänsä. Jääkiekkoilija Joni Pitkänen on hyvin varovainen.

Intoa riittää, halua myös ja kaikkein eniten toiveita, mutta silti mikään ei ole varmaa. Pitkänen yrittää paluuta kaukaloon ja peleihin, muttei yhtään tiedä, tuleeko siitä mitään.

Oululainen Pitkänen harjoittelee kuin ammattilaiset. Viisi kuusi kertaa viikossa hän käy jäällä, treenisalissa ja polkee kuntopyörää niin, että mailimäärät ovat aikoja sitten muuttuneet yhdeksi loputtomaksi pötköksi.

Kuten Pitkänen sanoo, maileja on tuhottomasti.

Ensimmäinen hyvä merkki on, että murskaantunut kantapää sietää kävelyä, luistelua, harjoittelua. Sitä Pitkänen tai kukaan lääkäri ei vielä tiedä, kestääkö se pelaamista, otteluita ja toistuvia kovia rasituksia.

”Syksyn mittaan alkoi tuntua, että haluan katsoa loppuun asti, pystyisikö sillä pelaamaan”, Pitkänen sanoo Kärppä-klubilla ja tarkoittaa kantapäätään.

Takana on taas yksi harjoitus lisää, kenties pieni askel kohti unelmaa.

Pitkänen on vasta 32-vuotias NHL-eläkeläinen, kun ura päättyi tai oli päättyä traagisesti yhteen pitkän kiekon tavoitteluun.

Pelattiin runkosarjan viimeisiä kierroksia huhtikuun alussa 2013, kun Pitkänen lähti luistelemaan Washingtonin Troy Brouwerin kanssa kohti kaukalon päätyä ehtiäkseen pitkään kiekkoon.

Vauhti alkoi olla sellaista Usain Boltin tasoa, kun yhtäkkiä Pitkänen kaatui ja lensi jalat edellä päin laitaa.

”Ei siinä ollut kosketusta, luistin vain petti alta ja vauhti oli kova”, Pitkänen sanoo. ”Piti koskettaa kiekkoa, mutta en tiedä, sainko ikinä koskettua.”

Tuskinpa se Pitkästä lohduttaa, että hän voitti luistelukilpailun ja kosketti kiekkoa. Kaikki muu menikin pieleen.

”Luulin ensin, että meni sääriluu. Se kipu oli valtava. Kantapää niin kuin räjähti luistimen sisään. Se oli hirveä tunne”, Pitkänen muistelee nyt, kun asiat alkavat olla paljon paremmin.

Kantapäähän tuli lukuisia murtumia, ehkä 8–9, mutta Pitkänen ei edes tiedä tarkalleen kuinka monta.

”Muistan vain, kun olin siinä röntgenhuoneessa lääkärin kanssa ja hän sanoi, ’että ei voi olle totta’. Ne sanat ovat jääneet mieleeni.”

Kaatumisesta alkoi tuskastuttava jakso. Ensin kuntoutusta, kävelyä kyynärsauvoilla ja lopulta leikkaus. Pitkäselle oli yhtä tuskaa nousta sängystä ja päästä siihen sohvalle. Paljon laajempaa liikkumasädettä ei voinut kuvitella. Loukkaantumishetkellä Pitkänen oli 29-vuotias, pelaaja parhaassa iässään.

Tavallaan on ironista, että Pitkäsen loukkaantuminen tuli sillä osa-alueella, jossa hän oli yksi NHL:n parhaista eli luistelussa.

Carolina Hurricanesissa Pitkänen tottui pelaamaan mielettömiä minuuttimääriä, välillä jopa yli puolta tuntia.

Upea liuku ja tehokkaat potkut antoivat sellaisen vauhdin Pitkäselle, että hän toi kiekon alakerrasta halutessaan ylös hyökkäysalueelle.

”Pelityylini perustui luisteluun. Se vaati luistelua”, Pitkänen sanoo. ”Se oli yksi minun käyntikorttini.”

Juniorista saakka Pitkäsessä näkyi kaksi asiaa, josta NHL:ssä tykätään. Puolustajalupaus oli 191-senttinen ja osasi luistella. Kun tähän vielä lisättiin hyvä kiekon käsittely ja rauhallisuus siniviivalla, alkoi olla koossa yksi lajin parhaista puolustajista.

”On se hyvä juttu päästä luistelemaan ja harjoituksiin. Olen vain nauttinut siitä.

”Ei uskalla hirveän pitkälle ajatella. Kaksi ja puoli vuotta ovat olleet niin pitkä aika”, Pitkänen sanoo.

On tähän ajanjaksoon mahtunut sentään jotain hyvääkin. Jonin ja Sini -vaimon nelihenkinen perhe täydentyi viiteen, kun kolmas lapsi syntyi vajaa vuosi sitten. Alvar täyttää uudenvuodenpäivänä tasan vuoden. Elle on kolmen ja Akseli esikoisena viiden vanha.

Lasten lääkäriksi erikoistuvan vaimonkin taakka on keventynyt, kun mies on häärinyt kotosalla. Sitä uutista Pitkänen ei lupaa, että hän vielä pelaa, mutta se käy selväksi, että hän ainakin yrittää. Ehkä kaikki ei sittenkään ole vielä ohi.

Vesa Ranta
”Pelityylini perustui luisteluun. Se vaati luistelua”, Joni Pitkänen sanoo. ”Se oli yksi minun käyntikortti.”
”Pelityylini perustui luisteluun. Se vaati luistelua”, Joni Pitkänen sanoo. ”Se oli yksi minun käyntikortti.”
Vesa Ranta
Joni Pitkänen odottaa pääsevänä tositoimiin Oulun Kärppien pelipaidassa.
Joni Pitkänen odottaa pääsevänä tositoimiin Oulun Kärppien pelipaidassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!