Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älykiekkoa kokeillaan testioloissa – uusi teknologia voi mullistaa jääkiekon valmennusta ja peliviihdettä

Urheilu
 
Helsingin Sanomat
Markku Ulander
Tältä näyttää testikäytössä oleva älykiekko.
Tältä näyttää testikäytössä oleva älykiekko. Kuva: Markku Ulander

Markku Lahti

Jääkiekkoliigassa polkaistiin käyntiin älykiekkohanke. Se kokoaa otteluista dataa, jota voidaan käyttää valmennukseen, tilastointiin ja peliviihteeseen.

Paikanneteknologiaan perustuvan hankkeen koekaniineja ovat Tappara ja Ilves. Alkuun Tampereella keskitytään testeihin, eikä liigaotteluista kerätä virallista dataa.

Hakametsän hallin kattoon ripustetaan joulukuun lopulla kymmenen suunta-antennia, pelaajan varusteisiin upotetaan radiolähetin ja jäähän pudotetaan viiden gramman sirulla varustettu älykiekko.

Uniikin älykiekkohankeen toteuttaa käytännön tasolla kaksi suomalaista teknologia-alan yritystä. Quuppa pystyy kokoamaan tietoa kaukalotasolta sata kertaa sekunnissa ja SportiQ jatkojalostaa sovelluksen saaliin.

”Toimivan piirilevyratkaisun sisältämää kiekkoa on mahdotonta erottaa tyhmästä kiekosta eli kiekkoon tulee älyä”, sanoo SportiQ:n hallituksen jäsen Anssi Vanjoki kiekosta, joka täyttää ainakin ulkoisesti Kansainvälisen jääkiekkoliiton vaatimukset.

Pelaajayhdistyksen yhteyspäällikkö Iiro Järvi seurasi mielenkiinnolla pohjustusta älykiekosta.

”Pelaajat ovat saaneet tietoa, että tällainen kiekko on mahdollisesti tulossa. Maailma, peli ja pelivälineet kehittyvät”, sanoo Järvi.

”Tärkeintä on, että älykiekon käsittely ja käyttäytyminen on samanlaista kuin normaalikiekolla.”

Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama tervehtii hanketta valmennustyön kuormituksen keventäjänä:

”Valmennusryhmälle 15-20 sekunnin videon kokoaminen tarkoitti tuntien työtä, nyt kuva on yhden klikkauksen takana. Tilastot ovat kylmää faktaa ilman 900 merkintää pelistä tekevän tilastomiehen tunnetilaa.”

Vanjoen mukaan tuntuma sirukiekkoon on samanlainen kuin normivälineeseen. Hänen mielestään tuotekehityksessä päästiin ihanneratkaisuun.

Maaliskuussa 2013 koripalloliigaan tuotiin älypallo. Se aiheutti alkuun nurinaa pelaajistossa, jonka mukaan pallon pomppu poikkesi tavallisesta koripallosta.

”Olimme silloin nuori yritys. Otimme opiksemme”, sanoo Vanjoki. ”Sen todisti viimeksi maajoukkuepelaaja Teemu Rannikko.”

Rannikko sai testattavakseen viisi palloa. Kysymys kuului, missä palloista on siru?

”Kaikissa tai ei missään”, vastasi Rannikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!