Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juuret asfaltissa – break-tanssi on Sakari Nisulalle voimaa ja akrobatiaa vaativa elämäntapa

Urheilu
 
Breikkaaja valmistautuu SM-taistoon
Breikkaaja valmistautuu SM-taistoon
Break on akrobaattinen ja voimaa vaativa katutanssilaji. Sakari Nisula, alias Saki One, harjoittelee lajin sunnuntaina pidettäviä SM-kilpailuja varten. Tältä kisatanssi näyttää vastustajan näkökulmasta. Toimittaja Joonas Kuisma, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.
Kuka?

Tanssija Sakari Nisula

 28-vuotias, syntynyt Rautjärvellä.

 Ammatiltaan break-tanssija, yrittäjä, malli, tuottaja ja opiskelija.

 Katutanssien lisäksi esiintynyt nykytanssiteoksessa.

 Opettaa kursseja tanssiakrobatiassa.

 Suomen menestyneimmän katutanssiryhmän, Flow Mo Crewn, jäsen vuodesta 2011. Saavutti jäsenyyden, kun ryhmä haastoi hänet koeajan jälkeen tanssibattleen.

 Pitää suurimpana saavutuksenaan breikkaamisen jatkamista yhä 15 vuotta aloittamisensa jälkeen.

Basso jytisee Helsingin keskustassa sijaitsevassa katutanssikeskus Saiffassa.

Keskuksen ykkössalissa tanssii lippalakkiin, t-paitaan, farkkuihin ja lenkkareihin pukeutunut lihaksikas mies. Hän tekee askelsarjan ensin pystyssä seisten, sitten lattianrajassa. Pian hän ponnistaa yhden käden seisontaan kehon jännittyessä lähes vaakasuorasti ilman halki, ja pysyy asennossa kevyen oloisesti pienen hetken.

Liikkeet näyttävät saman aikaisesti akrobaattisilta ja voimaa vaativilta, mutta myös kevyiltä ja puhtailta.

Tanssija on Sakari Nisula, taiteilijanimeltään Saki One. Hän osallistuu sunnuntaina Helsingin Nosturissa järjestettäviin Break SM -kilpailuihin, joita varten nyt harjoittelee. Hän on yksi tanssikisojen yhdeksästä kutsuvieraasta, ja kuuluu siten voittajasuosikkeihin.

”Kisoissa tullaan näkemään taattua Saki-laatua”, Nisula lupaa.

Breaking tai b-boying on katutanssilaji, joka syntyi 1970-luvun alussa New Yorkin Bronxin kaupunginosassa.

Sen kehitti urbaani, nuori ja musta väestönosa, joka löysi siitä oman tapansa ilmaista itseään. Tanssi lähti bileistä, joissa dj soitti funk-levyjen rytmillisiä väliosia, ja juhlijat lajipioneerien sanoin ”sekosivat lattialla”. Seonneiden tanssijoiden ympärille muodostettiin ihmisrinki, josta tuli breakin luonnollinen tapahtumapaikka.

Breakin lähtöpistettä ei kuitenkaan voi erottaa laajemmasta kontekstistaan. Tanssi on yksi hiphop-kulttuurin neljästä pääelementistä yhdessä rap-musiikin, dj-työskentelyn ja graffititaiteen kanssa.

Kilpaileminen on aina ollut keskeistä hiphopille. Afrika Bambaataa -niminen DJ haaveili aikoinaan, että bronxilaiset jengit keskittyisivät väkivallan sijaan taiteessa kilvoitteluun. Näin saavutettaisiin rauhanomainen yhteiselo.

”Breakissä kilpaileminen on lähtenyt tanssiringeistä ja noussut sieltä lavoille ja SM-kisojen kaltaisiin tapahtumiin. On haluttu osoittaa omat taitonsa ja näyttää paremmalta kuin muut”, Nisula kertoo.

Suomeen break rantautui 1980-luvussa puolessa välissä. Nisula on treenannut sitä aktiivisesti vuosituhannen vaihteesta asti.

Kipinän antoivat New Yorkiin sijoittuvat elokuvat, joissa tanssittiin kadulla, sekä sellaiset breikkaamista kuvanneet musiikkivideot kuin Run D.M.C:n It’s Like That (1997) ja suomalaisen Bomfunk MC’sin kansainvälinen jättihitti Freestyler (1999).

Jälkimmäistä kappaletta seurasi maassamme tanssilajin harrastajamäärällinen kulta-aika.

”Break näytti siistiltä ja haastavalta. Löysin tieni Töölön Kisahallille, jossa tutustuin muihin tanssijoihin. 10 vuotta sitten ei ollut katutanssin koulutusohjelmia, vaan laji piti opetella itse alan pioneerien avulla.”

Break on jaettavissa neljään liiketyyppiin, jotka ovat toprock, downrock, power & dynamics ja freeze. Kahdella ensimmäisellä tarkoitetaan jalkatyötä seisten tai kyykyssä.

Kolmas luokka tarkoittaa voimaa vaativia ja usein pyöriviä liikkeitä, neljäs jähmettymistä johonkin asentoon.

Laji vaatii kropalta kokonaisvaltaisesti paljon. Tosin Nisulan mukaan esimerkiksi baletissa tarvitaan vielä enemmän jalkavoimaa.

”Breakissa on monia tyylejä, ja tanssija voi itse päättää kuinka paljon rasittaa itseään. Vaativuus kasvaa, jos tekee jarruttelematta ja monipuolisesti.”

Nisula itse harjoittelee kuusi päivää viikossa, minkä huomaa hänen kehostaan. Vaikka kroppa vahvistuukin, tulee tanssissa myös loukkaantumisia.

”Polvi on mennyt kahdesti leikkaukseen. Sitten tulee venähdyksiä. Myös luunmurtumat ovat mahdollisia.”

Break on lähtenyt kadulta, mutta noussut vuosikymmenten myötä valtavirtaan ja tanssi-instituutioiden ovelle. Katutanssijoita on nähty itsenäisyyspäivän vastaanotolla ja suomalaisissa koko kansan televisio-ohjelmissa, kuten Tanssii tähtien kanssa.

Nisulan mukaan breakin juuret ovat silti syvällä bronxilaisessa asfaltissa.

”Minusta breakin sielu on sen historiassa. Ytimenä eivät ole kilpailut ja esiintymislavat, vaan yhteisöllisyys ja ringissä tanssiminen."

B-boy Saki Onen tavoitteena on silti voittaa Suomen mestaruus sunnuntaina. Miten se on tehtävissä?

”Siihen vaaditaan hyvä päivä ja se, että pystyy toimittamaan parhaansa silloin kun sitä vaaditaan. Näytän freshiltä, vedän täysillä ja lupaan etten jäädy. Sen verran on kokemusta taustalla.”

Break SM -kilpailut sunnuntaina 13. joulukuuta Helsingin Nosturissa. Karsinnat kilpaillaan klo 11–14, päätapahtuma ja finaalit klo 15–19.

Akseli Valmunen
”Breakissa on monia tyylejä, ja tanssija voi itse päättää kuinka paljon rasittaa itseään”, Sakari Nisula sanoo.
”Breakissa on monia tyylejä, ja tanssija voi itse päättää kuinka paljon rasittaa itseään”, Sakari Nisula sanoo.
Akseli Valmunen
Akseli Valmunen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!