Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salibandy on pieni, suuri ja nuori

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Jonna Mäkelä saattoi pelata viimeisen kerran Suomen maalilla.
Jonna Mäkelä saattoi pelata viimeisen kerran Suomen maalilla. Kuva: Vesa Koivunen

Salibandy on rekisteröityjen harrastajien määrällä mitattuna yksi Suomen suurimmista lajeista. Joukkuelajeista Jalkapallo on omassa luokassaan 130  000 harrastajallaan. Jääkiekossa rekisteröityjen harrastajien määrä lähestyy 80 000 rajaa, ja salibandyllakin lisenssipelaajia on noin 55 000.

Tampereella pelattujen naisten MM-kisojen jälkeen on hyvä pohtia, mikä on lajin asema ja tila.

Maailmanlaajuisesti salibandy on pieni laji. Mitaleista pelaa naisissa ja miehissä vain neljä maata, ja finaalissa ovat yleensä vastakkain Suomi ja Ruotsi. Ja useimmiten Ruotsi voittaa.

Tason kapeudesta kertovat karusti maalierot. Naisten MM-kisojen puolivälierissä Suomi kukisti Saksan 16–0 ja Ruotsi löi Slovakian 15–1.

Toisaalta välierät olivat tiukat. Suomi oli vaikeuksissa Tšekin kanssa, ja Ruotsikin joutui pelaamaan tosissaan Sveitsiä vastaan. Miesten kisoissa tasoerot ovat samaa luokkaa.

Salibandyn tasoa pohtiessa unohtuu, että laji on nuori, ei edes keski-ikäinen. Suomen salibandyliitto täytti syyskuussa 30 vuotta, ja monet liiton perustajista ovat yhä aktiivisesti lajin toiminnassa mukana.

Jääkiekon tavoin salibandy saa kritiikkiä liian suuriksi koetuista MM-kisoista. Laajat arvokisat ovat kuitenkin paras tapa levittää lajia uusiin maihin.

Salibandyn järjestäytymisen aikoihin 30 vuotta sitten jääkiekon mitaleista pelasi vakavissaan neljä viisi maata, nyt joukko on suurempi ja taso laajentunut.

Salibandyssa kasvaa jo kisajärjestäjien joukko. Ensi vuonna miesten MM-kisat pelataan Latviassa.

Positiivisella tavalla lajin nuoruus näkyi Tampereen MM-kisojenkin katsomoissa, joissa on tasapuolisesti naisia ja miehiä, lapsia ja perheitä. Koripallon ohella salibandyn kannattajaprofiili lienee suomalaislajeista monipuolisin.

Miten säbällä Suomessa menee?

Lajin nuoruus ja siitä johtuva tietty amatöörimäisyys syövät yhä uskottavuutta, mutta suunta on hyvä.

Salibandyliitolla on kunnianhimoisena tavoitteena kaksinkertaistaa lisenssipelaajien määrä yli 100 000:n. Myös yhä useampi pelaaja suhtautuu lajiinsa kuin huippu-urheiluun. Harjoittelu on kovempaa ja määrätietoisempaa.

Olot paranevat, samoin seurat vahvistuvat. Seinäjokinen SPV yhtiöitti ensimmäisenä miesten liigaseurana toimintansa. Osa pelaajista saa palkkaa, ja seurat pystyvät auttamaan työpaikan ja muiden tausta-asioiden järjestämisessä.

Valitettavasti naisissa tilanne on huonompi. Suomen maajoukkueen ykkösvahti Jonna Mäkelä kertoi HS:n haastattelussa monen huippupelaajan joutuneen lopettamaan lajin, koska he eivät kyenneet rahoittamaan pelaamistaan.

Ruotsin liigassa naiset pääsevät kuitenkin nauttimaan jo samantyyppisistä eduista kuin miehet Suomessa.

Se mahdollistaa keskittymisen harjoitteluun, ja sitä kautta salibandyn taso ja uskottavuus vahvistuvat.

Salibandyn kasvun ja menestyksen kannalta oleellisinta on pitää huolta lajin terveestä julkikuvasta.

Kun kustannukset pysyvät kurissa ja nuorille riittää harjoitusvuoroja, eritasoisia joukkueita ja laadukkaita valmentajia, pääsee salibandy jo pitkälle.

Kansainvälisessä salibandyliitossa unelmoidaan puolestaan olympialaisista. Niin eteenpäin pyrkivän lajin pitääkin tehdä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!