Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dallas ajaa tandemilla NHL:n kärjessä

Urheilu
 
Joska Saarinen
USA Today Sports
Maalivahti Kari Lehtonen (vas.) on kivijalka Dallasin maalilla, Tyler Seguin hyökkäyksessä.
Maalivahti Kari Lehtonen (vas.) on kivijalka Dallasin maalilla, Tyler Seguin hyökkäyksessä. Kuva: USA Today Sports

Moni yllättyi, kun Dallas Stars hankki kesällä Antti Niemen San Jose Sharksista Kari Lehtosen aisapariksi. Samaan joukkueeseen ahdettiin kaksi kokenutta huippumaalivahtia, jotka ovat tottuneet pelaamaan paljon.

Ratkaisussa oli riskinsä, mutta taustalta löytyivät myös loogiset perustelut.

Lehtonen, 32, on koko uransa ajan ollut loukkaantumisherkkä pelaaja, mikä on osaltaan estänyt hänen nousunsa maailman kirkkaimpien tähtimaalivahtien joukkoon. Niemi, 32, on parhaimmillaan ollut ehdokkaana NHL:n parhaalle maalivahdille annettavan Vezina Trophyn saajaksi, mutta hänen uraansa on leimannut ailahtelevaisuus.

Yhdessä heistä voisi saada parhaan mahdollisen tehon irti, Dallasissa ajateltiin.

Suomalaiskaksikko on alkukaudella jakanut vastuun Starsin maalilla tasaisesti. Niemellä on muutama peli enemmän pelattuna, koska Lehtonen oli marraskuussa hetken aikaa loukkaantuneena.

Ainakin tähän asti tandem on toiminut. Vaikka kumpikaan ei ole maalivahtien tilastokärjessä, torjuntaprosentit 91,1 ja 91 ovat hyökkäysvoittoisen Dallas-ryhmän maalilla kelpo lukemia. Tärkein mittari onnistumiselle on joukkueen menestys, ja Dallas Stars komeilee koko NHL:n piikkipaikalla.

Menestyksen takana on toinenkin tandem – ykkösketjussa hyökkäävä kaksikko Tyler Seguin ja Jamie Benn. Kyseessä on NHL:n ehkä vaarallisin tutkapari, jonka yhteispeli hivelee silmiä.

Kaksikko teki tuhojaan jo viime kaudella, kun Benn voitti pistepörssin ja Seguin oli sarjan seitsemänneksi tehokkain, mutta silloin se ei riittänyt viemään Dallasia pudotuspeleihin.

Tulosta on tullut myös tällä kaudella. Ennen sunnuntaiyön kierrosta Benn johti 20 osumallaan maalipörssiä ja pistepörssissä herrat olivat sijoilla toinen ja kolmas.

Dallasin huippuvire on ollut yllätys. Moni veikkasi ennen kauden alkua, että Stars palaa vuoden tauon jälkeen pudotuspeleihin, mutta näin hyviä tuloksia harva odotti.

Dallas on viihdyttänyt hyökkäysvoittoisella pelitavallaan, mikä näkyy maalimäärissä. Joukkue on tehnyt 3,48 maalia ottelua kohden, kun NHL-joukkueiden keskiarvo on 2,62 maalia per ottelu.

Pelitavassa on omat ongelmansa. Hyökkääjät painavat täydellä vauhdilla ylös, kun Dallas saa kiekon puolustusalueella. Tämä johtaa siihen, että Dallasin viisikko on harvoin tiiviinä pakettina, mikä avaa vastustajille mahdollisuuksia ylivoimahyökkäyksiin kiekonriistojen kautta.

Riskialttiin pelitavan haavoittuvuus näkyi tämän viikon Carolina-ottelussa, jossa Dallas menetti 5–1-johtonsa päätöserässä.

Pärjätäkseen tällä tyylillä pudotuspeleissä Dallas tarvitsee lähes täydellistä maalivahtipelaamista. Kahden maalivahdin tasainen peluuttaminen on harvinainen ratkaisu huipputasolla. NHL:n lähihistoriasta ei löydy joukkuetta, joka olisi voittanut Stanley Cupin kahden veskarin taktiikalla. Toki esimerkiksi TPS juhli SM-kultaa keväällä 2010, kun David Leggio pelasi pudotuspeleissä kotipelit ja Atte Engren vieraspelit.

Dallasin päävalmentaja Lindy Ruff sanoi muutama viikko sitten, ettei hänellä ole aikomustakaan valita ykkösvahtia ainakaan tässä vaiheessa kautta.

On mielenkiintoista nähdä, jatkaako Ruff samalla tyylillä loppuun asti. Yhden kauden ajan se voi toimia, mutta suuriin pelimääriin tottuneet suomalaisvahdit kyllästyvät tilanteeseen ennen pitkää.

Sekä Lehtosen että Niemen sopimus umpeutuu kesällä 2018. Todennäköisesti tandem hajoaa tienvarteen ennen sopimusten päättymistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!