Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kippilän hylätty rangaistuslaukaus voi johtaa sääntömuutokseen

Urheilu
 
Vesa Koivunen
My Kippilän rangaistuslaukausmaali hylättiin.
My Kippilän rangaistuslaukausmaali hylättiin. Kuva: Vesa Koivunen

Naisten salibandyn MM-finaalien puhutuin asia Suomen niukan tappion jälkeen oli My Kippilän hylätty suoritus rangaistuslaukauskisassa.

Kippilä veivasi pallon kämmenpuolelta eteen rystypuolelle, ja nosti pallon lavan kärjellä Ruotsin maalin etuyläkulmaan.

Finaalin tuominneet tsekkiläiset Martin Petrik ja Tom Podlesny hylkäsivät Kippilän rangaistuslaukauksen sääntöjen vastaisena. Sääntöjen mukaan pallon pitää liikkua rangaistuslaukauksen aikana koko ajan poispäin keskiviivasta, eikä saa pysähtyä tai liikkua taaksepäin.

Kippilä itse oli varma, että pallo liikkui suorituksen aikana koko ajan eteenpäin. Suomen päävalmentaja Marko Paju ei puolestaan halunnut heti pelin jälkeen haastaa tuomiota.

Mikäli Kippilän maali olisi hyväksytty, olisi Suomi siirtynyt rangaistuslaukauskisassa kahden maalin johtoon, ja ollut erittäin lähellä maailmanmestaruutta. Ruotsi vei kuitenkin lopulta MM-kullan.

Kansainvälisen salibandyliiton erotuomarivaliokunnan puheenjohtaja Klaus Koskela ei kyseenalaista tuomiota. Koskelan mukaan erotuomari oli päätöksessään ”nopea, varma ja selkeä, mikä kuvastaa hänen varmuuttaan siitä, mitä oli omilla silmillään nähnyt.”

”Sitten voidaan katsoa asiaa aina filmeiltä ja pohtia, pitääkö päätös yhtä niiden kanssa. Mutta se on toinen juttu.”

Koskelan mukaan Kippilän esittämän rangaistuslaukauksen voi tehdä sallitusti. Hän muistuttaa, että pallon liikkeen on oltava koko ajan eteenpäin.

”Ei pallon välttämättä tarvitse suorituksen aikana pysähtyä. Kyllä taitava pelaaja pystyy sen tekemään. Tämän tyylisissä rangaistuslaukauksissa on varmasti aivan oikeita suorituksia.”

Hän myöntää, että erotuomarien kannalta Kippilän käyttämä rangaistuslaukaus voi olla tapauksesta riippuen vaikea tuomittava. Koskelan mukaan sääntö on selkeä, mutta pelaajien nopeus voi tehdä tilanteen tulkinnasta vaikean.

”Pelaajien taitotaso on noussut huimasti vuosien aikana, ja on syytä miettiä asiaa siltä kannalta, riittääkö silmän havaitsemiskyky käden liikkeen nopeuteen.”

Hän vertaa taitavasti ja nopeasti tehtyä kikkaa taikatemppuun.

”Korttitempussa tekijä käyttää käsiään ikään kuin harhauttaakseen katsojaa siten, että katsoja ei oivalla, miten temppu itseasiassa tehtiin.”

Sääntöjen muuttaminen on seurojen ja kansallisten lajiliittojen tehtävä. Koskela ei pitäisi pahana asiana, vaikka joku liitto ottaisi asian keskusteltavaksi.

”Keskusteluja käydään aina ja pyritään ennakoimaan pelin luonteen, nopeuden, taktiikoiden ja välineiden muuttumista sekä ennakoimaan myös huippupelaajien taitotason muuttumista.”

Suomen Salibandyliiton erotuomarivaliokunnan puheenjohtaja Jouni Kääriäinen ei myöskään tyrmää rangaistuslaukaussäännön mahdollista muuttamista.

”Pohdin juuri sitä, pystymmekö enää kaikkea havaitsemaan”, hän sanoo.

Onko sääntö ajan tasalla, jos tuomitseminen on vaikeaa?

”Se on hyvä kysymys, sillä aiemmin ei ole vastaavaa tullut eteen. Kun laji on kehitetty, ilmaveivaajia ei ole ollut. Kyllä se on varmasti pohdinnan paikka.”

Hän muistuttaa, että joku sääntö rangaistuslaukaukseen pitää kuitenkin olla.

Kippilän hylätty rangaistuslaukausmaali on katsottavissa esimerkiksi Ylen verkkosivuilla.

Vesa Koivunen
My Kippilän rangaistuslaukausmaali hylättiin.
My Kippilän rangaistuslaukausmaali hylättiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!