Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Riossa: Brasilia odottaa mitalisadetta omista olympialaisistaan, mutta purki kaupungin parhaan harjoituspaikan

Urheilu
 
Renato Sette Camara
Brasilialainen Giulia Penalber on urheillut siitä asti kun oli 3-vuotias. Hän ja Rion muut huippupainijat hyötyvät kotikisoista.
Brasilialainen Giulia Penalber on urheillut siitä asti kun oli 3-vuotias. Hän ja Rion muut huippupainijat hyötyvät kotikisoista. Kuva: Renato Sette Camara

Rio de Janeiro

Tällaista painisalilla kuuluu olla: paksu hienhaju iskee nenään heti ovella. Ilma on kuumaa ja kosteaa. Ulkona lämpöasteita on kolmisenkymmentä, sisällä enemmän.

Artikkeliin liittyvät

Hiki valuu noroina painijoiden otsalla ja käsivarsilla. Heitto, juoksu, punnerrus, heitto.

Tällä salilla harjoittelevista painijoista muutama onnekas voi ensi elokuussa päästä kamppailemaan olympiamolskilla kotikisoissa. Silloin tästä Rion kuumuudestakin voi olla pientä kotikenttäetua.

”Venäjän painijat kävivät täällä harjoittelemassa, ja he pyysivät erikseen, että ilmastointilaitteet kytkettäisiin pois päältä. Näin lämpötila vastaisi paremmin oikeita oloja”, kertoo Brasilian painiliiton lehdistöpäällikkö Fúlvio Melo.

Isäntämaat tuppaavat pärjäämään kesäkisoissa komeasti.

Espanja otti vuoden 1988 olympialaista vain neljä mitalia, mutta kotikisoissa 1992 niitä tuli 22 kappaletta. Australia teki ennätyksensä, 58 mitalia, kotikisoissaan 2000.

Kiina sai vaikuttavat 63 mitalia vuonna 2004 Ateenassa, mutta koti-Pekingissä 2008 määrä nousi 100:aan. Brititkin olivat mitalitaulukon ykkösiä kotikisoissaan 1908 ja tekivät oman mitaliennätyksensä Lontoossa 2012.

Brasilia odottaa omiltaan samaa. Täälläkin olympialaisiin panostetaan, ja paini on yksi investointien suurista voittajista.

”Kun kisat vuonna 2009 myönnettiin Rioon, se näkyi toiminnassamme heti. Saimme rahaa, pystyimme matkustamaan ja leireilemään. Esimerkiksi naispainijat pääsevät harjoittelemaan japanilaispainijoiden kanssa, jotka ovat maailman parhaita”, Melo sanoo.

Painivalmentajia on palkattu niistä maista, joissa lajikulttuuri on syvempää kuin Brasiliassa. Kuubasta on tullut peräti kymmenen valmentajaa.

Brasilian painijoukkueen nykyinen päävalmentaja Angel Aldama lensi Rioon heti, kun kaupungista tuli kisaisäntä. Aldama on vakavan näköinen keski-ikäinen lihaspatukka, jonka oma ura oli huipussaan 1980-luvulla.

”Silloin, kun Kuuba ei ottanut osaa Los Angelesin olympialaisiin”, Aldama harmittelee.

Aldaman kasvoille nousee hymy, kun hän kuulee, että hänen painisalilleen on tullut vieraita Suomesta. Hän on paininut monia suomalaisia vastaan! Ei vain muistu nyt nimiä mieleen.

”Mutta suomalainen nainen, Petra Olli! ” hän innostuu. ”Siinä teillä on lupaava ja lahjakas urheilija. Hän yllätti MM-kisoissa kaikki.” Ollin otteet Las Vegasin MM-kisoissa ovat tehneet kuubalaiseen vaikutuksen.

Vaikka rahaa riittää, luksusta salilla ei näy. Tilat punatiilirakennuksessa näyttävät toimivilta mutta kuluneilta ja rosoisilta.

Brasilialla ei juuri ole nimekkäitä painijoita, mutta kamppailulajit ovat muuten suosittuja. Nuoret katsovat täälläkin vapaaottelua.

”Meillä on montaa hyvää urheilijaa UFC:ssä, Melo sanoo. UFC on maailman merkittävin vapaaottelujärjestö.

”Paini voi olla jollekin tie UFC:n ottelijaksi. Ja me brasilialaisethan kehitimme capoeiran.”

Capoeira taas on vanha brasilialainen urheilumuoto, joka yhdistää tanssi- ja kamppailulajeja.

Brasilia odottaa saavansa kotikisojen molskille seitsemän painijaa. Giulia Penalber, 23, on jo varmistanut kisapaikkansa.

Penalberin kamppailutausta on judossa, eikä hänellä tainnut olla muita vaihtoehtoja kuin urheilla pienestä asti tosissaan. Judosalille hänet vietiin kolmevuotiaana, kilpaillut hän on viisivuotiaasta.

”Isä kuvasi otteluitani videolle, analysoi vastustajat sekä kertoi näiden heikkoudet ja vahvuudet”, hän sanoo. Ura jatkui, ja Penalber on edustanut maataan judossa kansainvälisesti.

Mutta muutama vuosi sitten judon sääntöjä muutettiin niin, ettei Penalber enää pystynyt käyttämään vahvinta asettaan, tiettyä jalkaliikettä.

Laji vaihtui painiin, ja nyt Penalber harjoittelee kotikisoihin.

”Se tuntuu mahtavalta. Yleensä matkustamme paljon, mutta nyt saan olla täällä ja keskittyä rauhassa.”

Penalberin perheessä on kaksi atleettia, sillä veli Victor on jo ottanut MM-mitalin judossa.

”Harjoittelemme yhdessä ja vaihtelemme vinkkejä. Mutta päätavoitteeni on Tokiossa vuonna 2020. Olen silloin 28-vuotias ja parhaimmillani.”

Rio valmistautuu olympialaisiin - vesisika ja kaimaanit uivat likaisissa vesissä
Rio valmistautuu olympialaisiin - vesisika ja kaimaanit uivat likaisissa vesissä
Biologi Marcello Mello kampanjoi Rion likaisten vesien puhdistamiseksi. Hän esittelee vuoden 2016 kesäolympialaisten vesien kuntoa uuden golf-kentän lähellä. Saasteiden vuoksi uroskaimaaneja syntyy paljon enemmän kuin naaraita. Toimittaja Maria Manner HS, kuvaus Dario de Dominicis, leikkaus: Janne Järvinen.

Jos Rion painijat hyötyvät kotikisoista, niin yleisurheilussa tilanne on toinen.

Rion yleisurheilujärjestön johtaja Carlos Albertto Lancetta suorastaan puhkuu kiukkua. Hän sanoo, ettei kaupungin yleisurheilu ole koskaan ollut niin huonossa jamassa kuin nyt.

Jalkapallon MM-kisojen alla Rion yleisurheilijoiden harjoituskenttä, paikallinen vanha stadion, purettiin, eikä vastaavia harjoittelupaikkoja ole ilmaantunut. Tuleva olympiastadionkin on remontissa.

”Vanha stadion oli 500 urheilijan harjoittelupaikka. Mukana oli 250 lasta ja 120 korkean profiilin urheilijaa. Nyt olot ovat erittäin huonot. Tämä oli kakkospaikka yleisurheilijoille Brasiliassa. Nyt he menevät muualle.”

Tuskaa lisää se, että yleisurheilun perinteet ovat Riossa komeat.

”Purettu stadion oli Etelä-Amerikan ensimmäinen, jossa oli standardoitu 400 metrin rata. Ja se oli ensimmäinen, jossa pinnoite vaihdettiin hiilimurskasta tartaniin vuonna 1974.”

Takavuosina Riossa oli hyvät olot, joiden vuoksi kaupunkiin tuli useita nimekkäitä urheilijoita, kuten Helsingin ja Melbournen kolmiloikan olympiavoittaja Adhemar Ferreira da Silva. Tai Joaquim Cruz, Los Angelesin 800 metrin kultamitalisti. Tai Joao Carlos de Oliveira, entinen kolmiloikan ME-mies.

Lancetta, 67, on nähnyt menestyksen vuodet valmentajana ja virkailijana. Montrealin ja Moskovan olympialaisissa hän on ollut maajoukkueen mukana.

”Kun olympialaiset myönnettiin Rioon, odotin paljon. Ja sitten olympiakaupunki romuttaa stadioninsa! Käsittämätöntä!”

Ironista on, että samaan aikaan Lancetta ei ole koskaan nähnyt Brasilian urheilussa liikkuvan yhtä paljon rahaa kuin nyt. Ja se on huono asia.

”Kun urheilijoille maksetaan liikaa, he harjoittelevat mukavuusalueellaan. Jalkapalloa ja lentopalloa lukuun ottamatta Brasiliassa ei ole kovin kehittynyt urheilukulttuuri. Sen takia käänne köyhyydestä rikkauksiin ei ole hyvästä. Se ei sovi mentaliteettiimme”, Lancetta sanoo.

Hänellä on karu esimerkki. Eräs nuori tyttö oli lahjakas pikajuoksija. Hän pärjäsi teini-iässä ja voitti mestaruuksia. Hän tuli köyhien asuinalueelta favelasta eikä kestänyt menestystä.

”Yhtäkkiä hän ansaitsi 20 000 realia (noin 5 000 euroa) vuodessa ja otti silikonirinnat. Se pilasi ominaisuudet, hän lensi ulos joukkueesta ja ura päättyi.”

Lancetta pelkää, että olympialaisten aikana kaikki yleisurheilijat kärsivät heikoista oloista.

”Kisojen aikana täällä ei ole riittävästi sellaisia harjoituspaikkoja, joissa olisi suihkut ja kylpyhuoneet. Italia vuokrasi jo tilat muualta.”

Ja Brasilian sisällä sää vaihtelee elokuussa voimakkaasti.

”Jos Riossa on kisojen aikaan vaikkapa 25 astetta, muualla voi olla paljon kylmempää.”

Lämpötilalla on urheilijoille merkitystä, ja sen takia esimerkiksi Yhdysvaltojen joukkue aikoo majoittua Miamissa.

Lancetta pakkailee salkkuaan. Hänellä on edessään tapaaminen kaupungin kanssa.

”Yritän neuvotella, että stadion avattaisiin jo aikaisemmin. Niin tuskin käy.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!