Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salibandykikka voi olla ovela kuin taikatemppu

Urheilu
 
Vesa Koivunen
My Kippilän taidokas suoritus hylättiin lauantaina pelatun salibandyn MM-finaalin rangaistuslaukauskisassa sääntöjen vastaisena. Ruotsi voitti lopulta MM-kultaa maalein 5–4.
My Kippilän taidokas suoritus hylättiin lauantaina pelatun salibandyn MM-finaalin rangaistuslaukauskisassa sääntöjen vastaisena. Ruotsi voitti lopulta MM-kultaa maalein 5–4. Kuva: Vesa Koivunen
Fakta

Rangaistuslaukaus

 Palloa voidaan pelata rajoittamattoman monta kertaa, mutta sen on oltava koko suorituksen ajan liikkeessä eteenpäin.

 Liike eteenpäin tarkoittaa poispäin keskiviivasta.

 Mikäli pallo vedetään taaksepäin rangaistuslaukauksen alussa, rangaistuslaukaus on keskeytettävä ja aloitettava uudestaan.

Lähde: Salibandyliitto

Naisten salibandyn MM-finaalin puhutuin asia Suomen niukan tappion jälkeen oli My Kippilän hylätty suoritus rangaistuslaukauskisassa.

Kippilä veivasi pallon kämmenpuolelta eteen rystypuolelle, ja nosti pallon lavan kärjellä Ruotsin maalin etuyläkulmaan.

Finaalin tuominneet tšekkiläiset Martin Petrik ja Tom Podlesny hylkäsivät Kippilän rangaistuslaukauksen sääntöjen vastaisena. Sääntökirjan mukaan pallon pitää liikkua rangaistuslaukauksen aikana koko ajan poispäin keskiviivasta, eikä se saa pysähtyä tai liikkua taaksepäin.

Kippilä itse oli varma, että pallo liikkui koko ajan eteenpäin. Suomen päävalmentaja Marko Paju ei puolestaan halunnut heti pelin jälkeen haastaa tuomiota.

Mikäli Kippilän maali olisi hyväksytty, olisi Suomi siirtynyt rangaistuslaukauskisassa kahden maalin johtoon ja ollut erittäin lähellä maailmanmestaruutta. Ruotsi vei kuitenkin lopulta MM-kullan.

Kansainvälisen salibandyliiton erotuomarivaliokunnan puheenjohtaja Klaus Koskela ei kyseenalaista tuomiota. Koskelan mukaan erotuomari oli päätöksessään ”nopea, varma ja selkeä, mikä kuvastaa hänen varmuuttaan siitä, mitä oli omilla silmillään nähnyt.”

”Sitten voidaan katsoa asiaa aina filmeiltä ja pohtia, pitääkö päätös yhtä niiden kanssa. Mutta se on toinen juttu.”

Koskela on varma, että Kippilän esittämän rangaistuslaukauksen voi tehdä sallitusti. Hän muistuttaa, että pallon liikkeen on oltava koko ajan eteenpäin.

”Ei pallon välttämättä tarvitse suorituksen aikana pysähtyä. Kyllä taitava pelaaja pystyy sen tekemään. Tämän tyylisissä rangaistuslaukauksissa on varmasti aivan oikeita suorituksia.”

Hän myöntää, että erotuomarien kannalta Kippilän käyttämä kikka voi olla vaikea tuomittava. Koskelan mukaan sääntö on selkeä, mutta pelaajien nopeus voi tehdä tilanteen tulkinnasta vaikean.

”Pelaajien taitotaso on noussut huimasti vuosien aikana, ja on syytä miettiä asiaa siltä kannalta, riittääkö silmän havaitsemiskyky käden liikkeen nopeuteen.”

Hän vertaa taitavasti ja nopeasti tehtyä liikettä taikatemppuun.

”Korttitempussa tekijä käyttää käsiään harhauttaakseen katsojaa siten, ettei katsoja oivalla, miten temppu itse asiassa tehtiin.”

Sääntöjen muuttaminen on seurojen ja kansallisten lajiliittojen tehtävä. Koskela ei pitäisi huonona asiana, jos joku liitto toisi aiheen keskusteltavaksi.

”Keskusteluja käydään aina ja pyritään ennakoimaan pelin luonteen, nopeuden, taktiikoiden ja välineiden muuttumista sekä ennakoimaan myös huippupelaajien taitotason kehittymistä.”

Suomen Salibandyliiton erotuomarivaliokunnan puheenjohtaja Jouni Kääriäinenkään ei tyrmää rangaistuslaukaussäännön mahdollista muuttamista.

”Pohdin juuri sitä, pystymmekö enää havaitsemaan kaikkea”, hän sanoo.

Onko sääntö ajan tasalla, jos tuomitseminen on vaikeaa?

”Se on hyvä kysymys, sillä aiemmin ei ole tullut vastaavaa eteen. Kun sääntöjä on kehitetty, ilmaveivaajia ei ole ollut. Kyllä se on varmasti pohdinnan paikka.”

”Joku sääntö rangaistuslaukaukseen pitää kuitenkin olla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?