Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jyrääkö futis perinnelajit? ”Hiihdon katsojakunta alkaa olla yli eläkeiän, yleisurheilussa on samaa probleemaa”

Urheilu
 
Kai Pfaffenbach / Reuters
Nuorten suosikki: Mestarien liigan finaali keräsi Ylellä 886000 katsojaa. Se oli kesäkuun katsotuin ohjelma 20–24-vuotiaden miesten keskuudessa ja kiinnosti myös heitä vanhempia miehiä. Naiskatsojien keskuudessa Mestarien liiga ei yltänyt kesäkuun 20 katsotuimman ohjelman joukkoon.
Nuorten suosikki: Mestarien liigan finaali keräsi Ylellä 886000 katsojaa. Se oli kesäkuun katsotuin ohjelma 20–24-vuotiaden miesten keskuudessa ja kiinnosti myös heitä vanhempia miehiä. Naiskatsojien keskuudessa Mestarien liiga ei yltänyt kesäkuun 20 katsotuimman ohjelman joukkoon. Kuva: Kai Pfaffenbach / Reuters
Fakta

Vuoden katsotuimpia urheiluohjelmia

 1. MM-jääkiekko Suomi–Tšekki MTV3 1,991 miljoonaa katsojaa

 9. Hiihdon MM: Miesten 50 km TV2 1,617

 15. MM-jääkiekon finaali Kanada–Venäjä MTV3 1,174

 16. Suomen Urheilugaala TV2 1,614

 17. Ampumahiihdon MM : Naisten 15 km 1,554

 18. Yleisurheilun MM-kisat (keihään finaali) TV2 1,346

 ....Jalkapallon Mestarien liigan finaali TV2 886 000

Lähde: Finnpanel

Hiihtoa, yleisurheilua ja etenkin jääkiekkoa.

Jalkapallo on maailmalla seuratuin ja harrastetuin urheilulaji, mutta Suomessa tv:n katsotuimpien urheiluohjelmien listaa dominoivat perinteiset kotimaiset menestyslajit.

Jalkapalloilun vuoden 2015 merkittävin ottelu eli miesten Mestarien liigan finaali tavoitti kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna TV2:lla 886 000 katsojaa.

Futisjuhlaa katsotumpia urheilulähetyksiä kesäkuussa olivat kuitenkin yleisurheilun Eliittikisat ja Turussa järjestetty kansainvälinen Paavo Nurmi Games.

Mixu Paatelaisen kohtalon Suomen jalkapallomaajoukkueen valmentajana ratkaissut Unkari-peli jäi monen muun yleisurheilukisan taakse.

Tulevaisuudessa suosikkilajien järjestys voi olla toinen. Suomalaisten televisionkatselua mittaavan Finnpanelin julkaisemat luvut osoittavat, että perinteiset suomalaislajit ovat vanhempien ihmisten suosiossa, kun taas jalkapalloa katsovat erityisesti nuoret miehet.

Ylen lähetys Mestarien liigan finaaliottelusta Barcelona–Juventus oli 10–24-vuotiaiden miesten keskuudessa kesäkuun katsotuin ohjelma. Suomi–Unkari-ottelu oli samassa ryhmässä kahdeksanneksi ja MTV Sportin Barcelona–Juventus-lähetys 13. katsotuin.

Artikkeliin liittyvät

Mestarien liigan lähetykset kiinnostivat katsojia myös syksyllä. Esimerkiksi Arsenal–Bayern München oli lokakuun katsotuin urheiluohjelma 10–24-vuotiaiden keskuudessa.

Liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen on vakuuttunut, että jalkapallon suosio tv-lajina kasvaa myös Suomessa. Itkosen mukaan perinteisiä suosikkilajeja vastaan toimivat nyt monet voimat.

”Esimerkiksi hiihdon katsojakunta alkaa olla eläkeikää ja aika paljon sen ylikin. Yleisurheilussa on samanlaista probleemaa”, hän toteaa.

”Eivätkä yksilölajit ole muutenkaan kovin kovassa huudossa, kun mennään keski-ikäisiin.”

Hiihtoa uhkaa myös ilmaston lämpeneminen.

”Tässä vaiheessa vuotta jääpallosarjat pyörähtivät 60-70-luvuilla käyntiin luonnonjäillä”, Itkonen vertaa.

Jalkapallon kasvua tukee laaja harrastajakunta. Rekisteröityjen harrastajien määrällä mitattuna se on Suomen suosituin urheilulaji.

Futista auttaa kansainvälisyys. Jalkapalloilijat ovat kaikkialla tunnettuja tähtiä ja jalkapallon seuraamiseen on valtava määrä medioita eri kielillä.

Vedonlyönti ja keskustelufoorumit addiktoivat. Jalkapalloon sosiaalistutaan ja sen ympärille syntyy erilaisia yhteisöjä.

”Keskusteluja ei käydä vain kasvokkain, vaan monenlaisissa eri medioissa. Jalkapallo on maailman seuratuimpana lajina valtavassa etulyöntiasemassa”, Itkonen toteaa.

Lisäksi jalkapallon huippupelistä ja arvoturnauksista on tullut juhlan aihe myös suomalaisille. Hän kutsuu Leijonien arvokisamenestyksestä alkanutta ilmiötä ”koti- ja kuppilakarnevalisoitumiseksi.”

Hyvä jalkapallo- tai jääkiekkopeli on syy pieneen juhlaan.

”Ihmiset muodostavat hektiseen aikarytmiinsä ottelun ympärille katkoksen”, Itkonen kiteyttää.

Samalla ihmiset saavat yhteisiä urheilukokemuksia. Ennen ne tulivat talvilajeista ja yleisurheilusta.

”Muutos on ollut tavattoman nopeaa.”

Itkonen ottaa henkilökohtaisen esimerkin. Hänen ollessaan rippileirillä pojilta kerättiin kolehti vastineeksi luvasta katsoa Juha Väätäisen EM-juoksua mustavalkotelkkarista.

”Ja kun Pauli Nevala voitti olympiakultaa, koko koulu kerääntyi pihalle, ja rintamalla haavoittunut liikunnanopettaja veti lipun salkoon. Sitten laulettiin Maamme-laulu.”

Eivät hiihto ja yleisurheilu minnekään katoa. Niiden suosio vähenee, mutta on laajaa jatkossakin.

Itkonen ei usko, että esimerkiksi nykyinen juoksubuumi toisi uusia seuraajia yleisurheilulle.

”Seuraamisessa merkittävää on henkilökohtainen sosialisaatiokokemus. Hiihtoa ja yleisurheilua seuraavilla on kokemusta kilpailuista nuorena”, hän sanoo.

”Juoksuharrastuksen suosio avautuu taas enemmän itsereflektion suuntaan. Se on enemmän oman hyvinvoinnin ja identiteetin rakentamista.”

Itkonen uskoo koripallon ja lentopallon suosioon.

”Jos arvokisoihin lähtee jo muutamia tuhansia kannattajia, kotiyleisötkin ovat kohtalaisia.”

Myös jääkiekon paikka Suomen ykköslajina on vakaa.

”Se on saavuttanut niin ylivertaisen aseman”, Itkonen toteaa.

Jääkiekossa on aina kansainvälisen menetyksen odotus, erinomaisesti toimiva organisaatio ja markkinakoneisto ja paljon harrastajia, hän listaa lätkän vahvuuksia.

Itkonen ihmettelee, miksi jääkiekko ei pidä parempaa huolta maineestaan.

”Jos ihmisen näköä ryhdytään vahingoittamaan, niin seitsemän ottelun pelikielto tuntuu naurettavalta”, hän viittaa TPS-vahti Teemu Lassilan saamaan rangaistukseen.

Ässien Josh Gratton sai vaarallisen silmävamman Lassilan lyötyä häntä mailalla päähän.

Jussi Nukari
Suomen ja Tšekin MM-puolivälieräottelu on vuoden katsotuin urheiluohjelma. Sitä katsoi MTV3:lla 1,9 miljoonaa suomalaista. Se oli toukokuun katsotuin ohjelma myös 10–24-vuotiaiden ja 25–45-vuotiaiden naisten keskuudessa.
Suomen ja Tšekin MM-puolivälieräottelu on vuoden katsotuin urheiluohjelma. Sitä katsoi MTV3:lla 1,9 miljoonaa suomalaista. Se oli toukokuun katsotuin ohjelma myös 10–24-vuotiaiden ja 25–45-vuotiaiden naisten keskuudessa.
Rio Gandara / HS
MM-hiihtojen sprinttiviestit tavoittivat TV2:lla 1,26 miljoonaa katsojaa. Se oli helmikuun katsotuin ohjelma 45–64-vuotiaiden miesten keskuudessa. Ruotsin Stina Nilsson sai halauksen puolan Justyna Kowalczykilta.
MM-hiihtojen sprinttiviestit tavoittivat TV2:lla 1,26 miljoonaa katsojaa. Se oli helmikuun katsotuin ohjelma 45–64-vuotiaiden miesten keskuudessa. Ruotsin Stina Nilsson sai halauksen puolan Justyna Kowalczykilta.
Sami Kilpiö
Yleisurheilun Paavo Nurmi Games tavoitti 947000 katsojaa. Se oli kesäkuun seitsemänneksi katsotuin ohjelma 45–64-vuotiaissa ja yli 65-vuotiaissa miehissä. Muissa ikä- ja sukupuoliryhmissä lähetys ei yltänyt 20 katsotuimman joukkoon.
Yleisurheilun Paavo Nurmi Games tavoitti 947000 katsojaa. Se oli kesäkuun seitsemänneksi katsotuin ohjelma 45–64-vuotiaissa ja yli 65-vuotiaissa miehissä. Muissa ikä- ja sukupuoliryhmissä lähetys ei yltänyt 20 katsotuimman joukkoon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!