Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi naiset eivät innostu penkkiurheilusta?

Urheilu
 
Jussi Nukari
Suomen ja Tšekin MM-puolivälieräottelu on vuoden katsotuin urheiluohjelma. Sitä katsoi MTV3:lla 1,9 miljoonaa suomalaista. Se oli toukokuun katsotuin ohjelma myös 10–24-vuotiaiden ja 25–45-vuotiaiden naisten keskuudessa.
Suomen ja Tšekin MM-puolivälieräottelu on vuoden katsotuin urheiluohjelma. Sitä katsoi MTV3:lla 1,9 miljoonaa suomalaista. Se oli toukokuun katsotuin ohjelma myös 10–24-vuotiaiden ja 25–45-vuotiaiden naisten keskuudessa. Kuva: Jussi Nukari

Tämän vuoden kymmenestä katsotuimmasta urheiluohjelmasta kahdeksan ensimmäistä oli MTV:n MM-jääkiekkolähetyksiä. Ne tavoittivat Finnpanelin mukaan 1,9–1,35 miljoonaa katsojaa.

Leijonien MM-pelejä katsoivat niin miehet kuin naisetkin. Myös Falunin MM-hiihtojen lähetykset kiinnostivat naisia, joskin selvästi vähemmän kuin miehiä. Näiden lajien ulkopuolella penkkiurheilu alkaa muuttua voittopuolisesti miesten puuhaksi, kun vertaillaan tv:n suosituimpia urheilulähetyksiä.

Liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen uskoo, että naisilla ei yksinkertaisesti ole aikaa katsoa urheilua samalla tavalla kuin miehillä.

”Urheilun seuraaminen edellyttää pitkäkestoista istahtamista television ääreen”, hän toteaa.

”Jos joku haluaa oikein kiduttaa itseään, hän rupeaa katsomaan Ylen urheiluviikonlopun lähetyksiä”, hän viittaa tarjonnan laajuuteen.

Itkosen mukaan urheilun seuraaminen sopii ylipäätään huonosti kiireisille nykyihmisille, jotka ovat tottuneet rytmittämään aikataulunsa tiukaksi.

”Naisilla ei ole urheilusta yhtä paljon sosialisaatiokokemusta kuin miehillä. On mielenkiintoista nähdä, ryhtyykö 90-luvulla palloilulajeihin tullut naissukupolvi seuraamaan urheilua tiivisti”, hän pohtii.

Ylen urheiluoikeuksien päällikön Robert Portmanin mukaan naiskatsojien pienempi osuus on pulma, jota on yritetty ratkaista kauan.

”Teemme hartiavoimin töitä, että meillä olisi naisia kiinnostavia oikeuksia ja että ohjelmat eivät olisi naisia poissulkevia.”

Yle on onnistunut syksyllä houkuttelemaan urheilun viikonloppulähetyksiin lisää naiskatsojia.

”Naisten osuus on kasvanut ilahduttavasti, kun on ollut kiinnostava teema ja siihen liittyvä vieras oikeaan aikaan”, Portman sanoo.

”On tarkan analyysin paikka, mitä olemme tehneet oikein.”

Portmanin mukaan urheilun seuranta on viime vuosina kasvanut mielenkiintoisten urheilijoiden ja uusien päätelaitteiden ansiosta. Hän uskoo, että myös perinnelajit hiihto ja yleisurheilu pitävät pintansa.

”Yleisurheilulla on myös paljon nuoria seuraajia, joskaan heidän osuutensa ei ole niin suuri kuin vanhempien katsojien.”

Analyysin jalkapallon noususta tv:n ykköslajiksi hän sanoo kuulleensa 5–10 vuotta sitten, mutta vielä se ei ole toteutunut.

”Meillä Leijonien isänpäiväottelu löi katsojamäärissä tänä vuonna selvästi Huuhkajien ratkaisupelit. Mutta voihan se taitekohta tulla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!