Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi pohtii uutta sääntöä salibandyn rangaistuslaukauksiin

Urheilu
 
Vesa Koivunen
My Kippilän rangaistuslaukaus hylättiin sääntöjenvastaisena.
My Kippilän rangaistuslaukaus hylättiin sääntöjenvastaisena. Kuva: Vesa Koivunen

Salibandyn MM-finaalissa hylätty Suomen rangaistuslaukaus puhuttaa yhä lajiväkeä. Salibandyliiton puheenjohtajan Ismo Haaponiemen mukaan Suomi pohtii muutosesityksen tekemistä rangaistuslaukausta koskevaan sääntöön.

”Tulemme keskustelemaan asiasta säännön muuttamisen näkökulmasta”, hän sanoo.

Finaalin tuominneet tšekkiläiset Martin Petrik ja Tom Podlesny hylkäsivät rangaistuslaukauskilpailussa My Kippilän suorituksen sääntöjen vastaisena.

Sääntöjen mukaan pallon pitää liikkua rangaistuslaukauksen aikana koko ajan poispäin keskiviivasta, eikä saa pysähtyä tai liikkua taaksepäin.

Kippilä itse oli varma, että pallo liikkui suorituksen aikana koko ajan eteenpäin.

Mikäli Kippilän maali olisi hyväksytty, olisi Suomi siirtynyt rangaistuslaukauskisassa kahden maalin johtoon, ja ollut erittäin lähellä maailmanmestaruutta. Ruotsi vei kuitenkin lopulta MM-kullan maalein 5–4.

Haaponiemi myöntää, että finaalitappio harmittaa rajusti, mutta hänen mukaan se ei ole syy mahdollisen muutosesityksen tekemiseen.

”Säännöt eivät saa tarkoittaa lajin syvimmän olemuksen eli taidon esiintymistä peleissä eikä loistavien yksilöiden kuten My Kippilän suoritusten kahlitsemista”, perustelee.

Haaponiemen mukaan sääntöä voisi ehkä muuttaa siten, että pallo voisi liikkua rangaistuslaukauksen aikana taaksepäin, mutta pelaaja ei. Hän pitää Kippilän maalin hylkäystä tappion taitopelin ystäville ja lajin syvimmälle olemukselle.

”Jälkikäteen sen pyörittely, olisiko maali pitänyt hylätä tai hyväksyä, on vähän turhaa”, Haaponiemi sanoo.

”Mutta jos näin pikkutarkaksi mennään, laji menettää jotain olennaista, jos taitoelementtiä pyritään kitkemään säännöillä pois.”

Kippilän rangaistuslaukauksesta on nähty erilaisia hidastuksia. Haaponiemi ottaa esimerkiksi tšekkiläisen videon, jonka mukaan ”pallo oli Kippilän lavassa pysähdyksissä 0,1 sekuntia ja siirtyi taaksepäin noin sentin”.

”Paljaalla silmällä ei erotuomari pysty tuota havaitsemaan. Kova oli tuomio.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?