Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläistaituri Panarin takoo NHL:n halvimpia pisteitä, Chicago teki kesällä jättikaappauksen

Urheilu
 
Patrick Gorski / USA Today Spors
Artemi Panarin juhli Winnipeg Jetsin verkkoon tekemää maalia joulukuun 6. päivä.
Artemi Panarin juhli Winnipeg Jetsin verkkoon tekemää maalia joulukuun 6. päivä. Kuva: Patrick Gorski / USA Today Spors

Chicago Blackhawksin oli pakko keksiä keinot hankkia halpoja pelaajia, kun seura nosti tähtipelaajiensa Patrick Kanen ja Jonathan Toewsin palkat yli inhimillisien ymmärryksen.

Kun kaksikko Kane–Toews tienaa yhdessä 27,6 miljoonaa dollaria (n. 26 milj. euroa) kaudessa, läheni NHL:n palkkakatto nopeasti.

Seuran kykyjenetsijät iskivät sormensa KHL:n pyhimpään eli mestarijoukkue Pietarin SKA:han.

Nopeakätinen laitahyökkääjä Artemi Panarin, 24, tarttui Chicagon haaviin viime kesänä, ja tulosta tulee.

Panarin pitää hallussaan NHL:n pistepörssin 17. sijaa, ylivoimaisesti pienimmällä vuosipalkalla. Värväys on tähän mennessä tulleiden näyttöjen perusteella yksi liigan parhaita vuosiin ellei vuosikymmeniin.

”Onhan se äärettömän harvinaista, että tällaisia late bloomereita [myöhään puhkeavia] pelaajia tulee. NHL:n pölynimuri on niin tehokas Euroopassa”, kokenut kiekkovaikuttaja Göran Stubb sanoo. Hän johtaa Suomessa NHL:n Euroopan-toimistoa.

Nyt ei puhuta varauksista ja sitä kautta tulleista lupauksista, vaan pelaajista, jotka ovat rakentaneet uraa NHL:n ulkopuolella. Panarin totisesti on.

Panarinin vuosipalkka on vaivaiset 700 000 dollaria, mutta allekirjoitussopimus nostaa sen tälle kaudelle 3,5 miljoonaan. Ensi kaudella palkka putoaa alle miljoonan.

Pistepörssissä on peräti kolmetoista pelaajaa Panarinin yläpuolella, jotka ansaitsevat viisi miljoonaa tai yli. Vain nuori Johnny Gaudreau Calgarysta kuuluu lähelle Panarinin palkkaluokkaa, mutta hän pelaakin tiukasti rajattussa tulokkaiden palkkaluokkassa. Ottawan Mike Hoffman tekee myös edullisia pisteitä kahden miljoonan vuosipalkallaan.

HS yritti haastatella Panrinia Tšekin MM-turnauksessa viime keväänä. Sen Panarin sai sanotuksi, ettei puhu englantia.

Chicagon nuori suomalainen Teuvo Teräväinen vahvistaa, ettei tilanne ole juurikaan muuttunut.

”Ei hän paljon kieltä osaa, mutta peli tuntuu käyvän”, Teräväinen sanoi HS:lle. ”He pelaavat hyvin Kanen kanssa yhteen.”

Kanen 26 ottelun mittainen pisteputki katkesi, mutta tuohon päästäkseen Panarin alusti monia tilanteita, joista Kanelle kirjattiin pisteitä.

Blackhawks toimi viivaasti, kun he hankkivat Panarinin riveihinsä. Seura palkkasi kaksi ”tulkkia” samalla rysäyksellä. Seurakaveri Viktor Tihonov tuli Pietarista ja Artjom Anisimov Columbuksesta.

”Usein se hankalaa tulla joukkueeseen, kun ei osaa yhtään kieltä”, Stubb sanoo.

Nyt Tihonov on jo lähetetty Arizonaan, mutta Anisimov jatkaa, ja pelaa jopa samassa ketjussa.

”Hän on erittäin taitava pelaaja”, Kane sanoi hiljakkoin Edmonton Sunille. ”Hänellä on loistavat kädet, hyvä laukaus ja hän pystyy pyörähtämään ympäri kolikon kokoisella alueella. Hän pystyy harhauttamaan puolustajansa helposti. Yksi parhaista pelaajista, jotka ovat tulleet vastaan.”

Panarin ja Kane ovat melkein samankokoisia eli noin 180-senttisiä. Kumpikaan ei jyrää massalla, vaan nopeudella liikkumisellaan ja äärettömäillä taidoilla.

”Olemme samassa painoluokassa, ja Kane löytää aina oikeat sanat, että ymmärrän häntä”, Panarin sanoi. Kommunikointi tarkoittanee jääkiekkokieltä.

Pietarin SKA:ssa kaikki puhuivat Ilja Kovaltšukista, ja hänen tekemisistään. Todellisuudessa Panarin hakkasi enemmän pisteitä kuin suuripalkkainen yleisön suosikki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?