Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liki kaksi metriä pitkä Eemeli Salin on salibandyn uusi tähti: Nyt hän paljastaa miksi oli alkukaudesta erityisen hyvä

Joonas Kuisma HS
Kuka?

Eemeli Salin

 25-vuotias, syntynyt 2.5.1990 Uudessakaupungissa.

 Salibandyammattilainen. Pelaamisen lisäksi valmentaa Classicin junioreita.

 Pelipaikka: vasen laitahyökkääjä. Pelannut liigatasolla myös puolustajana.

 Kasvattajaseura Uudenkaupungin Salibandy.

 Harrastanut juniori-iässä salibandyn lisäksi jääkiekkoa, jalkapalloa ja koripalloa. Keskittyi leipälajiinsa USB:n noustua Divariin vuonna 2008.

 Seurat salibandyliigassa: FBT Karhut (2010–2011), Koovee (2011–2015), Classic (2015–).

 Valmistui vuonna 2014 sairaanhoitajaksi. Tekee hoitotyötä kesäisin.

 Kansainväliset mitalit: aikuisten MM-hopea vuodelta 2014. Alle 19-vuotiaiden MM-hopea vuodelta 2009.

Tampere

Salibandya on pidetty läpi kolmikymmenvuotisen historiansa lyhyiden ja nopeiden pelaajien lajina. Äkkinäisiin suunnanmuutoksiin ja kovaan tempoon perustuva pallopeli vaatii räjähtävyyttä ja ketteryyttä.

Viime vuosina erityisesti kansainvälisellä tasolla on kuitenkin alettu nähdä entistä fyysisempiä kaksinkamppailutilanteita, joissa tarvitaan myös kokoa ja voimaa. Kehitystä on johtanut lajin ykkösmaa Ruotsi, joka on onnistunut tuottamaan isokokoisia pelaajia niin maajoukkueen pakkikalustoon kuin hyökkäykseenkin.

Suomessa isoja pelaajia on nähty vähemmän, mutta tilanteen muuttumisesta on viitteitä. Tällä kaudella Salibandyliigan pistepörssin terävimmässä kärjessä on keikkunut 195-senttinen ja yli 90-kiloinen vasen laitahyökkääjä. Hän on Tampereen Classicia edustava Eemeli Salin, joka siirtyi täksi kaudeksi seuraan paikallisvastustaja Kooveesta. Alkukausi Classicin ykköskentässä Lassi Vänttisen ja Nico Salon kanssa oli silkkaa lentoa. Salin mätti kahteen ensimmäiseen peliin tehopisteet 6+6.

”Kauden alussa oli ekstralatausta. Halusin heti näyttää tasoni uusille joukkuekavereille, valmentajille ja faneille”, Salin, 25, muistelee syyskuun otteitaan. Nyt 13 ottelun jälkeen, kauden puolivälissä, hän on kerryttänyt saldonsa 37 pisteeseen ja ollut osaltaan nostamassa Classicia liigan kakkostilalle.

MM-kisoissa 2014 kansainvälisen läpimurtonsa tehnyttä Salinia pidetään uudentyyppisenä suomalaisena salibandypelaajana. Pitkistä huipuista tulee mieleen lähinnä pelinlukutaidostaan tunnettu SPV:n sentteri-ikoni Mika Kohonen, 38, ja romuluinen puolustaja, Salinin nykyinen joukkuekaveri Mika Savolainen, 37. He edustavat kahteen maailmanmestaruuteen vuosina 2008 ja 2010 yltänyttä kultaista sukupolvea.

Salin eroaa kaksikosta paitsi pelipaikaltaan, myös sähäkämmältä liikkuvuudeltaan. Juoksunopeutta tarvitaan vasemmassa laidassa varsinkin karvauksessa. Myös loistava pallonsuojaustaito kuuluu laiturin pakettiin.

Hän voittaa kaksinkamppailuja hyökkäysalueen kulmissa sekä maalinedustalla ja haastaa sitten puolustajia. Salin kehittää lajia myös yhden käden pelaamisellaan, joka tarjoaa hyökkääjälle uudenlaista ulottuvuutta.

”Yhdellä kädellä pelaaminen on kuulunut repertuaariini aina, vaikka valmentajat ovatkin joskus käskeneet ottaa mailan kahteen käteen”, pelaaja naurahtaa.

Erityisesti mailatekniikan kehittyminen on vaikuttanut hänen nousuunsa kansainväliselle tasolle.

”Aikaisemmin olin röyhijätyyppi, mutta enää en luota pelkästään fyysisiin avuihini. Laukaukseni on kehittynyt ja pelaan paremmin pallollisena.”

Salinin teknisiä ja fyysisiä ominaisuuksia selittää osaltaan monipuolinen lajitausta. Uudenkaupungin Salibandyn kasvatti pelasi vielä A-juniori-iässä korkealla tasolla myös jalkapalloa ja koripalloa. Varsinkin koripallo on tuonut persoonallisuutta liikkeisiin.

”Sen näkee erityisesti peliasennosta, reagoimisesta ja takaperin juoksusta. Välillä tuntuu siltä kuin mailakädessäni olisikin koripallo.”

Pitkälle miehelle harvinaisen liikkuvuuden salaisuus on Salinin mukaan myös siinä, ettei hän jäykistänyt itseään nuorena kuntosalilla. Punttitreeni tuli ohjelmaan vasta viime kesänä Mika Savolaisen opetettua nuoremmalleen oikeat tekniikat.

Savolaisen lisäksi Salin kiittelee geenejään.

”Pappani on aivan rautaisessa kunnossa. Isäni on viisikymppinen ja pelaa jalkapalloa samassa joukkueessa kuin minä. Olemme kärkipari.”

Classicin valmentaja Petteri Nykky saapui joukkueeseen samaan aikaan Salinin kanssa oltuaan viisi vuotta poissa Salibandyliigasta. Valmentaja hehkuttaa suojattiaan, mutta korostaa että töitä on vielä edessä. Kehittyminen loppuu tyytyväisyyteen.

”Vielä ei olla Eemelin kanssa siinä, mitä tavoitellaan. Fyysisiä ominaisuuksia täytyy kehittää voimaharjoittelulla ja koordinaatiotreeneillä”, hän listaa.

Lajivisionäärinä tunnettu Nykky valmensi Suomen maajoukkueen kumpaankin maailmanmestaruuteensa. Vanhoista pelaajistaan hän vertaa Salinia mieluiten vuoden 2008 kullan ratkaisseeseen Tero Tiituun.

”Tero pystyi laidassa vastaavaan liikkeeseen, kun karvasimme korkealta. Yksi vastaan yksi -haastaminen on Eemelillä tosin vielä röyhkeämpää.”

Ammattimaisen harjoittelun salibandyairuena tunnettu Tiitu kertoi taannoin haluavansa nähdä sen nuoren pelaajan, joka voittaisi hänet juoksutesteissä. Salin ei vielä uskaltaisi lähteä kilpasille mestarin kanssa, vaikka juoksukunto on kasvanut kohisten.

”Tero on aikamoisessa tikissä eikä oma kroppani välttämättä liikahtaisi samoille kilometriluvuille. Mutta koko ei sen suhteen ole mikään tekosyy”, hyökkääjä toteaa.

Kesäisin sairaanhoitajan töitä tekevä Salin tienaa kauden aikana elantonsa salibandylla. Se on Suomessa harvinaista. Harjoitteluun keskittymistä reunustavat kuitenkin sellaiset realiteetit kuin Classicin sählykerhojen vetäminen ja junioriakatemian valmentaminen.

”Ammattilaisen tulee harjoitella kahdesti päivässä, ja valmennusvastuu syö energiaa. Olen silti hyvin lähellä huippu-urheilijan elämää”, Salin vakuuttaa.

2016 tulee olemaan Salinin uran kannalta tärkeä vuosi. Classic ja Suomen maajoukkue toivovat pelaajan potentiaalin toteutuvan sekä kevään pudotuspeleissä että joulukuun MM-kisoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!