Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiihdon maailmanmestari kärysi oudosta aineesta – yllätti jopa dopingtutkija Timo Seppälän

Urheilu
 
Alexander Hassenstein
Harald Wurm
Harald Wurm Kuva: Alexander Hassenstein

Itävaltalaista sprinttihiihtäjää Harald Wurmia epäillään harvinaisen ja toistaiseksi vielä melko tuntemattoman dopingaineen käytöstä.

Wurmin epäillään parantaneen suorituskykyään kobolttikloridilla, joka välillisesti käynnistää ihmisen elimistössä epo-synteesin ja sitä kautta parantaa ensin veren hapenkuljetuskapasiteettia ja sitten suorituskykyä.

Kun HS kysyi saksalaisen xc-ski.de-verkkosivuston uutisoimasta aineesta torstaina Suomen antidopingtoimikunnan (ADT) lääketieteelliseltä johtajalta Timo Seppälältä, kokeneen asiantuntijan hälytyskellot eivät heti soineet.

Vasta lyhyen tarkistuksen jälkeen Seppälä hoksasi, mistä on kyse. ”Tämä on yksi verimanipulaatiokeino, mutta en ole kuullut, että kukaan olisi jäänyt siitä aiemmin kiinni”, Seppälä sanoi.

Seppälä arveli, että kobolttikloridia eli kobolttisuolaa ei pystytä suoraan saamaan kiinni dopingtestissä. Sen sijaan sen käyttö näkyy muutoksina verenkuvassa, jota seurataan ns. biologisella passilla.

”Vaikutus on samanlainen kuin ksenon-kaasulla, jota tiedetään käytetyn urheilussa”, Seppälä sanoi.

Lyypekin yliopiston professori Wolfgang Jelkman sanoi viime vuonna Lübecker Nachrichten -lehden mukaan, että kobolttisuolan merkitys dopingaineena saattaa kasvaa.

”Jo vuosia on epäilty, että urheilussa kobolttisuolaa pidetään yhtenä vaihtoehtona. Sitä on helppo hankkia, ja sitä voi ottaa suun kautta. Muutaman tunnin päästä ottamisesta se ei näy testeissä.”

Jelkmann myös muistutti, että kobolttisuola on terveydelle haitallista. Se voi vaikuttaa mm. munuaisten ja sydämen toimintaan.

Verkkohaulla löytyy useita viittauksia kobolttikloridiin yhtenä veridopingin keinona. Vanhimmat ovat ainakin yhdeksän vuoden takaa.

Xc-ski.de:n mukaan Wurmilla, 31, oli ollut ainetta hallussaan.

Vuoden 2006 sprinttihiihdon alle 23-vuotiaitten maailmanmestari Wurm joutui poliisitutkintaan jo elokuussa.

Itävallan antidopingviranomaiset asettivat hänet kilpailukieltoon viime sunnuntaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!