Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen taitoluistelu sai uuden tähden – mutta hän on vielä kaukana tavoitteistaan

Venäläissyntyinen Roman Galay nousi hetkessä suomalaisen taitoluistelun huipulle. Hän ylitti ensimmäisenä suomalaisena luistelijana 190 pistettä miesten kilpailussa.

Ari Pusa HS
Kuka?

Roman Galay

 Syntynyt 20.8.1998 Pietarissa.

 Asuinpaikka: Lahti

 Seura: Lahden Taitoluistelijat (LTL)

 Aloitti luistelun 5-vuotiaana Pietarin luisteluseurassa.

 Valmentajat: Nuriya Pirogova, Ruslan Novoseltsev

 Suosikkielementti luistelussa: Hypyt, erityisesti tulppi ja axel.

 Harrastuksia: motocrossia, jalkapalloa, sulkapalloa, pöytätennistä ja jääkiekkoa.

 Toiveammatti: Valmentaja tai lääkäri

Mikkeli. Suomalaisten miesten taitoluisteluun tuli yllättäen kaivattua potkua marraskuun lopulla, kun Roman Galay taiteili ensimmäisenä suomalaisena yli 190 pistettä.

Ari-Pekka Nurmenkari oli toki ylittänyt saman rajan aiemmin, muttei ulkomaan kisoissa.

Galayn pistemäärä Dortmundissa 191,67 oli 20 pistettä parempi kuin lahtelaisen entinen ennätys.

Kunnianhimoinen urheilija haluaa vielä parempaa – tavoitteena on päästä yli 200 pisteen. Se olisi jo lähellä kansainvälistä tasoa.

Tämän vuoden EM-kisoissa ruotsalainen Aleksander Majorov sai 202,57 pistettä, jolla hän oli 11. tilalla.

Espanjalainen Javier Fernandez voitti EM-kultaa 262,49 pisteellä, joten Galaylla on vielä pitkä tie kuljettavaan Euroopan huipulle, mutta suunta on oikea.

”Dortmundin ohjelmasta on varaa parantaa kymmenen pistettä. Sitten vaaditaan neloishyppy lisäpisteisiin”, sanoo Galay, joka harjoitteli perjantai-iltana Mikkelin jäähallissa viikonlopun SM-kisoihin.

”Aion voittaa kultaa”, sanoo Galay, kun häneltä kysyy lauantain lyhytohjelman ja sunnuntain vapaaohjelman tavoitteista.

Dortmundin kansainvälisissä kisoissa Galaylla oli hypyissä parannettavaa. Toinen kolmoisaksel ja kolmoislutz jäivät kaksinkertaisiksi.

Muuten 200 pistettä olisi voinut mennä rikki jo Saksassa.

Neloishyppy alkaa olla perusvaatimus tämän päivän taitoluistelijoille. Suomessa neloishypyn on tehnyt vain Matthias Versluis. Hänkin on onnistunut siinä vain kerran viime keväänä.

Galay harjoittelee neloishyppyä kerran viikossa, mutta kilpailuissa hän ei sitä esitä. Vielä ei ole tarvittavaa varmuutta.

”Harjoittelen sitä aina, kun valmentajat antavat luvan”, sanoo Galay ja kurkistaa Mikkelin jäähallin katsomoon, jossa Nuriya Pirogova ja Ruslan Novoseltsev seuraavat harjoituksia.

”Neloishyppyä kokeillaan ensi keväänä tai ensi vuonna. Tälle kaudelle tavoitteena on tehdä puhtaasti kolmoisaksel”, sanoo Pirogova, joka on nuorten olympiavalmentaja.

Novoseltsev on Galayn seuravalmentaja Lahden Taitoluistelijoissa.

Galay aloitti luistelun viisivuotiaana Pietarissa. Venäläiseen tapaan hän harjoitteli jo pienenä kolme kertaa päivässä ja kävi balettitunneilla.

Suomeen hän muutti vanhempiensa kanssa kuusi vuotta sitten. Isä käy edelleen töissä Pietarissa, josta hän tulee kotiin Lahteen viikonlopuiksi.

Galay harjoittelee Vierumäellä, jossa hän opiskelee kaksoistutkintoa tavoitteenaan ylioppilaslakki ja liikuntaneuvojan paperit.

”Pietarissa treenejä oli sikapaljon. Nyt keskityn enemmän laatuun ja hyppyihin. Muuten tulisi vain ilmapalloja”, sanoo 17-vuotias Galay.

Ilmapalloja?

”Niitä tulee, jos kolmoishyppy epäonnistuu ja pitää avata jalat. Silloin hyppy jää yksinkertaiseksi, ilmapalloksi”, selvittää Galay hymyillen.

Nuori luistelija kehuu Suomea turvalliseksi ja rauhalliseksi paikaksi elää ja olla. ”Vanhempani ajattelivat, että saan Suomessa enemmän mahdollisuuksia kuin Pietarissa, myös urheilussa. Tosin tykkään käydä Pietarissakin. Kiva paikka”, kertoo Galay, joka on otettu hyvin vastaan uudessa kotimaassaan.

”En ole kokenut syrjäytymistä tai muuta. Eräs kaverinikin ihmetteli, kun kuuli, että olen Pietarista. Suomi on maani, ja pidän tätä kotinani.”

Mikkelin SM-kisoissa ratkaistaan edustuspaikat tammikuun EM-kisoihin. Suomessa on yksi paikka miesten ja naisten kisaan sekä jäätanssiin.

Galay on tiukasti kiinni ensimmäisessä aikuisten arvokisojen edustuspaikassa. Viime vuonna Suomen edustajana oli Valtter Wirtanen, joka kilpailee paikasta Galayn ja Versluisin kanssa.

”Tulee kova kisa. Valtter ja Matthias ovat esikuviani ja kavereitani. Olisi hieno voittaa heidät”, sanoo Galay.

Maailman tähdistä Galayn suosikkina on ollut venäläinen Jevgeni Plušenko, kaksinkertainen olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari.

”Hän on tosi iso tähti, jota katselin.”

Entä onko sinusta samanlaiseksi tähdeksi jonain päivänä?

”Vaikea kysymys. Unelmani on voittaa olympiakultaa, ja olisihan se hullua edustaa Suomea omissa MM-kisoissa 2017. Sinne on aikaa harjoitella.”

Taitoluistelun SM-kisat käydään lauantaina ja sunnuntaina Mikkelissä.

Lauri Rotko
Roman Galay harjoitteli SM-kilpailua varten Mikkelin hallissa.
Roman Galay harjoitteli SM-kilpailua varten Mikkelin hallissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!