Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HJK on vielä aivan liian heikko

Tässä vaiheessa harjoituskautta on selvää, että joukkue ei ole valmis, mutta HJK:n kannattajien toiveiden kannalta joukkue on vielä aivan liian heikko, kirjoittaa Ari Virtanen.

Urheilu
 
Ari Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.
Markku Niskanen / HS
Paluumuuttaja Jarno Parikka on HJK:n tuoreimpia vahvistuksia. Kuva vuodelta 2011.
Paluumuuttaja Jarno Parikka on HJK:n tuoreimpia vahvistuksia. Kuva vuodelta 2011. Kuva: Markku Niskanen / HS

Mestaruuskantaan paluuta yrittävän HJK:n joukkue on vielä liian köykäinen Veikkausliigan mestarisuosikiksi. Laatua ja leveyttä puuttuu paljon.

Ongelmana on, että kotimaasta ei löydy HJK:lle kelpaavia pelaajia, ja ulkomaisten pelaajien kanssa HJK on varovaisempi.

Entisen hyökkääjän Jarno Parikan, 29, keskiviikkona julkistettu yhden vuoden sopimus on kannattajia hivelevä siirto, vaikka sitä ei ole siinä mielessä tehty. Parikka oli aiempina HJK-vuosinaan kannattajien suosikkipelaajia.

Parikka on hankittu, jotta joukkueessa olisi leveyttä. Se oli myös hyvä uutinen, niitä HJK tarvitsee juuri nyt.

Tässä vaiheessa harjoituskautta on selvää, että joukkue ei ole valmis, mutta HJK:n kannattajien toiveiden kannalta joukkue on vielä aivan liian heikko.

Perustelut tulevat tässä: joukkueesta puuttuu vähintään puolisen tusinaa laadukasta pelaajaa, kun lähtötilanne joukkueessa on mikä on. Sen lisäksi joukkueesta puuttuu johtavia pelaajia. Poissa ovat markusheikkiset, rasmusschüllerit ja teemutainiot, jotka ovat johtaneet joukkuetta kentällä ja sen ulkopuolella. HJK on jo saanut maailmalta parhaimmat suomalaiset paluumuuttajat, enää niitä ei ole juurikaan jäljellä.

Toppareita puuttuu ainakin yksi, laitapakkeja vähintään kaksi, keskikentän laitapelaajia vähintään kaksi ja kärkipelaajia kaksi. Keskikenttä on täynnä samantyyppisiä, verrattain pienikokoisia pelaajia. HJK:n keskikentällä ei ole tällä haavaa yhtään yli 180-senttistä sopimuspelaajaa. Eikä siellä ole liioin kokemustakaan tarpeeksi. Joukkue suorastaan huutaa johtajaa, jollainen voisi olla Markus Halsti, 31, mikäli hän palaisi jo ensi kaudeksi kotimaahan.

HJK:n urheilutoimenjohtajan Tuomo Saarnion mukaan joukkueesta ei suinkaan puutu puolisen tusinaa pelaajaa, vaan hänen mukaansa vain muutama. Se on hyvin optimistinen näkemys.

Pelaajahankinnoissa HJK:n ongelma on koordinointi. Kun seurassa on tätä nykyä jonkinlainen kollegio ihmisiä päättämässä hankinnoista, on vaarana, että niistä puuttuu yhtenäinen linja.

Esimerkiksi käy Interistä hankittu Vincent Onovo, joka oli pitkälti Saarnion ja toimitusjohtaja Aki Riihilahden hankinta. Onko Onovo riittävän hyvä HJK:hon?

Sen näkee lopullisesti ensi kaudella, mutta viime kauden tilastojen valossa hän ei ole merkittävä parannus HJK:n keskikenttäpelaajien ryhmään.

Onovo syötti viime kaudella otteluissa keskimäärin 48 syöttöä 90:tä minuuttia kohden, ja onnistuneita syöttöjä oli 80 prosenttia kaikista syötöistä. Vertailun vuoksi: HJK:sta lähtenyt Guy Moussi antoi 90:tä minuuttia kohden keskimäärin 71 syöttöä, joista onnistuneita oli 88 prosenttia. ¨

Päävalmentaja Mika Lehkosuo on voinut vapautuneesti arvostella esimerkiksi viime kaudeksi tehtyjä pelaajahankintoja. Nyt hän on niistä myös vastuussa.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan HJK:n puheenjohtaja Olli-Pekka Lyytikäinen on vaatinut päävalmentaja Lehkosuolta enemmän vastuunkantoa hankinnoista tulevalle kaudelle. Ja silti lopulta hankinnoista päättää HJK:ssa kuitenkin Riihilahti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?