Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koripallo kuumensi suomalaisyleisön jo vuonna 1967: Nakkeja ja kolikoita lensi kentälle, "se oli ennennäkemätöntä"

Suomi järjestää koripallon EM-kisojen yhden alkulohkon vuonna 2017. Suomi eli koripallohuumaa myös vuonna 1967, kun Suomi järjesti edellisen kerran miesten EM-kisat.

Urheilu
 
Gustaf Wahlsten
Jugoslavian pettynyt pelaaja koripallon EM-kotikisoissa 1967.
Jugoslavian pettynyt pelaaja koripallon EM-kotikisoissa 1967. Kuva: Gustaf Wahlsten

Koripalloliitto odottaa vuonna 2017 järjestettävistä miesten EM-kotikisoista valtavaa kansanjuhlaa.

Suomen koripallomaajoukkueen Susijengin kannattajat ovat jo jonkinmoinen käsite arvokisoissa ympäri Euroopan. Puolentoista vuoden päästä Susijengin kannattajat pääsevät kannustamaan omiaan viidessä ottelussa Helsingin Hartwall-areenassa, kun Suomi järjestää yhden EM-kisojen neljästä alkulohkosta.

Edellisen kerran Suomi isännöi miesten EM-kisoja vuonna 1967. Silloin pelipaikkoina olivat Helsingin Jäähalli ja Tampereen Hakametsän jäähalli.

Pertti Laanti, 76, kuului Suomen edelliseen Dream Teamiin. Hän edusti Suomea 60-luvulla Tokion olympialaisissa ja neljissä EM-kisoissa. Viimeisen kerran hän oli mukana juuri kotikisoissa 1967.

Suomalaiset osasivat kannustaa jo silloin. Laanti muistaa, että Helsingin Jäähalli oli täynnä Suomen alkusarjan otteluissa.

Suomen mitalihaaveet kokivat kolauksen alkusarjan ottelussa Jugoslaviaa vastaan. Erotuomari keskeytti pelin noin 15 minuutiksi vain pari minuuttia ennen loppua ajettuaan sitä ennen Olavi Ahosen ulos kentältä.

Yleisö raivostui, ja kentälle satoi tavaraa eteläeurooppalaiseen tapaan. Raimo Häyrisen radioselostuksen mukaan yleisö riehui ja heitti kaikkea mitä käsiinsä sai.

”Ihmiset heittivät nakkeja ja kolikoita jäähallin lattialle”, Laanti hekottelee.

”Me yritimme rauhoitella yleisöä, mutta toisaalta toivoimme, että he jatkaisivat heittelyä, koska se oli ensimmäinen kerta, kun saimme pelaamisesta hiukan rahapalkkiota.”

Yleisö rauhoittui vasta, kun Kansainvälisen koripalloliiton pääsihteeri uhkasi sulkea Suomen pois kisoista.

Suomi hävisi ottelun lopulta 59–69 ja jäi mitalipelien ulkopuolelle.

”Harvoin suomalaiset riemastuvat tai oikeastaan suuttuvat näin valtavasti. Se oli ennennäkemätöntä”, Laanti sanoo.

Olavi Ahosen ulosajo oli hänen mukaansa tarpeeton.

”Olli otti vain kiinni kaverin. Se ei ollut mitenkään tahallinen, mutta erotuomari puhalsi siitä ulosajon.”

Suomi sijoittui alkulohkossaan kolmanneksi ja matkusti sijoituspeleihin Tampereelle. Ensimmäisessä jatko-ottelussaan Suomi kaatoi Israelin.

Toisessa sijoituspelissä Romania oli kuitenkin parempi, vaikka Suomi oli voittanut alkulohkon ottelussa. Yksi syy tappioon oli se, että Suomen tähtipelaaja Kari Liimo sai pallon päähänsä aamuharjoituksissa.

”Monitoimimies Jorma Pilkevaara veti voimisteluopettajan taidoilla tyylikkään rintapotkun pomppivaan palloon.”

”Valitettavasti pallo osui aikamoisella voimalla vapaaheittoa harjoitellutta Liimon Karia takaraivoon, ja hän sai lievän aivotärähdyksen.”

Laanti harmittelee vieläkin tapahtunutta.

”Se oli ihan turhaa. Mutta näitä sattui, kun olimme sellaisia vesseleitä.”

Suomi oli kotiturnauksessaan lopulta kuudes, mikä on yhä paras saavutus EM-kisoissa. Koripalloliiton taitamattomuus silloisen buumin hyödyntämisessä kaivelee.

”Jäähalli oli täynnä 6–7 kertaa, ja lehdet kirjoittivat hyvin koripallosta, mutta pian se hukkui. Niin kävi, kun se oli amatööritouhua.”

Laanti, 77, on tyytyväinen suomalaisen koripallon nykytilaan. Hän uskoo menestyksen jatkuvan myös kotikisojen jälkeen. Laanti kehuu erityisesti Suomen yhteistä pelitapaa, jota opetetaan pojille maajoukkueissa 15-vuotiaista lähtien.

”Tämä on hyvä keksintö Henrik Dettmannilta ”, hän sanoo.

Laanti pitää maajoukkueessa 20-vuotiaana läpimurron tehnyttä Sasu Salinia hyvänä esimerkkinä yhteisen pelitavan tuloksista.

”Hänellä oli heti hyökkäys- ja puolustuskuviot selvillä, kun peruspeli oli tuttua jo nuorisomaajoukkueista.”

Laannin perheessä pelataan maajoukkueessa jo kolmannessa sukupolvessa. Hän seuraa erityisesti tyttärenpoikansa Tuukka Jaakkolan otteita, joka oli mukana lunastamassa Suomelle paikkaa ensi vuonna pelattaviin nuorten MM-kisoihin.

”Hän on 16-vuotiaana jo 204 senttiä pitkä ja hyvässä opissa Märskyssä”, isoisä Laanti innostuu.

Kasvuiässä oleva Jaakkola voi venyä pituutta vielä jopa 20 senttiä. ”Itse olen tällainen 195-senttinen tumppi.”

Eläkepäivinään Laanti on kiertänyt Susijengin mukana arvokisoissa ja tuntee kannattajien maineen.

”Olin Bilbaossa [MM-kisat 2014] ja Sloveniassa [EM-kisat 2013]. Molemmissa oli aivan fantastinen tunnelma, kun Suomen faneja oli niin paljon.”

Gustaf Wahlsten
Erotuomarin sormet olivat pystyssä Olavi Ahosen (vas.) ulosajon merkiksi. Jorma Pilkevaara (12) työntää Suomen huoltaja Robert Peterseniä pois kentältä.
Erotuomarin sormet olivat pystyssä Olavi Ahosen (vas.) ulosajon merkiksi. Jorma Pilkevaara (12) työntää Suomen huoltaja Robert Peterseniä pois kentältä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?